Înscrieri deschise pentru Point&Shoot, atelier de film documentar pentru adolescenții din Timișoara
16 Septembrie 2022, 10:50
Asociația One World Romania invită tinerii cu vârstele cuprinse între 14 și 19 ani din Timișoara să se înscrie până în 25 septembrie 2022 la atelierul de film documentar Point & Shoot.
Despre atelierul din Timișoara
Atelierul va dura 5 zile și se va desfășura în perioada 5 – 9 octombrie 2022, în Timișoara, la Sala StudioArt, Str. Episcop Augustin Pacha, nr. 8.
Atelierul va fi coordonat de doi tutori, cineaști români cu experiență în domeniul cinematografiei: Cristina Haneș (regizoare și producătoare de film documentar) și Dragoș Hanciu (regizor de film, director de imagine).
Atelierul de film oferă adolescenților o introducere în noțiunile de bază ale limbajului și gramaticii audiovizuale, la nivel teoretic și practic. Programul conceput de cei doi tutori aduce în atenția participanților reprezentarea realității prin aparatul de filmat și implicațiile sale.
Cei opt tineri selectați vor lucra atât individual, cât și în echipe pe baza unor teme propuse de tutori. Aceste exerciții practice de filmare și de montaj sunt mai apoi puse în discuție și analizate din punct de vedere formal, gramatical și etic.
Atelierul nu este competitiv, ci mai degrabă dorește să aducă împreună participanții și tutorii într-un spațiu destinat expresiei și discuției libere, într-un cadru non-formal.
Cum se aplică la atelier?
În vederea selecției, îi invităm pe cei interesați să completați formularul Google: https://forms.gle/GWoU4C1523e8JkvZA
Termenul limită pentru înscriere este: 25.09.2022.
Elevii trebuie să aibă cont Google prin crearea unei adrese de e-mail.
Nu există taxă de înscriere sau de participare, iar organizatorii vor asigura mesele de prânz pe tot parcursul atelierului.
Pentru întrebări legate de aplicație, vă rugăm să ne scrieți pe adresa:
atelier@oneworld.ro.
Tutorii atelierului
Cristina Haneș este regizoare și producătoare de film documentar din Oradea. A co-fondat NoCut Film Collective în 2016 împreună cu Isabella Rinaldi (Italia) și Arya Rothe (India). Debutul colectivului în lungmetraj "A Rifle and a Bag" a fost premiat cu Mențiunea Specială a Juriului în cadrul Competiției Bright Future a Festivalului Internațional de Film Rotterdam 2020. Filmul ei de scurtmetraj “António e Catarina” a câștigat premiul Pardino D’oro la Festivalul de la Locarno 2017. A absolvit cursul de masterat DocNomads în regie de film documentar desfășurat în Portugalia, Ungaria și Belgia, iar la nivel de licență a urmat cursurile Facultății de Film și Teatru a Universității Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca. A participat la Aristoteles Workshop, precum și la Berlinale Talents.
Născut în 1993, Dragoș Hanciu este regizor de film, director de imagine și fotograf român stabilit în București. După ce a absolvit școala de film UNATC din București, a realizat IONAȘ VISEAZĂ CĂ PLOUĂ, care a avut premiera la Visions du Réel în 2017 și TREI, un scurtmetraj documentar experimental co-regizat, care a fost selectat la Edinburgh Film Festival 2017. În 2021, debutul său în documentar de lungmetraj, OMUL CU UMBRA, a fost prezentat în cadrul TIFF România.
Hanciu este un fotograf activ, publicând prima sa carte de fotografie, HOMETOWN, în 2018, care a fost nominalizată la mai multe premii internaționale de carte foto, urmată de expoziții și prezentări de carte. În 2020 se numără printre cei 100 de fotografi europeni emergenți selectați de revista GUP Magazine pentru catalogul lor anual Fresh Eyes.
În prezent, lansează un film experimental de scurt metraj, dezvoltă două documentare și lucrează la diferite proiecte fotografice. Fotografiile sale fac parte din colecția permanentă a Muzeului Național de Artă Contemporană, București.
Organizator: Asociația One World Romania
Co-finanțat de: Centrul de Proiecte Timișoara
Parteneri: Centrul de Proiecte Timișoara, Pelicula Culturală, Direcția Județeană pentru Cultură Timiș, KINEDOK
Proiectul „Filmul documentar și drepturile omului: One World Romania la Timișoara" este co-finanțat de Centrul de Proiecte Timișoara.
Proiectul nu reprezintă în mod necesar poziţia Centrului de Proiecte Timișoara. Centrul de Proiecte Timișoara nu este responsabil de conținutul proiectului sau de modul în care rezultatele proiectului pot fi folosite. Acestea sunt în întregime responsabilitatea beneficiarului finanțării.
Festivalul de Film Documentar și Drepturile Omului One World Romania vine la Timișoara între 13-16 octombrie 2022
De asemenea, în luna octombrie, One World Romania organizează în Timișoara o ediție locală a festivalului de film documentar și drepturile omului de la București. Astfel, în perioada 13-16 octombrie, ne vedem la Cinema Victoria și Faber, cu o selecție de filme care mențin tema principală a ediției cu numărul 15 a festivalului și care ne pun pe gânduri atât în timpul vizionării, cât și în discuțiile de după.
În plus, festivalul de la Timișoara va fi susținut de o serie de evenimente conexe, într-o strânsă legătură atât cu tema festivalului, cât și cu subiectele care contează pentru publicul timișorean.
Mai multe detalii în curând, pe paginile de Facebook și Instagram One World Romania!
Finanțat de Municipiul Timișoara, prin Centrul de Proiecte.
Organizator: Asociația One World Romania
Cu sprijinul: Centrul de proiecte, Pelicula Culturala, UNHCR, KinedokLocatii
Parteneri: Faber, Ambasada, Direcția Judeteana Pentru Cultura Timis, Cinema Victoria
Alături de: Kaufland
Parteneri culturali: Ambasada Suediei, Centrul Ceh, Institutul Francez Timișoara, Super
Parteneri locali: Identity Education, LOGS, Universitatea de Arte Timisoara, Lunca Urbana Bega (tbc)
Bilete prin: Eventbook
Partener Digital: Canopy
Parteneri media: West City Radio
Festivalul a fost fondat in 2008 de: Centrul Ceh Bucuresti