✨ Third Time’s a Charm ✨ Înscrieri de filme la ediția a treia a Festivalului Internațional de Film Queer ART200
10 Iunie 2022, 11:42
Festivalul Internațional de Film Queer ART200 caută filme pentru ediția a treia! Termenul limită de înscriere a propunerilor este 24 iulie 2022.
Dacă luna iunie se dedică mișcării Pride, ne-am obișnuit ca toamna să aducă cu sine noi iterații ale artelor queer. Anul acesta, ART200 își propune proiecții ambițioase, discuții și lecturi antrenante, ateliere de poezie și proză, retrospective inedite și noi puneri în scenă a ceea ce înseamnă să faci parte din comunitatea LGBTQ+ – să fii subtil și flamboaiant, ostracizat și idolatrizat, periferic și central, dar întotdeauna complex.
Nu e niciun secret că acronimul LGBTQ+ dă naștere, în spațiul autohton, unui anume fior de spaimă. Ca în anii trecuți, alegem să luăm acest fior drept o vibrație care dă startul unor conversații despre drepturi, autonomie, identitate și comunitate în rândul marginalilor; pe scurt, care creează loc de mai bine. De aceea, suntem dornici să oferim și în acest an o platformă artiștilor și activiștilor ale căror eforturi transformă în timp real experiența queer.
Nu ne-a pus în dificultate palmaresul tematic deja bogat al edițiilor precedente. În fond, conceptul de queerness e departe de a fi un monolit, iar perspectivele vizate în acest an traversează nu numai granițe geografice și culturale, ci și istorice.
❤️ Ediția a treia a Festivalului Internațional de Film Queer ART200 se va desfășura între 19 și 25 septembrie 2022.
Propunerile de filme românești vor fi înscrise folosind acest formular. Ele pot trata oricare subiect conex experienței queer, indiferent de durata filmelor (scurtmetraj sau lungmetraj).
Propunerile de filme internaționale vor fi înscrise folosind platforma FilmFreeway. Suntem în căutare de lungmetraje pe oricare subiect, și dorim ca scurtmetrajele să se încadreze în una din următoarele categorii tematice:
Europa de Est revendică coordonatele geografice și culturale eponime și le reorganizează printr-o lentilă queer. Dacă ne-am obișnuit să ne raportăm la Est drept un spațiu al cenzurilor, în care heteronormativitatea e unicul deziderat, vom scoate la suprafață acele filme care, voit sau mai puțin, constituie mici revoluții, transgresiuni ale cutumelor prohibitive cu care creștem, pe care le lepădăm abia ca tineri adulți. Estul queer nu e întotdeauna rușinat ori ascuns, ci ne surprinde prin apropierea sa de idealurile curente ale occidentului.
Bisexualitate, în ciuda etimologiei restrictive, tratează experiența unei atracții – carnale, amoroase, intelectuale – pentru mai mult de un gen. Ne interesează aici formele pe care identitatea le ia atunci când atracția diverge, dar mai ales întrebările care răsar din această deschidere. Cine ești atunci când persoana iubită nu se situează într-un sistem binar? De ce resimți un interes romantic puternic pentru unele genuri, pe când altele provoacă o reacție pe plan sexual? Cum se „împacă” bisexualitatea cu normele relațiilor monogame? Persoanele bisexuale nu sunt confuze, nici nehotărâte, însă străbat un teren pe care societatea noastră nu-l cunoaște – tocmai pentru că e unul dificil de încadrat.
HIV continuă o discuție esențială începută pe alte meleaguri, dar căreia îi lipsește dramul de empatie care să pună capăt unei stigme vechi de decenii. E vorba de un subiect greu și sensibil, despre virusul care a curmat milioane de vieți de pe glob, dar și despre modalitățile de viețuire cu acesta. Deși un nivel nedetectabil de HIV anulează șansa de a-l transmite altor parteneri, virusul tot există – iar, pentru unele persoane, încă reprezintă o sentință. E vorba de sisteme de sănătate defuncte, de educație sexuală inexistentă, de acces precar la tratamente vitale. E vorba de supraviețuire, dar și de pierderile enorme ale comunității LGBTQ+.
Utopii Queer optează pentru un registru optimist, dacă nu chiar idealist. Prin „utopii” nu înțelegem mașini zburătoare și zgârie-nori, ci spațiile sigure pe care ni le creăm tot noi, cărămidă cu cărămidă, prin voință și incluziune. În ele nu e loc de inegalități: marginalul capătă autonomie, iar justiția există pentru a-i proteja pe cei defavorizați. La bazele sale, utopia queer e opusul unei lumi potrivnice. Tu cum ți-o imaginezi?
🧡 Call-ul festivalului poate fi accesat aici: RO / EN. Puteți susține acest demers prin distribuirea mesajului pe canalele voastre online!
💛 Pentru mai multe detalii despre festival, ne găsiți și pe social media:
Proiect cultural co-finanțat de AFCN.
Parteneri: Ambasada Suediei; Forumul Cultural Austriac; British Council; Centrul Ceh București; Goethe-Institut; Asociația Accept; Asociația Culturală Replika; Asociația Easyeco; Centrul Național al Dansului; Editura Hecate; Identity.Education; Mad Pride România; MozaiQ; GENDERDOC-M; Rise Out; Dispozitiv Books; Festivalul Super.
Parteneri media: All About Romanian Cinema; Asociatia Quantic; Asociația de Dezvoltare a Filmului Românesc (ADFR) – Films in Frame; Asociația informală a vocilor pentru incluziune – AIVI; CUTRA; Decât o Revistă; Film Menu; Perspektiva; Radio România Cultural; VICE România; Zile și nopți; Revista Arta, Revista Echinox.
Proiectul nu reprezintă în mod necesar poziţia Administrației Fondului Cultural Național. AFCN nu este responsabilă de conținutul proiectului sau de modul în care rezultatele proiectului pot fi folosite. Acestea sunt în întregime responsabilitatea beneficiarului finanțăr