Festivalul Internațional de Psihanaliză și Film Ecranul și divanul - de la Londra, direct la Cinema Victoria, Cluj-Napoca Ediția a II-a: moment In memoriam Ion Caramitru și Ivan Patzaichin, invitați internaționali și cine-concerte, dialog și psihanaliză
20 Octombrie 2021, 11:11
Pentru al doilea an consecutiv, Cluj-Napoca va găzdui o nouă ediție a Festivalului Internațional de Psihanaliză și Film, de data aceasta în format fizic, după ediția-pilot, care s-a desfășurat în 2020 online.
Cele zece evenimente sunt programate în perioada 29-31 octombrie 2021, la Cinema Victoria, și aduc împreună domeniul cinematografiei și psihanalizei, sub genericul „Despre neuitare”.
Programul din cele trei zile include, în premieră, proiecții speciale In memoriam Ivan Patzaichin și Ion Caramitru, filme de lungmetraj pentru copii și adulți, scurtmetraje, un cine-concert și un spectacol-lectură.
Evenimentele vor fi susținute de discuții cu terapeuți și psihanaliști, alături de cei care vor fi prezenți în calitate de invitați speciali ai ediției: Irina-Margareta Nistor (cine-interpret & directorul festivalului), Andrea Sabbadini (psihanalist, fondatorul festivalului cu origini londoneze, participă online), Bogdan Ilieșiu (regizor), Dan Tudor (regizor, intervenție online), Nicolae Mărgineanu (regizor) și Ionuț Lucian Rusu (regizor).
„În a doua ediție, sperăm live, la Cinema Victoria, vom vorbi și viziona despre „Neuitare”, pentru cei de care ne-am despărțit cu durere, de la Ivan Patzaichin, la Ion Caramitru, trecând printr-un trecut spectaculos al unor actrițe înnobilate de Regina Angliei, ori tratarea cu umor a unei întâmplări într-o orchestră simfonică, amintiri tulburătoare și interzise de cenzură despre Cutremurul din’77, un clasic mut, preferat de Tudor Caranfil, o poveste de dragoste, un taximetrist și un Moș Crăciun adevărat, ca să urcăm Sus, spre Stelele de cinema, totul psihanalizat pe un Divan imaginar”, menționează Irina-Margareta Nistor, director al festivalului.
Cu origini londoneze, festivalul este proiecția românească a European Psychoanalytic Film Festival, care are loc la Londra și a cărui scop este acela de a pătrunde în nivelul profund al psihicului uman, prin cinema, ca o formă de cultură și exprimare.
Biletele sunt puse în vânzare și pot fi achiziționate online, de pe www.cinemavictoria.ro.
Accesul la festival se face respectând normele și recomandările autorităților locale în vigoare. Detalii despre normele de prevenție: www.ecranulsidivanul.ro sau https://www.facebook.com/FestivalulDePsihanalizaSiFilm.
Preț bilet filme: 20 de lei
Preț bilet cine-concerte: 25 de lei
DESPRE INVITAȚI
Irina-Margareta Nistor (cine-interpret)
Irina-Margareta Nistor, cunoscută drept critic de film, producător de emisiuni TV și radio, profesor de română, traducător, selecționer și director artistic la numeroase festivaluri, a adus în România, în 2012, Festivalul de Psihanaliză și Film „Ecranul și Divanul”.
Pasiunea pentru cinema i-a adus și titlul de „vocea filmelor” din anii '80, odată cu subtitrarea și dublarea a peste 6000 de filme.
Andrea Sabbadini (psihanalist)
Psihanalist britanic, Dr. Andrea Sabbadini este directorul European Psychoanalytic Film Festival, organizat din anul 2001 la Londra, Marea Britanie. Sabbadini este membru al Societății Britanice de Psihanaliză și redactor de film la Jurnalul Internațional de Psihanaliză / International Journal of Psychoanalysis.
Printre cărțile sale se numără Even Paranoids Have Enemies (1998), The Couch and the Silver Screen (2003), Projected Shadows (2007), Moving Images: Psychoanalytic Reflections on Film (2014).
Nicolae Mărgineanu (regizor)
În anul 1969 a absolvit cursurile Institutul de Artă Teatrală și Cinematografică „Ion Luca Caragiale” din București, specializându-se pe imagine film, iar un an mai târziu a început să lucreze ca operator operator de film. În anul 1978 a debutat ca regizor cu filmul Mai presus de orice, urmat de Un om în loden (1979), Ștefan Luchian (1981), Întoarcerea din iad (1983), Pădureanca (1986), Flăcări pe comori (1987). În timpul revoluției din 1989, regizorul filma a Un bulgăre de humă, după care a continuat cu Undeva în Est (1991) și Privește înainte cu mânie (1992), Binecuvântată fii, închisoare (2002), Cardinalul (2019),
Stilul său este cunoscut pentru seriozitatea abordării scenelor, construcție dramatică solidă și atenția acordată partiturii actoricești. De-a lungul timpului acesta a regizat atât film de ficțiune, cât și film documentar și utilitar.
Bogdan Ilieșiu (regizor)
Bogdan Ilieșiu s-a născut pe data de 5 iulie 1984 la Cluj-Napoca. Acesta este absolvent al Universității „Babes Bolyai” din Cluj, acolo unde a studiat Administrarea Afacerilor în cadrul studiilor de master. De asemenea, a obținut și diploma de producător de la Institutul de Film Hollywood, din Statele Unite ale Americii.
În anul 2013 acesta a înființat casa de producție Febra Film, care a produs scurtmetraje precum Turnul din Pisa, Farul și Dragă Moș Crăciun.
Bogdan Ilieșiu va fi prezent la Festivalul Internațional de Psihanaliză și Film în cadrul serilor speciale dedicate scurtmetrajelor.
Lucian Ionuț Rusu (regizor)
Născut pe 11 mai 1988, Lucian Ionuț Rusu este regizor, scenarist/producător asistent și specialist în social media. La polul opus al acestor profesii care fac parte din domeniul artistic, regizorul din Cluj-Napoca este și jurist, absolvent al Facultății de Drept din cadrul Universitătății Babeș-Bolyai, pe care a absolvit-o în 2011.
Timp de opt ani a fost scenarist/producător asistent la Look Plus - emisiunea Tonik Show. În tot acest timp a încercat să construiască o relație cât mai bună cu filmul, la care vine și revine de fiecare dată când are ocazia sau timpul, exact așa cum spune chiar el.
Activitatea independentă în zona aceasta creativă i-a adus câteva premii și distincții. Printre acestea se numără Premiul pentru cel mai bun scenariu de scurtmetraj SFR Iași (2019), Premiul II la Concursul de reclame Nescafe Talents în cadrul TIFF și Premiul I Concurs reclame Ardealul & IqAds (2016).
Spune că fiecare scurtmetraj pe care l-a realizat a fost mai bun ca precedentul, prin urmare Taxi de Niro 2, cel mai nou scurtmetraj, este cel mai bun. Printre filmele regizate de Lucian Ionuț Rusu se numără Prietenie - Baratsag 2013 și Taxi de Niro - 2018.
Dan Tudor (regizor, intervenție online)
Dan Tudor este un regizor, scriitor și actor de film și teatru românesc. S-a născut la data de 12 iunie 1967 în București, fiind absolvent al Universității Naționale de Arte Teatrale și Cinematografie în 1995. În 1991, joacă primul rol în filmul Vânatoarea de lilieci. Recent, acesta este cunoscut pentru munca în filmele The Wrong Day, apărut în 2019, Track One din 2020 și White, apărut în 2020.
Dan Tudor este doctor în Teatru, urmând studii universitare de doctorat la Universitatea Națională de Artă Teatrală și Cinematografică „I.L.Caragiale” București, în perioada 2008 - 2011. Este, totodată, licențiat în Artă Teatrală, urmând cursurile Academiei de Teatru și Film București, la secția Actorie, prof. univ. dr. Mircea Albulescu, în perioada anilor 1991 – 1995.
Programul evenimentelor:
Vineri, 29 octombrie 2021
Ora 15.00 – Filipovenii și cazacii lui Nekrasov (Ivan Patzaichin și Vlad Ivanov) – (regia Ana Preda) – Premieră | AG
Psihanalizat de Andreea Chițu și cine-interpretat de Irina-Margareta Nistor
Ora 17.30 – Ștefan Luchian – (regia Nicolae Mărgineanu) | AG – Proiecție specială IN MEMORIAM Ion Caramitru
Invitat: Nicolae Mărgineanu
Psihanalizat de Ilinca Bălaș și cine-interpretat de Irina-Margareta Nistor
Ora 20.30 – Un divan à Tunis – (regia Manele Labidi) – Premieră | AG
Psihanalizat de Laura Manu (Italia) și cine-interpretat de Irina-Margareta Nistor
Sâmbătă, 30 octombrie 2021
Ora 15.30 – Cine-concert The Wind – Irina Margareta Nistor & Foley’Ala
Silent screening, sound design & live scoring
Un experiment cvasi-improvizat de (re)construire a coloanei sonore a filmului Vântul (SUA, 1928), regia Victor Sjöström, cu o introducere de Lillian Gish
Muzica originală: Foley’Ala (Bucureşti)
Alin Zăbrăuţeanu – foley, electronics, live processing
Koszika – voce
Maria Petrescu – oboi
Radu Rădescu – percuţie, concept, texte originale
Irina Margareta Nistor – traducere live
Psihanalizat de Matei Georgescu și cine-interpretat de Irina-Margareta Nistor
Ora 17.30 – Poveşti de dragoste
Spectacol-lectură multimedia cu muzică live
Elena Ivanca – actriţă (Teatrul Național „Lucian Blaga” Cluj-Napoca)
István Csata – viola da gamba (Orchestra Filarmonicii „Transilvania” Cluj-Napoca)
Muzică originală: Csaba Boros (Târgu-Mureș)
Concept, percuții & visuals: Radu Rădescu (București)
Psihanalizat de Matei Georgescu și cine-interpretat de Irina-Margareta Nistor
Ora 20.30 – Tea with the Dames – (regia Roger Michell) – Premieră | AG
Psihanalizat de Dr. Andrea Sabbadini (Londra) și cine-interpretat de Irina-Margareta Nistor
Duminică, 31 octombrie 2021
Ora 14.00 – UP | Deasupra tuturor – animație, dublat – (regia Pete Docter, Bob Peterson) | AG – Proiecție de film pentru copii
Psihanalizat de Oana Paveliuc și cine-interpretat de Irina-Margareta Nistor
Ora 16.00 – Scurtmetraje
Taxi De Niro 2 – (regia Ionuț Lucian Rusu)
Dragă Moș Crăciun – (regia Bogdan Ilieșiu)
Casa cu un om – (regia Dan Tudor) | Premieră
Invitați: Ionuț Lucian Rusu, Bogdan Ilieșiu, Dan Tudor (online)
Psihanalizate Dr. Bogdan Cuc și cine-interpretate de Irina-Margareta Nistor
Ora 18.00 – Mai presus de orice – (regia Nicolae Mărgineanu, Dan Pița) – Premieră | AG
Invitați: Nicolae Mărgineanu, Irina-Margareta Nistor
Psihanalizat de Rita Teodoru cine-interpretat de Irina-Margareta Nistor
Ora 20.30 – Concertul – (regia Radu Mihăileanu) | AG
Psihanalizat de Cătălin Știrbu și cine-interpretat de Irina-Margareta Nistor
_______________________
Organizat de: Asociația ARTIS
Cu sprijinul: Primăria și Consiliul Local Cluj-Napoca
Susținut de: Visit Cluj-Napoca
Parteneri: Cinema Victoria, Asociația Studenților Jurnaliști Iași, Institutul Francez
Partener media oficial: Europa FM
Parteneri media: Agerpres, Via Cluj TV, Radio România Cultural, Radio România Cluj, MovieNews, Psychologies, Cluj.com
Partener de ospitalitate: Hampton by Hilton