Ioana Bogăţan: „Dacă această Ordonanţă va fi pusă în practică aşa cum o cunoaştem noi acum, Teatrul de Păpuşi Prichindel Alba Iulia se va desfiinţa sau comasa. Încă vreo 20 de teatre de copii şi tineret din ţară vor avea cam aceeaşi soartă”
08 August 2023, 15:25
Proiectul de Ordonanţă de Urgenţă care vizează reduceri bugetare inclusiv prin anularea posturilor vacante sau comasarea / desfiinţarea unor instituţii a determinat mobilizarea mai multor manageri de instituţii publice de cultură care, împreună cu Asociaţia UNITER, au transmis Guvernului României un Memoriu prin care solicită modificarea sau eliminarea anumitor dispoziţii din celebra deja Ordonanţă, aflată în stadiul de proiect. Între timp, petiţia Opriți distrugerea CULTURII!, inițiată de regizorul Vladimir Anton, a ajuns, în 4 zile, la peste 16 000 de semnături.
Începând cu data de 1 ianuarie 2024, instituțiile publice cu personalitate juridică își pot desfășura activitatea dacă, printre altele, au un număr de peste 50 de posturi aprobate conform legii. Majoritatea teatrelor de copii și tineret din ţară au sub 50 de angajați și o activitate similară cu teatrele dramatice din oraș, aparținând de multe ori de același finanțator. În aceeași situație dificilă se află și teatrele care își desfășoară activitatea în altă limbă, cum ar fi cele în limbi ale minorităților naționale. Pierderea statutului juridic al tuturor acestor teatre înseamnă concret desființarea unei treimi din instituțiile de cultură la nivel național, potrivit semnatarilor memoriului.
Pentru a înţelege impactul acestei ordonanţe asupra instituţiilor de cultură, dar şi asupra publicului român, Luana Pleşea a stat de vorbă cu câţiva reprezentanţi ai acestui domeniu.
„Ce e foarte clar e că va avea un impact dezastruos, dacă Ordonanţa va rămâne aşa. Ce mi se pare mie este că lipseşte o documentare care să stea în spatele acestor propuneri. De exemplu, chestiunea care mi se pare cea mai gravă, cea cu comasarea instituţiilor de cultură care au sub 50 de angajaţi. Vor dispărea aproape toate teatrele de copii din ţară. Vor fi alipite unor alte instituţii şi asta este o mare problemă. Aceste teatre au un specific, au un public, au programe... Ele vor deveni o anexă a unor teatre dramatice. Şi nu e în regulă. Nu mai vorbim de biblioteci, muzee... Majoritatea bibliotecilor din ţară au sub 50 de angajaţi. Ce se va întâmpla cu ele?” - Gianina Cărbunariu, manager al Teatrului Tineretului din Piatra Neamţ.