KineDok revine în luna mai cu evenimente la OWR#15 și Noaptea Muzeelor
11 Mai 2022, 17:59
În paralel cu cea de-a 15-a ediție a festivalului One World Romania, în luna mai se vor desfășura mai multe evenimente KineDok, inclusiv în cadrul festivalului. Programul promovează filmul documentar în spații neconvenționale din șase țări partenere: Republica Cehă, Slovacia, Ungaria, Croația, Georgia și România.
Pentru festival, am pregătit două evenimente pe data de 18 mai, la ARCUB. De la ora 18:00 are loc dezbaterea „Cum transformăm bibliotecile în hub-uri culturale”. Pentru că bibliotecile au un rol important în integrarea culturii în viața de zi cu zi în cadrul comunităților din care fac parte, vom investiga modalitățile prin care bibliotecile din România pot fi transformate în hub-uri culturale care să promoveze și să faciliteze accesul la cultura de film documentar.
Plecând de la practicile invitaților români și străini, vor fi discutate exemple concrete de modele europene de transformare a bibliotecilor în adevărate centre culturale, unde tinerii și adulții au acces la o ofertă diversificată de cărți, presă, fond de film, programe culturale și educative. Participarea este gratuită în limita locurilor disponibile, fiind nevoie de o înregistrare prealabilă prin acest formular.
Invitații dezbaterii sunt: Judita Ragauskaite (Lituania) – coordonatoarea festivalului de film documentar dedicat drepturilor omului din Vilnius; Claudia Șerbănuță – specialist în biblioteci, director interimar al Bibliotecii Naționale a României (2014-2016) și Community Development Manager la Progress Foundation România, promovând accesul democratic la educație; Tilman Scheel (Germania) – director general și fondator Reelport GmbH și fondator AVA, serviciul principal de video-on-demand pentru bibliotecile publice și universitare din Germania, Elveția, Austria și Serbia. Dezbaterea va fi moderată de Alexandru Solomon – Președintele Asociației One World Romania și unul dintre cei mai activi documentariști români.
Ca în fiecare an, în timpul festivalului are loc și întâlnirea de lucru cu partenerii KineDok din țară: cei care găzduiesc proiectul și care organizează cu devotament proiecții de film documentar în comunitățile lor. La această ediție vor participa reprezentanți din Arad, Brașov, Brăila, București, Cluj-Napoca, Galați, Izvoarele, Întorsura Buzăului, Oradea și Ploiești. Împreună cu ei punem la cale cea de-a opta ediție KineDok, care va fi lansată în iunie.
Pe 14 mai, de la 21:30, KineDok participă la Noaptea Muzeelor 2022, printr-o proiecție organizată la Muzeul Național al Literaturii Române (MNLR) din București, cu documentarul „Acasă, My Home”, regizat de Radu Ciorniciuc. Filmul spune povestea unei familii care a trăit timp de 20 de ani în sălbăticia din Delta Văcărești, până când locul a căpătat statutul de zonă protejată.
Pe 28 mai, proiecțiile KineDok continuă la Palatul Culturii Bistrița (Centrul Cultural Municipal George Coșbuc), în aer liber. De la 21:45 va fi prezentat documentarul slovac „Linii” („Lines”), regizat de Barbora Sliepková. Filmul propune un discurs critic la adresa dezvoltării urbane în forma sa actuală, cu efectele ei asupra vieții private și comunitare. Intrarea este liberă.
Între 30 mai și 5 iunie, MNLR sărbătorește 65 de ani de existență printr-o serie de evenimente speciale. În prima seară a acestui program are loc de la ora 20:00 proiecția „Casa cu păpuși”, realizat de Tudor Platon. Documentarul face o incursiune într-un univers special: vacanța anuală a unor femei de 70 de ani, care se izolează voluntar într-o vilă de pe Valea Oltului, departe de bărbați și de lumea dezlănțuită.