Ascultă Radio România Cultural Live

FESTIVALUL NAȚIONAL DE TEATRU 2022 REPERE – ZIUA IV, 8 NOIEMBRIE

07 Noiembrie 2022, 19:18

 

 

Un număr de 28 de evenimente fac obiectul alegerii spectatorilor în cea de-a patra zi a Festivalului Național de Teatru 2022: spectacole de teatru, instalații performative, creații online și VR, lansări de carte, expoziții și ateliere teatrale.

 

Iată câteva repere ale principalelor evenimente ale zilei de 8 noiembrie:

 

VERNISAJ, ora 18:00 – Teatrul Național „I.L. Caragiale” București, Sala Media Foaier (intrare liberă)

Les Loges” / „CabineleInstalație imersivă în jurul scrierilor dramatice contemporane

(producător: Théâtre Nouvelle Génération, Centre dramatique national de Lyon, coproducător: ARTCENA, cu sprijinul Institutului Francez din România)

O instalație de Joris Mathieu și Nicolas Boudier împreună cu Haut et Court

 

Les Loges” / „Cabinele” / „Lojele” – este un dispozitiv pentru un spectator, la confluența creației digitale și medierii, care își propune să promoveze și să încurajeze descoperirea scrisului dramatic contemporan, printr-o experiență digitală sensibilă.

 

Luând loc în Lojă, vizitatorul se instalează pentru a experimenta un tête-à-tête, timp de câteva minute, cu un interpret virtual care îl va cufunda în intimitatea unui text teatral. Prin ridicarea receptorului, ești pus în contact cu un actor într-o proximitate unică, de parcă ai fi așezat de cealaltă parte a oglinzii. Datorită unui dispozitiv de teatru optic, acest interpret apare virtual și te privește drept în ochi pentru a împărtăși cu tine un monolog din repertoriul dramatic francez contemporan. E vorba despre crearea unei experiențe care împrumută din codurile teatrale și care aduce un omagiu artei actorului.

Colecția de texte prezentată în FNT 2022 a fost realizată în coproducție cu compania „Haut et Court” din texte selectate dintre dintre câștigătorii „Aide à la création” pentru texte dramatice și ai Marelui Premiu pentru literatură dramatică din Franța, pe care Centrul Național francez le decernează în fiecare an. Repertoriul inclus în Les Loges este menit să crească și să se îmbogățească în timp.

Instalație în limba franceză, cu versiune în limba engleză

5-13 noiembrie – Teatrul Național „I.L. Caragiale” din București, Sala Media Foaier (zilnic între orele10.00-20.00 – INTRARE LIBERĂ)

 

 

Lansarea Dicționarului Multimedia al Teatrului Românesc, ediția a-3-a

Autoarea si curatoarea conceptului, Cristina Modreanu 

Dicționarul Multimedia al Teatrului Românesc este o platformă digitală creată pentru a oferi conținut nou, de specialitate, dar și pentru a agrega, în același timp, informația existentă deja online despre artiști legendari și spectacole cult ale teatrului românesc. Platforma a ajuns la cea de-a treia ediție, iar în acest moment proiectul însumează 150 de intrări de dicționar.

Profilurile de artiști și spectacole sunt create de o echipă complexă, de peste 50 de oameni, alcătuită din specialiști în teatru care au scris articole introductive, din perspectivă contemporană, și studenți la facultățile cu profil de teatru, care au strâns materialele conexe pentru fiecare dintre ele.

Detalii: https://fnt.ro/2022/lansarea-dictionarului-multimedia-al-teatrului-romanesc-editia-a-3-a/, https://www.dmtr.ro

Ora 18:30 – Teatrul Odeon, Sala Studio

INTRARE LIBERĂ în limita locurilor disponibile

 

Lectură performativă: „Dumnezeu” – de Ferdinand von Schirach

(producător: Festivalul Național de Teatru, 2022, cu sprijinul: Goethe-Institut București)

Regia: Bobi Pricop

Dumnezeu” abordează problema asistenței medicale în caz de sinucidere pe fondul dispozițiilor de drept constituțional și penal din Republica Federală Germania. În noua sa piesă, Ferdinand von Schirach negociază moartea umană. Și ca și în prima sa piesă de teatru „Teroare”, trebuie să dăm noi înșine o sentință la final. Cui îi aparține viața noastră? Cine decide asupra morții? Cine suntem noi? Și cine vrem să fim?

 

Spectacol-lectură urmat de discuții cu publicul

Moderatoare: Irina Wolf

Expert invitat: Emilian Mihailov, specialist în bioetică

Ora 16:00 – Teatrul Național „I.L. Caragiale” din București, Sala Media

INTRARE LIBERĂ în limita locurilor disponibile

 

Cine mai scrie despre teatru?” (ateliere de critică teatrală online). Timp de 5 zile, studente și studenți ale/ai secțiilor de Teatrologie din facultățile de teatru se întâlnesc virtual sau fizic cu critici de teatru și teoreticieni/teoreticiene din zona artelor performative, pentru a explora modalități de abordare multiple din critica și teoria teatrală. O vor face pe o platformă special creată la care vor avea acces studenți ai secțiilor de Teatrologie din întreaga țară. Scopul acestor ateliere este de a încuraja actul critic al studenților, de a oferi noi perspective asupra a ceea ce înseamnă să fii „critic de teatru”, de a nuanța profunzimea relației pe care teatrul o întreține cu... critica sa. Atelierul din 8 noiembrie (orele 12.00 – 14.00) va fi susținut de Cristina Rusiecki.

EVENIMENT CU CIRCUIT ÎNCHIS

 

În modulul destinat performance-urilor, (producții care se înscriu în secțiunea FNT dedicată Instalațiilor performative, creații online și VR), sunt prezente astăzi:

 

Worker of the Year” – Home delivered performance

de Tudor Ganea; un concept de: Ioana Păun și Flavia Giurgiu

(producători: Ioana Păun și Flavia Giurgiu, ARCUB și Centrul Cultural Clujean; Co-finanțat de: AFCN – Administrația Fondului Cultural Național)

Coordonator: Raluca Felezeu

Comanzi o cutie. Un curier ți-o aduce la ușă. O deschizi. Citești cu atenție instrucțiunile. În interior găsești 5 pungi sigilate. Pornești coloana sonoră imersivă. O voce te introduce într-o lume distopică, o lume în care oamenii sunt separați și în care protagonistul ești tu. Ai o oră să trăiești experiența de unul singur, în intimitatea locuinței tale.

Un sound ca de film, cu o voce implicată, te poartă pas cu pas într-o realitate alternativă, prin instrucțiuni ghidate, narațiune, o coloana sonoră cinematica și interacțiuni cu obiectele primite. Spațiile, lucrurile și situațiile din performance vorbesc despre teritorii îndepărtate, dar în același timp înspăimântător de posibile: existența a devenit aparent perfectă și lipsită de presiunea alegerilor.”

Kitul performativ poate fi comandat online și ajunge acasă la participanți sub forma unui pachet complet ce conține obiecte, gadget-uri, lumini. Pentru o experiență completă este nevoie să aștepți să se lase seara, să fie cât mai liniște în casă, să ai o oră de unul singur. Fiecare kit este destinat doar unei persoane, întreaga experiență este ghidată iar arsenalul de recuzită din pachet se consumă pe perioada performance-ului. Din momentul primirii kit-ului este indicat să fie deschis și folosit în maxim 3 zile.

Worker of the Year” este un proiect original conceput în contextul pandemiei de artistele Ioana Păun și Flavia Giurgiu. Proiectul pleacă de la convingerea lor că în fiecare din noi există potențial performativ. Pariul lor, ca artiste, e să aibă totală încredere în ce va face participantul cu kit-ul pe care îl primește, că își descoperă sclipirea și va merge pe mâna ei

Detalii: https://fnt.ro/2022/worker-of-the-year/  , https://arcub.ro/worker-of-the-year/

Informații și înscrieri pentru obținerea kit-ului la: ralu.felezeu@yahoo.com sau un mesaj la 0747261346. Experiența este gratuită, dar stocul este limitat.

 

Insula de Teatru VR” (instalație performativă)

Producător: Teatrul „Andrei Mureșanu”, Sf. Gheorghe cu sprijinul AFCN.

Regia și decorul: Eugen Gyemant

Noua producție teatrală RICHARD III este o abordare postmodernă a piesei celebrului dramaturg. Spectacolul este segmentat în 13 episoade si este disponibil gratuit pe www.teatruVR.ro și pe www.VR-hall.com cu subtitrare în limba engleză.

Detalii: https://fnt.ro/2022/insula-de-teatru-vr-instalatie-performativa/

5-13 noiembrie – Teatrul Național „I.L. Caragiale” din București, Sala „Ion Caramitru” (Sala Mare) – Foaierul de Marmură (Parter)

Instalația se poate vizita cu 2 (două) ore înaintea spectacolelor programate la Sala Mare.

INTRARE LIBERĂ

 

Actrițe. Adică, scuze că te ating” – de Michał Telega,

(coproducători: Teatrul Postnațional Interfonic și Institutul Polonez din București, cu sprijinul: Goethe-Institut București și Kinema Ikon)

Regia: Mihai Păcurar

Sound design: Vlaicu Golcea

Actrițe. Adică, scuze că te ating” este un spectacol despre abuz fizic și emoțional în sistemul ierarhic din mediul teatral prezent în cadrul instituțiilor și colectivelor artistice.

Detalii: https://fnt.ro/2022/actrite-adica-scuze-ca-te-ating/ , https://interfonic.ro/actrite-adica-scuze-ca-te-ating-de-michal-telega/

Producție invitată în secțiunea FNT dedicată Instalațiilor performative, creații online și VR.

Orele 15.00 și 16.30 – Goethe-Institut București

Accesul se face prin înscrierea la: noi@interfonic.ro

 

Notă de trecere” – de Agata M. Skrzypek

(producătoare: Laura Trocan, coproducător: Institutul Polonez din București, cu sprijinul: Goethe-Institut București)

Regia, muzica originală și sound design: Vlaicu Golcea

Instalație textilă: Cristina Milea, Sculptura cinetică: Alex Halka

Notă de trecere” este un spectacol de teatru despre violență, mobbing și abuzuri sexuale în cadrul studiilor doctorale din universități. O instalație cinetico-sculptural sonoră, care, în viziunea Teatrului Postnațional Interfonic, își găsește propriul habitat atât într-o sală de teatru, cât și într-un muzeu de artă contemporană.

Detalii: https://interfonic.ro/nota-de-trecere-de-agata-m-skrzypek/ , https://fnt.ro/2022/nota-de-trecere/

Producție invitată în secțiunea FNT dedicată Instalațiilor performative, creații online și VR.

Orele 15:00 și 16:30 – Teatrelli

INTRARE LIBERĂ în limita locurilor disponibile

 

Spectacole de teatru:

 

Trei surori” - după: Anton Pavlovici Cehov

Producător: Universitatea de Arte din Târgu Mureş – Facultatea de Arte

Regia și scenografia: Irina Moscu

https://irinamoscu.com/three-sisters-after-a-p-chekhov/

Detalii – https://fnt.ro/2022/macbeth/

Producție invitată în FNT în cadrul secțiunii dedicate Facultăților de Teatru din România

Ora 17:00 – Teatrul Național „I.L.Caragiale” din București, Sala Mică

INTRARE LIBERĂ – în limita locurilor disponibile

 

Lacrimile amare ale Petrei von Kant” – de Rainer Werner Fassbinder

(producător: Teatrul „Andrei Mureșanu” Sfântu Gheorghe)

Regia: Radu Nica

Detalii – https://fnt.ro/2022/lacrimile-amare-ale-petrei-von-kant/

Ora 17.00 – Teatrul Național „I.L.Caragiale” din București, Sala Atelier

 

(In)dependenții – homo sapiens non urinat in ventum” – de Catinca Drăgănescu

O inițiativă Idea77 realizată în parteneriat cu unteatru, Centrul Replika și Teatrul LUNI de la Green Hours

Regia: Catinca Drăgănescu

Un spectacol despre condiția lucrătorului cultural independent din România. 

Proiectul face parte din platforma „Microistoria performativă a lucrătorului cultural independent ȋn România” și reprezintă un demers de auto-reprezentare cu mijloace artistice și arhivare performativă.

Detalii: https://fnt.ro/2022/independentii-homo-sapiens-non-urinat-in-ventum/   ,

https://www.unteatru.ro/event/independentii-2/

Orele 18:00 și 21:00 – unteatru

 

Vinegar Tom” – de Caryl Churchill

(producător: Teatrul „Regina Maria” Oradea – Trupa „Iosif Vulcan”)

Regia: Dragoș Alexandru Mușoiu

O comedie neagră, cu song-uri, scrisă în stil brechtian.

Detalii: https://www.teatrulreginamaria.ro/ro/trupa-iosif-vulcan/spectacole/2673-vinegar-tom , https://fnt.ro/2022/vinegar-tom/

Ora 18:30 – Teatrul Bulandra București, Sala „Liviu Ciulei” (Izvor)

 

Capcana”după „Fuga” de Mihail Bulgakov.”

(producător: Teatrul Național „Mihai Eminescu”, Chișinău)

Regia si adaptarea: Petru Hadârcă

Detalii: https://fnt.ro/2022/capcana/  , https://tnme.md/spectacole/capcana/

Producție invitată în FNT

Spectacolul a avut premiera în 15 septembrie 2022 în cadrul celei de-a a șaptea ediții a Reuniunii Teatrelor Naționale Românești la Chișinău, care s-a desfășurat sub genericul „Artiștii pentru pace, libertate, speranță”.

Ora 19:00 – Teatrul Național „I.L. Caragiale” București, Sala „Ion Caramitru” (Sala Mare)

 

Nu mai ține linia ocupată” – de Alexandra Felseghi

(producător: Teatrul Național „Lucian Blaga” Cluj-Napoca)

Regia: Adina Lazăr

Detalii: http://www.teatrulnationalcluj.ro/piesa-724/nu-mai-tine-linia-ocupata/  , https://fnt.ro/2022/nu-mai-tine-linia-ocupata/

Spectacol invitat în FNT în secțiunea „Macro-istorii. Societăți fragmentate”

Ora 21:00 – Teatrul Odeon, Sala Majestic

 

Are we human or are we dancers?” – 

(producător: M Studio, Sfântu-Gheorghe)

Regia și coregrafia: Ioana Marchidan

Detalii: https://fnt.ro/2022/are-we-human-or-are-we-dancers/  ,

https://www.m-studio.ro/ro/are-we-human-or-are-we-dancers-%7C-de-ioana-marchidan.html

Spectacol în limba maghiară cu traducere în limbile română și engleză

Producție invitată în FNT în secțiunea „ Granițe fragile / Teritorii hibride”

Ora 22:00 – Teatrul Național „I.L. Caragiale” București, Sala Pictură

 

Moromeții 3 este de azi în cinematografele din întreaga țară
Teatru și film 22 Noiembrie 2024, 11:54

Moromeții 3 este de azi în cinematografele din întreaga țară

După un maraton de 7 zile de evenimente speciale în București, Cluj, Iași, Tulcea, Piatra Neamț, Brăila și Constanța,...

Moromeții 3 este de azi în cinematografele din întreaga țară
...Escu de Tudor Mușatescu la Bulandra, pe 1 decembrie, în seară de alegeri
Teatru și film 21 Noiembrie 2024, 10:57

...Escu de Tudor Mușatescu la Bulandra, pe 1 decembrie, în seară de alegeri

Duminică, 1 decembrie, la   Teatrul Bulandra , Teatrul „Stela Popescu” București revine cu  ...

...Escu de Tudor Mușatescu la Bulandra, pe 1 decembrie, în seară de alegeri
Alice On & Off, unul dintre cele mai apreciate și premiate documentare românești de anul acesta, intră în cinematografe de vineri
Teatru și film 20 Noiembrie 2024, 00:27

Alice On & Off, unul dintre cele mai apreciate și premiate documentare românești de anul acesta, intră în cinematografe de vineri

Alice On & Off , unul dintre cele mai apreciate și premiate filme documentare românești de anul acesta,...

Alice On & Off, unul dintre cele mai apreciate și premiate documentare românești de anul acesta, intră în cinematografe de vineri
Râmnicu Sărat: O nouă ediție a Caravanei Serile Filmului Românesc. Invitați: Horațiu Mălăele, Irina-Margareta Nistor și Alexandru Bindea
Teatru și film 20 Noiembrie 2024, 00:15

Râmnicu Sărat: O nouă ediție a Caravanei Serile Filmului Românesc. Invitați: Horațiu Mălăele, Irina-Margareta Nistor și Alexandru Bindea

Caravana Serile Filmului Românesc (SFR) ajunge, între 21-23 noiembrie 2024, la Râmnicu Sărat. Pasionații de...

Râmnicu Sărat: O nouă ediție a Caravanei Serile Filmului Românesc. Invitați: Horațiu Mălăele, Irina-Margareta Nistor și Alexandru Bindea
Happy Cinema aduce magia spectacolelor Royal Ballet and Opera, de pe scenele prestigioase din Londra, în sala de cinema
Teatru și film 19 Noiembrie 2024, 13:29

Happy Cinema aduce magia spectacolelor Royal Ballet and Opera, de pe scenele prestigioase din Londra, în sala de cinema

Prestigioasa stagiune 2024-2025 ROYAL BALLET AND OPERA Cinema se vede la Happy Cinema din Vitantis Shopping Center...

Happy Cinema aduce magia spectacolelor Royal Ballet and Opera, de pe scenele prestigioase din Londra, în sala de cinema
Maya și Elfie - o poveste de Crăciun ajunge pe 23 noiembrie, la Teatrul Bulandra
Teatru și film 18 Noiembrie 2024, 11:08

Maya și Elfie - o poveste de Crăciun ajunge pe 23 noiembrie, la Teatrul Bulandra

Cu Maya și Elfie - o poveste de Crăciun , un spectacol de Ioana Macarie, Teatrul Stela Popescu aduce pe scenă magia...

Maya și Elfie - o poveste de Crăciun ajunge pe 23 noiembrie, la Teatrul Bulandra
Echipa filmului Clara revine la București pentru ultima proiecție specială din cadrul caravanei naționale de lansare
Teatru și film 18 Noiembrie 2024, 00:05

Echipa filmului Clara revine la București pentru ultima proiecție specială din cadrul caravanei naționale de lansare

Caravana națională de lansare a filmului  Clara  despre realitatea copiilor lăsați în urmă de părinții...

Echipa filmului Clara revine la București pentru ultima proiecție specială din cadrul caravanei naționale de lansare
Spectacolul „Orfani” a ajuns la finalul traseului itinerant din 2024
Teatru și film 14 Noiembrie 2024, 00:24

Spectacolul „Orfani” a ajuns la finalul traseului itinerant din 2024

O adaptare modernă și autohtonă a piesei „Orfani” de Dennis Kelly a animat în această toamnă mai multe...

Spectacolul „Orfani” a ajuns la finalul traseului itinerant din 2024
Ascultă live

Ascultă live

00:30 - 01:00
Vorba de cultură (reluare)
Ascultă live Radio România Cultural
00:05 - 02:00
SERVICIUL DE NOAPTE
Ascultă live Radio România Actualităţi
Acum live
Radio România Muzical
Ascultă live Radio România Muzical
00:00 - 01:00
Espańol 2
Ascultă live Radio România Internaţional 1
Acum live
Radio România Internaţional 2
Ascultă live Radio România Internaţional 2
Acum live
Radio România Internaţional 3
Ascultă live Radio România Internaţional 3
Acum live
Radio România 3net
Ascultă live Radio România 3net
Acum live
Radio România Antena Satelor
Ascultă live Radio România Antena Satelor
Acum live
Radio Vacanța Fresh
Ascultă live Radio Vacanța Fresh
Acum live
Radio Vacanța Gold
Ascultă live Radio Vacanța Gold
Acum live
Radio Vacanța Nostalgia
Ascultă live Radio Vacanța Nostalgia
Acum live
Radio România București FM
Ascultă live Radio România București FM
Acum live
Radio România Braşov FM
Ascultă live Radio România Braşov FM
Acum live
Radio România Cluj
Ascultă live Radio România Cluj
Acum live
Radio România Constanța FM
Ascultă live Radio România Constanța FM
Acum live
Radio România Constanța Folclor
Ascultă live Radio România Constanța Folclor
Acum live
Radio România Oltenia Craiova
Ascultă live Radio România Oltenia Craiova
Acum live
Radio România Iași
Ascultă live Radio România Iași
Acum live
Radio România Reșița
Ascultă live Radio România Reșița
Acum live
Radio România Tg Mureș
Ascultă live Radio România Tg Mureș
Acum live
Radio România Timișoara FM
Ascultă live Radio România Timișoara FM
Acum live
Radio România Timișoara AM
Ascultă live Radio România Timișoara AM
Acum live
Radio România Arad FM
Ascultă live Radio România Arad FM
Acum live
Radio Chişinău
Ascultă live Radio Chişinău
Acum live
Radio România Tg Mureș în limba maghiară
Ascultă live Radio România Tg Mureș în limba maghiară
Acum live
Radio România Cluj în limba maghiară
Ascultă live Radio România Cluj în limba maghiară
Acum live
Radio eTeatru
Ascultă live Radio eTeatru