Ascultă Radio România Cultural Live

Începe ediția din 2025 a laboratorului de scenaristică Write a Screenplay For…

27 Februarie 2025, 12:40

Cea de-a șaptea ediție a concursului Write a Screenplay For... desfășurată în parteneriat cu American Independent Film Festival (AIFF) își caută poveștile autentice care să devină scenarii românești originale. Creativii din industria cinematografică și din alte domenii artistice care vor să își vadă ideile de scenarii de lungmetraj sau mini-serie TV devenind filme au acum ocazia să participe într-un proiect care le poate da viață pe micul sau marele ecran. Și în acest an, laboratorul este organizat de catre Asociația Cinemascop cu sprijinul PRO TV. Laboratorul este organizat în două secțiuni: povești pentru dezvoltare de scenarii de lungmetraj de ficțiune și povești pentru dezvoltare de mini-serii TV (6-8 episoade).

Pentru că trăim în timpuri în care ne întrebăm tot mai des ce este adevărat și ce nu, organizatorii au ales pentru scenariile de mini-serie din acest an tema TRUE STORIES | povești inpirate din viața reală. Pentru secțiunea de lung metraj nu există o temă impusă. Se apreciază autenticitatea, emoția, originalitatea, personajele cu povești puternice care au puterea să rămână în mintea și sufletul spectatorului pentru o vreme. Fie că acele lucruri ți s-au întamplat ție, familiei, oamenilor din jurul tău, le-ai auzit povestite sau le-ai citit în ziare, reviste sau pe internet, dacă ai puterea să le transformi într-un mică poveste coerentă și de impact, atunci pune-te pe scris cât mai repede.

„Poveștile venite din întâmplări adevărate au puterea de a inspira, de a învăța și de a transforma. Căutăm acele povești autentice care își așteaptă drumul spre ecran și audiență, de la biografii care dezvăluie viețile extraordinare ale personalităților marcante, până la investigații care explorează provocările societății contemporane. Nu vorbim doar despre true crime, deși și acesta își are locul său, ci despre întreaga paletă a experiențelor reale: drame inspirate din evenimente care au marcat destine, povești care împletesc umorul cu teme profunde sau narațiuni care abordează dinamica familială, justiția socială, forța de a răzbate și determinarea de a depăși orice formă de adversitate”, ne spune Gabriela Iacob, Head of Scripted Content Development PRO TV.

La Write a Screenplay For... pot participa scenariști sau scriitori de profesie, dar și creativi aflați la debut, din orice domeniu, cu talent la scris și îndrăgostiți de lumea filmului. În această etapă a concursului, participanții nu trebuie să aibă scenariile finale. După etapele de selecție, cei care vor ajunge în finală le vor dezvolta sub îndrumarea mentorilor, în timpul unor workshopuri care le asigură un training specializat. Proiectele câștigătoare vor fi dezvoltate ulterior cu sprijinul

organizatorilor concursului, PRO TV va alege proiectul de mini-serie TV, iar Asociația Cinemascop pe cel de lungmetraj.

„Ideea din spatele organizarii Write a Screenplay For... (WSF) e aceea de a da șansa oricui are o poveste bună de a intra cu ea în producție. Nu trebuie să fii scenarist, dar nu strică, nu trebuie să ai un scenariu, ci doar destulă poveste cât pentru o pagină, nu trebuie neapărat să cunoști pe nimeni din industrie și nu te costă nimic să te înscrii. Doar trebuie să ai de povestit ceva personal, pasionant, original, ceva ce ai vrea să vezi și n-ai văzut. E preferabil să nu ai deja un scenariu, ci niște idei - procesul de structurare a poveștii începe abia după ce te înscrii. Iar la sfârșitul procesului există șansa ca proiectul tău chiar să intre în producție efectivă și să devină film. Mai mult, ai șansa să cunoști actorul pe care îl ai în minte când scrii, iar WSF să devină Write a Screenplay For Anamaria Marinca ori Gheorghe Ifrim, Vlad Ivanov sau Sebastian Stan.”, declară Cristian Mungiu, fondator al laboratorului de scenarii.

Noutatea din acest an o reprezintă programul WSF+, o extensie a laboratorului de scriere de scenarii, gândită să aducă plus valoare experienței participanților. WSF+ facilitează întâlniri între scenariști și consultanți, oferind feedback profesional și structurat, indiferent de selecția în etapele finale ale concursului Write a Screenplay For... Mai multe detalii vor fi disponibile pe www.filmedefestival.ro.

Regizorul Cristian Mungiu, fondatorul laboratorului de scenaristică Write a Screenplay For…, rămâne implicat în proiectul din acest an pentru faza crucială de dezvoltare a ideilor în povești captivante. Această etapă este esențială în procesul de scriere a unui scenariu pentru film sau serial TV. Alături de el, concurenții îi vor avea ca îndrumători pe parcusul laboratorului pe mentorii Marietta von Hausswolff von Baumgarten (scenarist de film și televiziune), Gabriela Iacob (Head of Scripted Development, PRO TV) și pe Massimiliano Nardulli (scenarist, director artistic și creator de festivaluri de film). De anul acesta, Massimiliano Nardulli se alătură grupului de mentori, aducând o experiență cinematografică bogată în festivaluri, scenaristică și mentorat. Nardulli, originar din Roma și stabilit în România, este un scenarist și compozitor recunoscut, cu o carieră extinsă în domeniul cinematografiei care se întinde pe aproximativ două decenii.

„Nu există nimic mai absurd decât viața reală, așa că mă aștept să citesc povești care te surprind și te fac să visezi cu ochii deschiși”, ne spune Massimiliano Nardulli.

Înscrierile se fac pe adresa de mail info@cinemascop.eu până la data de 1 aprilie 2025. Sunt așteptate un logline (nu mai mult de 3 propoziții), o descriere a poveștii, un statement artistic, sinopsis detaliat pentru mini-serie, outline pentru lungmetraj și/sau un pitchdeck de cel mult 3 pagini, o scenă de conflict cu dialog din scenariu (de cel mult 2 pagini) și un CV profesional. Mai multe detalii despre regulamentul de concurs, etapele selecției și alte informații utile sunt disponibile pe Write a Screenplay For – Filme de Festival.


BIO MENTORI

MARIETTA VON HAUSSWOLFF VON BAUMGARTEN este o scenaristă suedeză de film și televiziune și consultant internațional de scenarii, a cărei activitate din ultimii 14 ani include Sundance Labs, Torino Film Lab, Binger (Amsterdam), Biennale College Venice, Feature Expanded (Manchester, Florens), Hezaya (Doha), Tiff Studio Toronto FF, Cinelink Drama Sarajevo, Bridging the Dragon, Talent Campus, Midpoint, Fly Film lab (Filipine, Coreea), Locarno open doors și Myanmar Script Fund. De asemenea, a lucrat la dezvoltarea de scenarii în China, Mongolia, Nepal și Pakistan. A făcut parte din jurii internaționale, cum ar fi CPH Dox (Danemarca) și competiția principală San Miguel (Mexic). Marietta a studiat filmul și televiziunea la Tisch School of Arts din New York și este membru cu drept de vot al Academiei Europene de Film și membru al Swedish Screen Writers Guild. Lucrează intensiv la dezvoltarea și scrierea de seriale TV. Filmele pentru care Marietta a fost consultantă au concurat la festivaluri de film din întreaga lume – cum ar fi The Babadook, Nancy, Hunting Season, H, Diamond island, The Fits, Le Quattro Volte, Too late to die young, Children of Sarajevo, The Heiresses, Jesus, The Load, Mediterranea, Sole, Litigante, Pari, Costa Brava Lebanon, Family Time și altele. Lungmetrajul ei Call Girl (scris, co-produs) a câștigat premiul Fipresci la Toronto, a concurat și a câștigat în locuri precum Torino, Palm Springs, Stockholm, Buenos Aires și Taipei. Mai recent, a participat la Writer’s Rooms cu scriitori precum Adam Price (creatorul serialului Borgen) și a scris pentru serialul Ragnarok de la Netflix. Împreună cu Anthea Devotta a fondat Write Retreat, locul potrivit pentru a scrie.

GABRIELA IACOB este Head of Scripted Content Development la PRO TV și este membră în comitetul de selecție al festivalului Cinema Pendent L'Alternativa Barcelona, unde activează ca mentor în cadrul programului Mentoring Projects Alternativa Pro. Cu o carieră care include poziții cheie precum Head of Development la MediaPro Pictures și Head of TV Development la Multimedia East, Iacob și-a demonstrat expertiza în coordonarea unor echipe de până la 90 de persoane, conducând proiecte complexe de la concept până la implementare. După ce a fondat un studio de storytelling în Barcelona, și-a continuat misiunea de a descoperi și susține noi voci în industrie. Dedicată procesului creativ și dezvoltării de talente, Iacob a cultivat un mediu în care scenariștii pot să evolueze și să-și găsească vocea autentică. Se dedică atât dezvoltării de conținut original, cât și adaptărilor internaționale, ghidată de convingerea profundă că poveștile au puterea de a vindeca și diminua disparitățile sociale.

MASSIMILIANO NARDULLI s-a născut la Roma în 1976. După ce a obţinut diploma în Arte şi Ştiinţe Umaniste, s-a specializat în cinematografie. Din 2007 a lucrat ca director artistic, consultant şi programator de scurtmetraje la mai multe festivaluri, printre care Festival Européen du film court de Brest, (2008-2015), Arcipelago, (2008-2017), Biarritz Amérique Latine (2014-prezent), Internationale Kurzfilmtage Winterthur (2015-2017), Timishort, (2014-2018), NexT (2016-2018), ShorTS (2021-prezent). Massimiliano este unul dintre creatorii TSFM (Torino Short Film Market), TGF (Talents Generator Factory) și este directorul artistic de la LIM (Less is More). A lucrat ca scenarist și script advisor pentru mai multe proiecte internaționale și a co-creat atelierele de dezvoltare de scenarii Word-Frame, What's The Story? și Fulgor Lab. În 2019 a câștigat premiile

Gopo și UCIN ca compozitor pentru muzica originală a filmului Charleston. Din 2022 predă low-budget scriptwriting la UNATC din București.

CRISTIAN MUNGIU este unul dintre cei mai cunoscuți cineaști români la nivel mondial, filmele sale fiind prezentate și apreciate în cele mai importante festivaluri de film din lume și distribuite ulterior în numeroase teritorii. Are în palmares nenumărate premii, atât ca regizor cât și ca scenarist, dintre cele mai notabile sunt: Palme d’Or la Cannes cu 4 luni, 3 săptămâni și 2 zile, în 2007, Premiul pentru cel mai bun scenariu în 2012 la Cannes, pentru După dealuri sau Premiul pentru cel mai bun regizor la Cannes cu Bacalaureat, în 2016. Este inițiatorul Les Films de Cannes à Bucarest care ajunge anul acesta la cea de-a 16-a ediție, American Independent Film Festival și a multor proiecte legate de cinema, printre care și concursul Write a Screenplay For…

Filmul „TWST / Things We Said Today” de Andrei Ujică va avea premiera în cinematografele din România pe 25 aprilie
Teatru și film 11 Aprilie 2025, 06:37

Filmul „TWST / Things We Said Today” de Andrei Ujică va avea premiera în cinematografele din România pe 25 aprilie

„TWST / Things We Said Today” , filmul hibrid la care cineastul Andrei Ujică a început să lucreze în...

Filmul „TWST / Things We Said Today” de Andrei Ujică va avea premiera în cinematografele din România pe 25 aprilie
Spectacolul „Aer” în regia Letei Popescu, în premieră la Teatrul Metropolis
Teatru și film 11 Aprilie 2025, 06:05

Spectacolul „Aer” în regia Letei Popescu, în premieră la Teatrul Metropolis

Teatrul Metropolis anunță premiera spectacolului Aer , după Airswimming de Charlotte Jones, cu inserții documentare de Roxana...

Spectacolul „Aer” în regia Letei Popescu, în premieră la Teatrul Metropolis
Mărșăluind în întuneric - femeile care rămân văduve după sinuciderea soților în India rurală
Teatru și film 10 Aprilie 2025, 12:40

Mărșăluind în întuneric - femeile care rămân văduve după sinuciderea soților în India rurală

Pentru filmul ”Marching in the Dark”/ "Mărşăluind în întuneric ", regizorul indian stabilit...

Mărșăluind în întuneric - femeile care rămân văduve după sinuciderea soților în India rurală
Directorul de imagine Florin Mihăilescu, premiat pentru întreaga activitate la Gala Gopo 2025
Teatru și film 10 Aprilie 2025, 12:34

Directorul de imagine Florin Mihăilescu, premiat pentru întreaga activitate la Gala Gopo 2025

Florin Mihăilescu , unul dintre cei mai talentați și prolifici directori de imagine din cinematografia românească, va...

Directorul de imagine Florin Mihăilescu, premiat pentru întreaga activitate la Gala Gopo 2025
Cine-concertele TIFF.24: o experiență multimedia și un show pentru întreaga familie
Teatru și film 09 Aprilie 2025, 12:33

Cine-concertele TIFF.24: o experiență multimedia și un show pentru întreaga familie

După anunțarea evenimentului Amadeus LIVE , programul de cine-concerte din cadrul celei de-a 24-a ediții a Festivalului...

Cine-concertele TIFF.24: o experiență multimedia și un show pentru întreaga familie
Expoziția „Erori au fost, erori sunt încă” - o scurtă incursiune în universul de creație al filmului „Anul Nou care n-a fost”
Teatru și film 08 Aprilie 2025, 16:00

Expoziția „Erori au fost, erori sunt încă” - o scurtă incursiune în universul de creație al filmului „Anul Nou care n-a fost”

Astăzi, 8 aprilie, de la ora 18:30 , va avea loc vernisajul unei expoziții inedite -  „Erori au...

Expoziția „Erori au fost, erori sunt încă” - o scurtă incursiune în universul de creație al filmului „Anul Nou care n-a fost”
Actorul Pavel Bartoș, Premiul de Excelență și Premiul pentru cel mai bun rol masculin pentru personajul principal din spectacolul „…Escu” al Teatrului „Stela Popescu” din București, la Gala Premiilor UNITEM 2025
Teatru și film 08 Aprilie 2025, 14:44

Actorul Pavel Bartoș, Premiul de Excelență și Premiul pentru cel mai bun rol masculin pentru personajul principal din spectacolul „…Escu” al Teatrului „Stela Popescu” din București, la Gala Premiilor UNITEM 2025

Actorul Pavel Bartoș a primit Premiul de Excelență și Premiul pentru cel mai bun rol masculin la Gala Premiilor Uniunii...

Actorul Pavel Bartoș, Premiul de Excelență și Premiul pentru cel mai bun rol masculin pentru personajul principal din spectacolul „…Escu” al Teatrului „Stela Popescu” din București, la Gala Premiilor UNITEM 2025
A murit Jay North, actorul care l-a interpretat pe Dennis în serialul  „Dennis, pericol public”
Teatru și film 07 Aprilie 2025, 10:03

A murit Jay North, actorul care l-a interpretat pe Dennis în serialul „Dennis, pericol public”

Jay North , actorul care a jucat rolul lui Dennis în serialul de televiziune „Dennis, pericol public​” timp...

A murit Jay North, actorul care l-a interpretat pe Dennis în serialul „Dennis, pericol public”
Ascultă live

Ascultă live

01:30 - 03:30
Teatrul Național Radiofonic
Ascultă live Radio România Cultural
01:05 - 04:53
RADIO NOCTURNA
Ascultă live Radio România Actualităţi
Acum live
Radio România Muzical
Ascultă live Radio România Muzical
02:00 - 03:00
Espańol 3
Ascultă live Radio România Internaţional 1
02:00 - 03:00
reluare: Cum ne place! (RRI)
Ascultă live Radio România Internaţional 2
Acum live
Radio România Internaţional 3
Ascultă live Radio România Internaţional 3
Acum live
Radio România 3net
Ascultă live Radio România 3net
01:00 - 03:00
FECIOR LA OASTE
Ascultă live Radio România Antena Satelor
Acum live
Radio Vacanța Fresh
Ascultă live Radio Vacanța Fresh
Acum live
Radio Vacanța Gold
Ascultă live Radio Vacanța Gold
Acum live
Radio Vacanța Nostalgia
Ascultă live Radio Vacanța Nostalgia
Acum live
Radio România București FM
Ascultă live Radio România București FM
Acum live
Radio România Braşov FM
Ascultă live Radio România Braşov FM
Acum live
Radio România Cluj
Ascultă live Radio România Cluj
Acum live
Radio România Constanța FM
Ascultă live Radio România Constanța FM
Acum live
Radio România Constanța Folclor
Ascultă live Radio România Constanța Folclor
00:00 - 06:00
Hit Mix ( emisiune muzicală specializată)
Ascultă live Radio România Oltenia Craiova
Acum live
Radio România Iași
Ascultă live Radio România Iași
00:03 - 06:00
TAXI MUZICAL
Ascultă live Radio România Reșița
Acum live
Radio România Tg Mureș
Ascultă live Radio România Tg Mureș
02:00 - 03:00
Jurnal militar (reluare)
Ascultă live Radio România Timișoara FM
Acum live
Radio România Timișoara AM
Ascultă live Radio România Timișoara AM
Acum live
Radio România Arad FM
Ascultă live Radio România Arad FM
Acum live
Radio Chişinău
Ascultă live Radio Chişinău
Acum live
Radio România Tg Mureș în limba maghiară
Ascultă live Radio România Tg Mureș în limba maghiară
Acum live
Radio România Cluj în limba maghiară
Ascultă live Radio România Cluj în limba maghiară
Acum live
Radio eTeatru
Ascultă live Radio eTeatru