Românii în lume - George Banu

24 Februarie 2019, 07:08
Duminica 24 Februarie ora 20.30
In fiecare duminica de la ora 20.30 va invitam sa ascultati emisiunea Românii in lume - realizator Magdalena Tara, un proiect in parteneriat cu Institutul Cultural Roman.
Interferenta artelor vazuta prin prisma protagonistilor evenimentelor prezentate de Institutul Cultural Roman in tara si in strainatate, personalitati ale culturii romane in dialog cu reprezentantii tinerei generatii de artisti si creatori.
Duminică, 3 martie 2019, de la ora 16.00, Institutul Cultural Român la Budapesta organizeaza conferinta sustinuta de teatrologul George Banu - membru de onoare al Academiei Romane. Criticul teatral, președinte de onoare al Asociației Internaționale a Criticilor de Teatru va susține o conferință cu titlul „Livada și poetica dispariției”. Conferința va avea loc în ziua următoare premierei spectacolului Teatrului Național din Budapesta, „Livada de vișini”. Subiectul conferinței pornește de la montările anterioare ale acestei opere prezentate și în volumul „Livada de vișini, teatrul nostru” (trad. Anca Măniuțiu) Ed. Liternet, republicată de Ed. Nemira în 2011, tradusă în limba maghiară și apărută sub titlul „Színházunk, a Cseresznyéskert” la Editura Koinónia din Cluj-Napoca, în 2006 (trad. Koros Fekete Sándor).
Cu „Livada de vișini” se termină secolul al XIX-lea și începe secolul XX, secolul reînnoirii generalizate. Raportul între frumos și util, între memorie și utopie, sunt marile interogații puse de Cehov în opera sa testamentară. Ce moare, ce se naște în vremuri de tranziție? - George Banu
ICR Beijing susține participarea lui Vlad Basarab la o rezidență la Jingdezhen Ceramic Institute, în perioada 23 februarie – 23 martie 2019.
Artistul a fost invitat deJingdezhen Ceramic Institute să participe la o rezidență în cadrul institutului, perioadă în care va colabora cu artiști chinezi. Lucrările realizate în timpul rezidenței vor fi expuse la Jingdezhen China Ceramics Museum în cadrul unei expoziții personale, detaliile urmând să fie stabilite în timpul rezidenței. Tema rezidenței este „Ceramic Memory“.
Institutul Cultural Român „Titu Maiorescu“ din Berlin organizează, în cadrul programului strategic Centenarul României, un eveniment major dedicat filmului românesc.„Festivalul Rekonstruktion. Filmland Rumänien IV“va avea loc între 26 februarie și 30 martie 2019 în celebra cinematecă Zeughauskino din cadrul Muzeului Național de Istorie al Germaniei Berlin Mitte.
Institutul Cultural Român „Titu Maiorescu“ din Berlin organizează o întâlnire literară cu scriitorul Cătălin Mihuleac, aflat în prezent la Berlin pentru o rezidență de cercetare la prestigioasa instituție artistică Neuer Berliner Kunstverein. Acesta va prezenta în seara de 28 februarie 2019, la sediul ICR Berlin, ultimul său roman America de peste progrom, recent apărut în traducere germană la editura Hanser (titlul german: Oxenberg & Bernstein), precum și procesul de documentare pe care îl desfășoară în prezent la diverse arhive istorice din Berlin în pregătirea viitorului roman. Discuția cu publicul va fi moderată de actrița și filologul Monica Broos.
Institutul Cultural Român de la Bruxelles susține „Programul românesc: Săptămâna Națională la Colegiul Europei de la Bruges 2019“, care va avea loc în perioada 25 februarie – 1 martie 2019.
ICR Bruxelles susține inițiativa Societății studenților români și moldoveni de la Colegiul Europei din Bruges pentru organizarea evenimentelor românești la Săptămâna Națională. Manifestarea este organizată anual de grupurile naționale de la Colegiul Europei.
Cu ocazia Sezonului România Franța, Institutul Cultural Român de la Budapesta participă la Săptămâna Filmului Francofon cu două filme coproducții românești:
- documentarul Licu, o poveste românească (regia: Ana Dumitrescu, cu: Liviu Canțer) - o proiecție la Cinematograful Toldi, 1 martie, ora 18:00
- lungmetrajul Singură la nunta mea, (coproducție Belgia-România, regizată de Marta Bergman) – două proiecții la Cinematograful Toldi, 28 februarie și 6 martie, ora 20:30
Institutul Cultural Român „Mihai Eminescu“ de la Chișinău organizează în continuarea amplului Program Centenar, două reprezentații ale spectacolului Caramitru – Mălăele, câte-n lună și în stele, la Sala cu Orgă din Chișinău. Spectacolele vor avea loc în datele de 25 și 26 februarie 2019. Tot în data de 26 februarie 2019, actorii Horațiu Mălăele și Ion Caramitru vor susține un master class, în Sala Unirii de la Academia de Muzică, Teatru și Arte Plastice.
ICR „Dimitrie Cantemir“ de la Istanbul organizează la sediu expoziției de artă contemporană „Parallel Universes/ Universuri paralele“ semnată de Zeynep Oezbay, artistă de origine româno – turcă, înperioada 28 februarie – 7 martie 2019. Vernisajul va avea loc în 28 februarie 2019.
ICR „Dimitrie Cantemir“ de la Istanbul, împreună cu Primăria Kadıköy și Consulatul General al României la Istanbul, propun spre aprobare organizarea unui concert de gală susținut de soprana Otilia Rădulescu Ipek și Orchestra Symfactory din București, concert dedicat Președinției României la Consiliul Uniunii Europene, în data de 1 martie 2019, la Opera de Stat Süreyya.
ICR Lisabona organizează expoziția Expoziția „Desenându-l pe Pessoa“ la Galeria ICR Lisabona. Evenimentul va avea loc în perioada26 februarie – 11 martie 2019.
ICR Londra continuă programul „Cinemateca românească“ în 1 Belgrave Square şi în anul 2019, având ca scop promovarea celor mai importante creaţii româneşti de gen din toate timpurile, pentru publicul larg şi diaspora din Londra.
Programul lunii februarie al cinematecii include prezentarea, în premieră britanică, a filmului Povestea unui pierde-vară de Paul Negoescu, nominalizat atât la categoria „Grand Prize“ a festivalului Tallinn Black Nights Film, cât şi la secţiunea „Best Feature Film“ în cadrul festivalului„Romanian Days Award“. La proiecția filmului regizorul, Paul Negoescu va susține o prelegere despre realizarea acestuia.
Ambasada României în Regatul Spaniei în colaborare cu ICR Madrid sărbătoresc mărţişorul, în contextul exercitării preşedinţiei consiliului UE de către ţara noastră, printr-un concert susținut de violonista Clara Cernat și pianistul francez Therry Huillet, pe scena de teatru a Institutului francez de la Madrid, la data de 28 februarie.
SEZONUL ROMÂNIA-FRANŢA | Turneul laureaţilor Concursului internaţional de canto "Georges Enesco"
Perioada: 25 februarie – 8 aprilie 2019
ICR Paris sprijină turneul de concerte ale laureaților Concursului Internațional de canto „Georges Enesco“ din Paris (care se desfăşoară sub egida întâlnirilor muzicale - „Rencontres Musicales Enesco“), cuprinzând muzică vocală din țările Europei din secolele 20 și 21.
ICR Tel Aviv, în colaborare cu Ambasada României în Israel șiprincipalele institute culturale și ambasade francofone acreditate în Israel, organizează o serie de evenimente de celebrare a Zilei Francofoniei, în perioada 1-8 martie 2019.
Institutul Cultural Român de la Tel Aviv, în colaborare cu Centrul de Artă Contemporană din Tel Aviv, susține in perioada 3 martie – 18 aprilie 2019 participarea artistului român Alex Mirutziu la o rezidență artistică, în cadrul căreia va colabora cu artiști israelieni, urmând ca rezultatul acestei colaborări să fie un performance și prezentarea unor lucrări video ale artistului.
IRCCU Veneţia prezinta,,Expoziţia «Il respiro delle forme/Respiraţia formelor» a artistei Laura Nicolae“, în perioada 15 februarie - 1 martie 2019.