În 30 septembrie - 1 octombrie 2023 va avea loc, la Timișoara, a XIII-a ediție a „25 DE ORE DE TEATRU NON-STOP” un festival al teatrelor independente organizat de Asociația Bis (BIS Teatru)
05 Septembrie 2023, 05:14
Prima ediție a avut loc la Sibiu, în primăvara anului 2011, de Ziua Mondială a Teatrului.
Încă de atunci, conceptul de “teatru nonstop” a atras un public divers prin ineditul său: spectacolele au loc fără încetare, timp de 25 de ore sau chiar mai mult. Se joacă teatru la miez de noapte, la miez de zi, la 5 dimineața.
2023, anul în care Timișoara este Capitală Europeană a Culturii este momentul în care, deloc întâmplător, festivalul are loc și în orașul de pe Bega.
Vor participa zeci de artiști tineri din: Sibiu, Timișoara, București, Cluj- Napoca, Petroșani, Republica Moldova, Uganda. Nu mai puțin de 21 de evenimente vor avea loc în 10 spații din oraș.
Festivalul se deschide cu comedia EXTRACONJUGAL a Teatrului de Artă București, care va avea loc în 30 septembrie, la ora 19:00, în sala de concerte a Liceului Ion Vidu. Multipremiatul spectacol îi are în distribuție pe Andreea Mateiu și George Constantinescu.
Maratonul va continua cu prima parte a trilogiei BIS Teatru, spectacolul NĂSCUT ÎN ’90 care va începe la ora 22 și 22 de minute în Sala Multifuncțională a Consiliului Județean Timiș. A doua parte a trilogiei, NĂSCUT ÎN 2000, este programată după miezul nopții, în Sala Teatrului German. Scenariile ambelor spectacole au fost create într-un proces de colaborare între regizorul Bogdan Sărătean și actorii din echipă. Prima parte a trilogiei are în distribuție trei actori născuți în anul 1990 fiind construită pe antinomia dintre inocența specifică vârstei copilăriei și realitatea socio-politică gri a anilor ’90. A doua parte (NĂSCUT ÎN 2000) este construită pe tema maternității, având în distribuție patru actrițe, mame a cinci prunci născuți în acest mileniu: Andrada Grosu, Aneea Axentea, Alexandra Roatiș, Sharom Bukirwa.
Târziu în noapte, la ora 02:00, spectatorii sunt invitați în Sala Studio a Teatrului Maghiar la un spectacol produs de Centrul Replika București în parteneriat cu Beznă Theatre Londra. One-woman show-ul VINOVAT,-Ă, confruntă criza schimbărilor climatice printr-o partitură care îmbină emoția cu forța și carisma actriței Oana Pușcatu.
În același timp vor începe spectacolele nocturne la CUIB D’Arte. Un performance muzical (Beat Bukowski), un show de improvizație (IMPROSTORY), un spectacol comunitar (ORAȘUL MEU) și un experiment multimedia (CINEMATLICUM) vor întregi tabloul festivalului, transformând îndrăgitul local de pe strada Mărășești într-un veritabil cuib al artiștilor, al inovației și a bunei dispoziiții.
Noaptea va fi deschisă de omul-orchestră Charlie Fălămaș, care va multiplica muzical poemele lui Charles Bukowski și va fi închisă de inegalabilul Matli MC, cu un show experimental recomandat exclusiv insomniacilor, care va începe la ora 6 dimineața.
Dis de dimineață, la ora 09:30 timișorenii sunt invitați în Piața Unirii să rostească și să asculte poezie alături de actori. POEZIE LA MICUL DEJUN este evenimentul de suflet care precede ÎNVIORAREA în cadrul căreia cei mai tineri participanți, îmbrăcați în pijamale se vor pregăti pentru o lungă zi teatrală, sub coordonarea actorului Bogdan Constantin Tălmaciu.
Cei mai tineri spectatori sunt așteptați la ora 11:00 în Piața Sf. Gheorghe la ANAZ ȘI DRAGONUL, o feerie Bis Teatru, care îi are în distribuție pe Diana Cătănescu și pe tânărul actor timișorean Alexandru Romescu, proaspăt premiat la Gala Tânărului Actor.
Seniorii vor avea momentul lor de bucurie în festival. Teatrul de Artă București va prezenta pentru beneficiarii unui cămin de vârstnici un spectacol inspirat din pamfletele lui Constantin Tănase.
În miezul zilei, la ora 12:00, în Sala Liceului Ion Vidu, începe secțiunea dedicată cu precădere adolescenților. Trupa Fabrica de Teatru din Sibiu va prezenta două spectacole, urmând ca la ora 16:00 publicul tânăr din Timișoara să fie martor la un moment cu o încărcătură emoțională deosebită: premiera absolută a spectacolului SOARE CU DINȚI semnat de Studiourile Ferentari din București.
Producția documentează cazul real al lui Claudiu Dumitrescu, adolescentul din Ferentari care în urma unor decizii și întâmplări nefericite ajunge la Penitenciarul Rahova. Prin intermediul experienței teatrale el este reabilitat, pe viu, în fața spectatorilor. Pe lângă doza de emoție, spectacolul aduce și o componentă educațională, lipsită de tezism, în angrenajul maratonului teatral.
La toate cele trei spectacole accesul este liber pentru elevi și studenți.
Festivalul se încheie în forță cu suprapunerea a două dintre cele mai apreciate și reprezentative producții din peisajul teatral actual.
La ora 18:00, în Sala Teatrului German, Reactor de creație și experiment Cluj-Napoca, prezintă VISUL, un spectacol care a fost de curând distins cu Premiul Radio România Cultural pentru categoria Teatru.
La ora 19:00, la Scârț Loc Lejer, AUĂLEU (companie teatrală independentă timișoreană de curând laureată a premiilor UNITER) prezintă spectacolul fenomen GRAND HOSTEL TIMIȘOARA.
Nu întâmplător, versiunea de pe Bega a festivalului 25 DE ORE DE TEATRU NON-STOP se încheie cu un spectacol reprezentativ pentru orașul Capitală Europeană a Culturii, care s-a jucat cu casa închisă de la premiera din aprilie 2022.
Timișoara este de asemenea reprezentată de Teatrul Thespis, care va juca în 30 septembrie, la ora 23:00, la Casa Studenților în sala studio care poartă numele fondatorului său: Diogene Bihoi.
Sala cu pricina este de altfel spațiul în care în urmă cu 20 de ani, în primăvara anului 2003, în mediul teatral studențesc, la inițiativa Thespis, a avut loc primul maraton teatral care a inspirat ulterior conceptul festivalului organizat la Sibiu începând cu anul 2011.
Biletele sunt deja puse în vânzare online pe iabilet.ro cu prețuri începând de la 20 de lei. Prețurile acestora sunt foarte accesibile, în ideea de a atrage public cât mai divers. Link bilete aici: https://m.iabilet.ro/bilete-Festival-25-de-ore-de-teatru/
Pentru spectacolul Auăleu GRAND HOSTEL TIMIȘOARA, nu sunt disponibile bilete online. Accesul se face pe baza unei rezervări telefonice la numărul 0751892340, în virtutea celebrei sintagme: ”Veniți mulți, locuri puține!”
Foarte curând vor fi puse în vânzare un număr limitat de abonamente valabile pentru toate evenimentele (mai puțin pentru spectacolul Auăleu) la prețul promoțional de 150 de lei.
Programul este disponibil pe pagina festivalului (www.facebook.com/respira.teatru) și pe site-ul bisteatru.ro. Detalii pot fi găsite și pe www.facebook.com/BisTeatru.
„În primăvara anului 2003, ca tânăr Unatc-ist plin de vise crețe, luam trenul de noapte de la București spre Timișoara pentru a mă bucura alături de trupa mea de suflet din Cluj, Imago, de un maraton teatral pus la cale de trupa Thespis din Timișoara. Câtă bucurie și dorință de împărtășire aveam în noi. Dormeam claie peste grămadă prin sălile Casei Studenților, ne iubeam, ne hrăneam din spectacolele imperfecte dar smulse parcă din măruntaiele noastre.
Opt ani mai târziu urma să întrupăm conceptul la Sibiu, alături de cei mai tineri artiști ai urbei, care încă nu se numeau Bis Teatru. Ce călătorie!
Iată că acum, după 20 de ani, festivalul revine la Timișoara, alături de toți cei care l-au plăsmuit, într-o sărbătoare a orașului, a expresiei teatrale libere. Vrem ca spectatorii să găsească la rândul lor vibrația aceea nebună a maratonului teatral, a festivalului care ne-a inspirat pe noi ani la rând. Să îi însoțească pe artiști de-a lungul nopții, de-a lungul zilei următoare în acest carusel de emoții și de nostalgii.
Ce alt moment ar fi mai potrivit pentru o astfel de restituire, de întâlnire, decât anul în care Timișoara este Capitală Europeană a Culturii?”
Bogdan Sărătean (coordonator 25 DE ORE DE TEATRU NON-STOP/ Bis Teatru)
- Proiectul face parte din Programul cultural național Timișoara – Capitală Europeană a Culturii în anul 2023 și este finanțat prin programul Theatre Artistic Excellence, derulat de Centrul de Cultură și Artă al Județului Timiș, cu sume alocate de la bugetul de stat, prin bugetul Ministerului Culturii.
- 25 DE ORE DE TEATRU NON-STOP (ediția a XIII-a) este un proiect cultural co-finanţat de Administraţia Fondului Cultural Naţional. Proiectul nu reprezintă în mod necesar poziţia Administrației Fondului Cultural Național. AFCN nu este responsabilă de conținutul proiectului sau de modul în care rezultatele proiectului pot fi folosite. Acestea sunt în întregime responsabilitatea beneficiarului finanțării.
- Un proiect BIS TEATRU
Programul festivalului “25 DE ORE DE TEATRU NON-STOP”
Timișoara, 30 septembrie – 1 octombrie 2023
Sâmbătă, 30 septembrie, ora 19:00, Liceul de Artă „Ion Vidu” - Sala de concerte
EXTRACONJUGAL
Teatrul de Artă București
De Neil Simon
Cu Andreea Mateiu și George Constantinescu
Regia: George Dogaru
Durată aproximativă: 2 h 20 min
Sâmbătă, 30 septembrie, ora 22:22, Sala Multifuncțională a Consiliului Județean Timiș
NĂSCUT ÎN ‘90
Bis Teatru
Cu: Andrada Grosu, Aneea Axentea, Claudiu Fălămaș
Video: Alexandru Radu
Tehnic: Alex Ciubăr & Andy Boncea
Scenariu și regie: Bogdan Sărătean
Durată aproximativă: 1h 30min
Sâmbătă, 30 septembrie, ora 23:00, Casa Studenților, studio 202 "Diogene Bihoi"
COADA
Teatrul Thespis
De Israel Horrowitz
Regia: Salahhe
Cu: Ștefan Vasile, Petruș Cristian, Roberth Blănaru, Silvan Motoarca, Andreea Oltean – Pebby
Durată aproximativă: 45 min
Duminică, 1 octombrie, ora 00:30, Teatrul German de Stat
NĂSCUT ÎN 2000
Cu: Aneea Axentea, Andrada Grosu, Alexandra Roatiș, Shama Leah
Scenariul & regia: Bogdan Sărătean
Scenografia: Alexandra Budianu
Durată aproximativă: 1 h 15 min
Duminică, 1 octombrie, ora 01:00, Cuib d’Arte
BEAT BUKOWSKI
Poeme de Charles Bukowski
Cu: Claudiu Fălămaș
Muzica originală: Claudiu Fălămaș
Durată aproximativă: 1h 15 min
Duminică, 1 octombrie, ora 02:00, Teatrul Maghiar de Stat - Sala Studio
VINOVAT,-Ă
Centrul Replika & Beznă Theatre
Cu: Oana Cristina Pușcatu
Text și regie: Sînziana Cojocărescu și Nico Vaccari
Scenografie: Gabi Albu
Sound design: Gabriel Balfour
Durată aproximativă: 1 h 10 min
Duminică, 1 octombrie, ora 02:30, Cuib d’Arte
IMPROSTORY
Cu: Mihai Alexandru, Laurențiu Vlad, Alexandru Cazan, Andrei Șchiopu/ Radu Tudosie
Improvizație muzicală live: Cristian Lupașcu
Duminică, 1 octombrie, ora 04:00, Cuib d’Arte
ORAȘUL MEU
O producție Teatrul din Cartier & Bis Teatru
Un spectacol de, cu și despre: Mihai Alexandru, Claudiu Fălămaș, Andrada Grosu, Laura Luca
Tehnic: Alex Ciubăr
Durată aproximativă: 1 h
Duminică, 1 octombrie, ora 06:00, Cuib d’Arte
CINEMATLICUM
Interakt Arts
Un performance cinematografic cu MC Matli
Durată aproximativă: 50 min
Duminică, 1 octombrie, ora 07:00, Online (canalul de YouTube Bis Teatru)
MUTAT DE LA NOI (FILM)
Cu: Shama Leah, Claudiu Fălămaș, Dana Taloș, Nyombi Abdul, Betty Nalule, Namukwaya Ester, Cristina Pădurariu, Lenerson Polonini, Yimon Soe
Montajul:Alexandru Radu
Producător: Prin Banat (Cămine în mișcare)
Durată: 42 minute
Duminică, 1 octombrie, ora 08:00, Online (canalul de YouTube Bis Teatru)
NĂSCUT ÎN ROMÂNIA (FILM)
Cu: Alexandra Roatiș, Andrada Grosu, Aneea Axentea, Claudiu Fălămaș, Laura Luca, Shama Leah
Cu participarea lui Enock Muhimbise
Scenariu & regie: Bogdan Sărătean
Montaj sunet & imagine: Alexandru Radu
Imagini filmate în: România, Uganda, Kenya, Tanzania (Zanzibar).
Durată: 1 h și 10 minute
Duminică, 1 octombrie, ora 09:30, Piața Unirii
POEZIE LA MICUL DEJUN
Durată aproximativă: 45 min
Cu actorul Bogdan Constantin
Duminică, 1 octombrie, ora 10:30, Piața Unirii
ÎNVIORARE FIZICĂ
Coordonator: Bogdan Tălmaciu
Durată aproximativă: 30 min
Duminică, 1 octombrie, ora 11:00, Piața Sfântul Gheorghe
ANAZ ȘI DRAGONUL
Bis Teatru
după o poveste de Bianca Babeș
Cu: Alexandru Romescu și Diana Cătănescu
Cu participarea fetiței Sonia Leia în rolul zânei spiriduș
Scenografie: Alexandra Budianu
Aripi de zână: Beia Voicu
Muzică originală: Charlie Fălămaș
Sound & mix live: Andy Boncea
Sound design & aranjament muzical: Dan Țilea <Matli>
Coregrafie: Alin State
Scenariu și regie: Bogdan Sărătean
Durată aproximativă: 45 de minute
Duminică, 1 octombrie, ora 11:30, Cămin pentru Persoane Vârstnice
PAM-PAM
Teatrul de Artă București
Un one man show cu George Constantinescu
După pamfletele lui Constantin Tănase
(spectacol cu circuit închis, dedicat seniorilor)
Duminică, 1 octombrie, ora 12:00, Liceul de Artă „Ion Vidu” - Sala de concerte
OPINIA PUBLICĂ
Fabrica de teatru
De Aurel Baranga
Regia: Laura Câmpean
Cu: Baca Teodora, Batin Sati, Bojita Nicola, Cantor David Nicolae, Cotofan Liana, Cârstea Ana, Kara-Dobre Victor, Luntrașu Cătălin, Man-Abramiuc Ema, Muntean Alexia Lidia, Porcaru Florin Ștefan, Solomon Iulia, Sopon Alexandru Ștefan, Stoica Alexandru Darius, Tatu Timeea-Ioana, Tănăsescu Diana, Trocan Teodora, Ureche Alexandra.
Durată aproximativă: 50 min
Duminică, 1 octombrie, ora 13:30, Liceul de Artă „Ion Vidu” – Sala de concerte
CAPRA CU 3 IEZI
Fabrica de teatru
Adaptare după Matei Vișniec
Regia: Laura Câmpean
Scenografie: Cătălin Luntrașu
Cu: Dejugan Alexandra, Olar Alexia Victoria, Marian Alexandra Ioana, Stoica Alexandru Darius, Sopon Alexandru Ștefan, Muntean Alexia Lidia, Pătru Mara, Baca Teodora, Frățilă Raul Mihai
Durată aproximativă: 1 h
Duminică, 1 octombrie, ora 15:00, Curtea Liceului de Artă „Ion Vidu”
Un moldovan în Banat
Un show muzical liber cu Cristian Lupașcu (Republica Moldova)
Cu participarea muzei Dada Love
Durată aproximativă: 30 de minute de muzică live & voie bună
Duminică, 1 octombrie, ora 16:00, Liceul de Artă „Ion Vidu” - Sala de concerte
Asociația Ferentari (Proiect Playhood)
SOARE CU DINȚI (Premieră absolută)
Producție: Studiourile Ferentari
Text: Deținut Claudiu Dumitrescu
Cu: Cetățean reabilitat Claudiu Dumitrescu
Coordonator: Ionuț Oprea
Univers sonor: Sever Andrei
Coordonator tehnic: Vlad Roșianu
Expert Consultant: George Goliță
Durată aproximativă: 35 min
Duminică, 1 octombrie, ora 18:00, Teatrul German de Stat
VISUL
Reactor de creație și experiment Cluj-Napoca
Text: Alexa Băcanu
Regia: Dragoș Alexandru Mușoiu
Scenografia: Mihai Păcurar
Coregrafia: Sergiu Diță
Pregătire muzicală: Adonis Tanța
Muzica: Max Anchidin, Renata Burcă, Magor Bocsárdi, Csaba Boros, Tibor Cári, Radu Dogaru, Ada Milea, Adrian Piciorea, Corina Sucarov, Peter Visky, Compozitor anonim
Sunet și lumini: Cătălin Filip
Sonorizare: Radu Boancă
Distribuția: Maialgesa Dat, Călin Deneș, Radu Dogaru, Christian Har, Ana Maria Marin, Duncan McKee, Victor Muntean, Emőke Pál, Ana Rednic, Oana Rotaru, Paula Seichei, Doru Taloș, Adonis Tanța
Foto și video afiș: Vivien Miron-Vilidár
Durată aproximativă: 2 h și 15 min
Duminică, 1 octombrie, ora 19:00, Scârț Loc Lejer
GRAND HOSTEL TIMIȘOARA
Auăleu
Cu: Cristine Cizmaș, Armand Iftode, Ioan Codrea, Jasmina Mitrici, Ionuț Marian Pîrvulescu, Anastasia Miulescu
Text și înscenare: Ovidiu Mihăiță
Durată aproximativă: 3 h (cu pauză)
Bilete: https://m.iabilet.ro/bilete-Festival-25-de-ore-de-teatru/