Filmul de making of al popularului documentar România Sălbatică este de azi disponibil online gratuit
20 Decembrie 2022, 11:29
Echipa care a creat România Sălbatică, cel mai mare proiect de film documentar dedicat naturii din țara noastră, face un cadou tuturor iubitorilor de natură înainte de sărbătorile de iarnă: acces gratuit la povestea din spatele realizării documentarului laureat anul acesta cu 3 premii Gopo (Cel mai bun documentar, Cea mai bună muzică originală, Cel mai bun sunet).
Poveștile strânse de Dan Dinu și Cosmin Dumitrache în cei 11 ani de muncă pentru realizarea documentarului au făcut deliciul publicului în sesiunile de Q&A din cadrul evenimentelor speciale în care documentarul a fost prezentat, așa că echipa a decis să arate aventura din spatele filmului într-un making of. Povestea România Sălbatică este o producție de aproape două ore care urmărește călătoria incredibilă și provocările neștiute din culisele documentarului și poate fi văzută, începând de azi, GRATUIT, pe canalul oficial de YouTube al proiectului: https://youtu.be/ZWzRnU-uBCQ
„Am avut surpriza plăcută în timpul campaniei de lansare în cinema a documentarului să descoperim un mare interes al comunității pentru munca din culise. Materialele cu echipa pe teren au avut printre cel mai mare impact în mediul online. Asta ne-a convins că povestea din spatele acestui proiect trebuie și ea spusă. Drept vorbind, a fost și pentru noi o surpriză faptul că montajul de making of a fost aproape la fel de lung ca filmul original. Ni se pare că sărbătorile de iarnă sunt un bun prilej de a oferi cadou Povestea România Sălbatică tuturor celor care ne-au susținut sau au fost curioși să afle despre întreg parcursul proiectului.”, a declarat Matei Truța, producătorul executiv al documentarului și vice-președintele Asociației România Sălbatică.
Felul în care documentarul a fost realizat din punct de vedere etic, fără imagini de arhivă și exclusiv în România, a deschis una dintre cele mai relevante conversații din spațiul public despre necesitatea conservării naturii, iar impactul său este susținut de numărul impresionat de festivaluri la care a fost admis și premiile pe care le-a colecționat. România Sălbatică a fost în programul a 20 de festivaluri naționale și internaționale de film (printre care TIFF - Cluj, România; Alpin Film Festival - Brașov, România; Green Screen International Wildlife Film Festival - Germania; European Film Festival - Singapore; Washington DC Environmental Film Festival - SUA; International Nature and Environmental Film Festival - Ungaria) și a câștigat 8 premii importante (printre care și Premiul Publicului la Wildscreen, unul din cele mai importante festivaluri de profil din lume, care se desfășoară în Marea Britanie).
„După succesul de anul trecut din România, ne-am bucurat foarte tare să vedem că documentarul nostru a fost apreciat și de publicul internațional. Participarea la festivalurile de profil ne-a deschis noi colaborări, iar premiile obținute ne-au arătat că suntem pe drumul cel bun. Ne bucurăm să putem împărtăși acum cu voi toată aventura din spatele filmului, pentru a înțelege cu adevărat complexitatea acestui demers. Normal că nu ne vom opri și vom duce succesul actual către noi proiecte, dar fără a ne îndepărta de ideea de bază de la care am plecat, aceea de a educa și de a sprijini conservarea naturii prin munca noastră.”, a declarat și Dan Dinu, inițiatorul proiectului și regizorul documentarului.
Nu este primul cadou pe care echipa România Sălbatică îl face comunității iubitorilor de natură: la începutul anului acesta a lansat o aplicație mobilă dedicată înțelegerii biodiversității din țara noastră. Cei 6.000 de utilizatori ai aplicației România Sălbatică au acces permanent la sfaturi și recomandări despre regiunile geografice ale țării noastre, precum și la informații complete despre parcurile naționale și naturale ale României, dar și despre alte arii naturale protejate. Își pot crea liste cu zone pe care doresc să le descopere și pot vedea fotografii spectaculoase cu peisaje, faună sau floră, realizate de membriiForona (Organizația Fotografilor de Natură din România).
Un succes a fost și albumul România Sălbatică, cel mai amplu album de fotografie dedicat naturii de la noi, tipărit până acum în 9.000 de exemplare. Dintre acestea aproximativ 10% au fost donate către școli, biblioteci și ONG-uri de mediu. Se poate găsi în toate librăriile mari din țară și online, o listă completă puteți găsi aici: https://romaniasalbatica.ro/ro/albumul-romania-salbatica-lista-magazine
Cei care încă nu au văzut documentarul-fenomen România Sălbatică, o pot face pe HBO Max, într-o nouă formă de 3 episoade (Sezonul speranței, Sezonul abundenței, Sezonul schimbării), narate în limba română de Melania Medeleanu.
***
Povestea România Sălbatică este o producție NTD Film.
Povestea România Sălbatică: YouTube
Mai multe noutăți vor fi postate pe pagina de Facebook a proiectului precum și pepagina de Instagram.
Mai multe informații: www.romaniasalbatica.ro