Festivalul de teatru pentru deținuți MultiArt
16 Noiembrie 2016, 07:00
Festivalul de teatru pentru deținuți MultiArt va aduce pe scena Teatrului Nottara din Capitală cinci spectacole - pe 23 și 24 noiembrie, realizate de persoane private de libertate din penitenciare din Timișoara, Gherla, Galați, Codlea și București - Rahova.
La cea de-a VIII-a ediție a festivalului ce poartă numele ''Dana Cenușă — Descătușare prin Cultură'' s-au înscris șapte spectacole, în care au fost implicați 56 de deținuți din Bacău, București — Rahova, Codlea, Galați, Gherla, Tichilești și Timișoara, iar în urma analizării acestora cinci au fost selecționate să participe la etapa finală.
"Este o manifestare unică la nivel european și colegii din alte sisteme penitenciare din Europa sau chiar din organizații de profil din domeniul educației pentru penitenciare apreciază în mod special această activitate, aflată deja la cea de-a VIII-a ediție. An de an pornim în procesul de pregătire a festivalului de la inițiativele unităților. Fiecare dintre colegii din unități care desfășoară activități în acest domeniu selectează grupuri de deținuți cu potențial în acest domeniu. Sunt cointeresați colaboratori, fie ei regizori, actori, scenografi, care ajută pentru o mai bună calitate a pieselor prezentate și, după repetiții și repetiții, actorii noștri deținuți ajung să reprezinte, să joace pentru prima dată piesa pe scena unui teatru din localitatea în care se află penitenciarul sau din proximitate, iar, ulterior, ajungem la etapa în care piesele înregistrate sunt selectate cu ajutorul specialiștilor din cadrul Teatrului Nottara și doar cei mai buni ajung să joace pe scena Teatrului Nottara", a declarat, într-o conferință de presă, comisarul-șef Ioana Morar, director Direcția Reintegrare Socială de la Administrația Națională a Penitenciarelor.
În festival vor fi prezentate spectacolele "Păcălici" în regia lui Racy Gyula Imre, producție a Penitenciarului Timișoara, "Selfie" regia Andreea Iacob — Penitenciarul Gherla, "Sectorul S" regia Camelia Gherbăluță — Penitenciarul Galați, "Zece negri mititei", regia Gabriel Costea, și "Romulus cel Mare" regia Iulian Gliță — Penitenciarul București — Rahova.
Intrarea la spectacolele festivalului este liberă, în limita locurilor disponibile.
Cu această ocazie, vor fi premiate și persoanele private de libertate declarate câștigătoare în cadrul concursului național "Creație și penitență", manifestare aflată la ediția a VIII-a.
Concursul desfășurat în perioada mai — iulie a cuprins trei secțiuni: poezie, interviuri și trofee. În concurs au participat, la secțiunea 'Poezie', 155 de persoane private de libertate cu 299 de poezii, din 26 de unități penitenciare, la secțiunea 'Interviuri' — 19 persoane private de libertate cu 19 lucrări, din opt unități penitenciare, iar la secțiunea 'Trofee' — 17 deținuți cu 21 de lucrări, din 7 unități penitenciare.
La final, după evaluarea lucrărilor, au fost declarate câștigătoare 14 persoane la secțiunea 'Poezie', trei — la 'Interviuri' și șase — la secțiunea 'Trofee'.
De asemenea, în cadrul festivalului va fi oferit un premiu și Asociației "Alternative Sociale", "un ONG care colaborează de foarte mulți ani cu mediul penitenciar, care pune accentul în activitatea sa pe dezvoltarea relațiilor de familie", a spus Ioana Morar.
Prima ediție a festivalului a avut loc în 2009. Până în prezent, au fost prezentate 53 de spectacole la care au participat 531 de deținuți îndrumați de 70 de artiști.
Festivalul MultiArt pentru Deținuți, parte a Festivalului Internațional de Teatru Fest(in) pe Bulevard, este organizat de Administrația Națională a Penitenciarelor, în parteneriat cu Teatrul Nottara.
AGERPRES