Festivalul International de film KINOdiseea, editia XIII Pe marele ecran, filme despre protejarea mediului, relatiile dintre copii si parinti, curaj si empatie, la Cinema Gloria si Cinema Eforie
24 Septembrie 2021, 12:42
Cea de-a XIII-a editie a Festivalului international de film pentru publicul tanar va avea loc la Bucuresti, intre 24 si 28 septembrie, la Cinema Gloria, Cinema Eforie, si Parcul National. Intrarea la toate evenimentele este libera.
Bucuresti, 23 septembrie 2021: Vreme de doisprezece ani, KINOdiseea a adus in atentia publicului bucurestean filme in premiera in Europa de Sud-Est sau Romania, cele mai noi filme pentru copii, apreciate de publicul international si de criticii de film din intreaga lume, premiate la festivaluri internationale precum Berlin, Sundance sau festivaluri de profil cu traditie, productii cu tematici educative si sociale, care nu intra in reteaua clasica de distributie.
Anul acesta, competitia de lungmetraje pentru copii intre 3 si 14 ani, familie si profesori - KINOdiseea Junior aduce pe marile ecrane de la Cinema Gloria si Cinema Eforie, 11 filme premiate la Berlinale si alte festivaluri importante de film pentru publicul tanar, precum Zlin, BUFF, Kristiansand sau Kiev. 7 dintre aceste filme se afla in competitia internationala KINOdiseea Junior iar patru dintre acestea sunt filme aflate in competitie la editia restransa de anul trecut, reluate pentru ca un numar mai mare de copii sa aiba posibilitatea de a le urmari. in Parcul National, in parteneriat cu evenimentul Asia Fest, publicul va putea urmari si 3 animatii aclamate, semnate de iconicul regizor japonez si cofondator al Studiourilor Ghibli, Hayao Miyazaki.
Deschiderea de gala a festivalului va avea loc pe 24 septembrie, de la ora 19:00, la Cinema Gloria, cu filmul romanesc STRaJERII DELTEI, in regia lui Liviu Marghidan, in prezenta regizorului, actorilor si a altor membri ai echipei de filmare.
Trei dintre filmele aflate in competitia acestei editii sunt realizate de regizori ale caror filme anterioare s-au aflat in selectia oficiala a festivalului KINOdiseea in anii trecuti si care s-au aflat la Bucuresti in trecut, ca invitati speciali la KINOdiseea – regizorul danez Martin Miehe Renard, regizorul ceh Petr Oukropec si islandezul Bragi Thor Hinriksson.
Filmele aflate in competitia KINOdiseea #13 sunt:
Filmul norvegian SISTERS/ SURORILE – Vara in care ne-am descoperit superputerile, in regia lui Silje Salomonsen si a lui Arild Østin Ommundsen, cel mai apreciat film european pentru copii al anului, premiat in cele mai multe dintre festivalurile la care a fost selectionat, Vara in care ne-am descoperit superputerile spune povestea a doua surori foarte diferite intre ele, Vega (9 ani) si Billie (5 ani) care pleaca intr-o excursie in salbatica natura norvegiana impreuna cu tatal lor. Aventura lor este cat se poate de distractiva, insa tatal se accidenteaza si se raneste, iar cele doua fete trebuie sa gaseasca ajutor, infruntand animalele salbatice, una pe cealalta si propriile lor temeri, in cele din urma, ajungand sa isi salveze singure tatal.
MARTIN sI PaDUREA MAGICa, co-productia ceho-slovaca in regia lui Petr Oukropec, care il are ca personaj principal pe Martin, un baiat de la oras care isi petrece vara intr-o tabara aflata in padure. I se pare enervant sa nu aiba acces la internet insa uita complet de acest lucru atunci cand descopera ca in padure exista creaturi care au nevoie de ajutorul lui pentru a opri proiectele de constructie care se demareaza in zona. Un film inteligent si plin de aventuri, in jurul tematicii protejarii mediului inconjurator.
CALAMITY – COPILaRIA MARTHEI JANE CANNARY este un alt highlight al acestei editii, o co-productie francezo-daneza semnata de Rémi Chayé, laureata a premiului pentru Cea mai buna animatie la European Film Awards 2020 si castigatoare a numeroase premii in festivalurile de film pentru publicul tanar din intreaga lume. in1863, in SUA, Martha are 12 ani iar familia ei se indreapta catre vest, intr-o caruta cu coviltir, in cautarea unei vieti mai bune. Dupa ce tatal ei se raneste grav intr-un accident, Martha trebuie sa preia responsabilitatea de a avea grija de fratii ei mai mici, invatand totodata sa conduca si caruta. Niciodata nu s-a simtit mai libera si mai curajoasa. Odata ajunsa in vest, se descopera pe sine, impreuna cu o lume care o transforma si ii confirma personalitatea unica, dezvaluind-o pe legendara Calamity Jane.
BUSTER'S WORLD/ LUMEA LUI BUSTER, in regia lui Martin Miehe-Renard, relateaza pe marele ecran povestea lui Buster (11 ani), care nu isi pierde niciodata simtul umorului – este optimist si ambitios si isi doreste sa devina unul dintre cei mai mari magicieni pe care i-a vazut Danemarca. Visul lui cel mai mare este sa castige concursul de talente asa ca se antreneaza in fiecare zi alaturi de batranul sau prieten, Dl. Larsen, care este un bun cunoscator al magiei. Cu toate acestea, Buster are cateva obstacole de depasit, mai ales ca batausul scolii, Simon-Olaf nu este doar cel mai acerb concurent din concurs, ci isi doreste de asemenea sa o cucereasca pe Joanna, fata de care Buster este indragostit. Lucrurile se complica si mai mult atunci cand sora sa cu dizabilitati ii cere ajutorul, iar sanatatea domnului Larsen se deterioreaza.
SPACE BOY, in regia lui Olivier Pairoux, este un film belgian despre Jim, un baietel talentat de 11 ani, care trebuie sa participe la o competitie a tinerilor pasionati de stiinta, impreuna cu noua sa colega de clasa, Emma. Jim o convinge ca impreuna sa construiasca in secret un balon cu aer cald. incercand sa indeplineasca dorinta tatalui sau de a ajunge in spatiu, Jim o poarta pe Emma intr-o aventura care ii apropie pe cei doi.
BIRTA, in regia lui Bragi Thor Hinriksson - Birta este responsabila si puternica si incearca sa faca rost de bani prin mijloace inedite si aventuroase, dupa ce o aude in treacat pe mama ei vorbind la telefon ingrijorata, despre criza financiara si despre faptul ca nu isi va putea permite cheltuielile de Craciun ale familiei. insa nu e tocmai usor sa pornesti intr-un astfel de demers, atunci cand ai doar 11 ani.
STRaJERII DELTEI, filmul care deschide anul acesta festivalul, aplaudand astfel initiativele regizorilor romani de a realiza productii cinematografice adresate publicului tanar, este un film semnat de Liviu Marghidan, continuare a filmului STRaJERII, prezentat in cadrul festivalului in anii trecuti, este o poveste aventuroasa despre mai mulţi copii care işi petrec vacanţa de vara intr-o tabara din Delta Dunarii, unde invaţa cum sa supravieţuiasca in salbaticie. intr-o zi, in timp ce curaţa apele Deltei de sticle de plastic, dau peste doi braconieri care pescuiesc ilegal folosind un dispozitiv electric si isi asuma o misiune importanta.
Pe langa filme, copiii vor putea participa la ateliere de incursiune in lumea cinematografiei, si la spectacole de magie - TEO MAGIC SHOW, cu actorul Costin Teodorescu, spectacole de pantomima, picioroange, scenete ale unor personaje Disney, sustinute de Royal Entertainment, la Cinema Gloria.
Mai multe detalii despre filmele din competitie si programul festivalului sunt disponibile pe site-ul http://www.kinodiseea.ro/ si pe www.facebook.com/kinodiseea.
Accesul la eveniment este gratuit, cu respectarea normelor de preventie Covid-19 in vigoare. Este obligatorie purtarea mastii de protectie si prezentarea Certificatului Digital Covid la intrarea in sala de cinematograf. Acesta poate fi obtinut de persoanele care: sunt vaccinate complet (de minim 10 zile), au test negativ PCR (in ultimele 72 ore) sau test rapid (in ultimele 48 ore), au trecut prin boala (au antre a 15-a si a 180-a zi zi de la infectare).
KINOdiseea este organizat de Asociatia Culturala Metropolis, cu sprijinul Centrului National al Cinematografiei, co-finantat de Ministerul Culturii. Proiect finantat de Primaria Sectorului 3 cu fonduri nerambursabile de la bugetul local.
Parteneri media: Radio Guerrilla, Music Channel, Itsy Bitsy, AGERPRES, Catavencii, Zile si Nopti, Romania Journal, Click! pentru femei, Spotmedia, IQads, Ziarul Metropolis, Observator Cultural, Liternet, Cinemap, Revista Atelierul, PRwave, IQool, bookblog.ro, 4arte.ro, Goingout.ro, Bucharest-Guide.ro, ProBucuresti.ro, AARC, filme-carti.ro, MovieNews, Qbebe, suntparinte.ro, acasa.ro, Munteanu.
Despre KINOdiseea
KINOdiseea este cel mai mare festival de film pentru copii din Europa Centrala si Sud-Est. Festivalul este membru al ECFA - European Children's Film Association. in cele 12 editii precedente, festivalul a inregistrat peste 130.000 de participanti, la Bucuresti si in alte orase din tara.