„Divele” deschid sezonul 8 KineDok în București, Cluj-Napoca și Oradea
31 Mai 2022, 09:32
KineDok, programul european care promovează distribuția alternativă de documentar, ajuns deja la ediția cu numărul 8, revine și în România cu o nouă selecție de filme și discuții cu regizori, protagoniști și invitați speciali.
Anul acesta încă o țară se alătură programului, Georgia devenind astfel al șaselea partener, alături de Republica Cehă, Croația, Slovacia, Ungaria și România. 12 documentare multipremiate produse în țările participante vor fi proiectate cu sprijinul rețelelor de parteneri locali în multiple orașe din fiecare țară.
În România programul este organizat de Asociația One World Romania, care de asemenea suplimentează catalogul de filme cu un calup de scurtmetraje din selecția Sahia Vintage.
Deschiderea noului sezon va avea loc în București, Cluj-Napoca și Oradea, unde va fi proiectat documentarul „Divele”, care a avut premiera mondială în 2021 în cadrul competiției de film documentar a festivalului de film de la Sarajevo. Cele trei proiecții vor fi urmate de discuții cu regizorul Máté Kőrösi; dezbaterea din București va fi moderată de criticul de film Călin Boto.
Programul complet al proiecțiilor de deschidere:
7 iunie, 19:30, București, Muzeul Național al Literaturii Române (intrare liberă)
8 iunie, 19:00, Cluj-Napoca, Biblioteca Județeană Octavian Goga (intrare liberă)
9 iunie, 21:00, Oradea, MA hub
Sinopsis: Szani, Tina și Emese – sau, așa cum își spun ele, Divele – sunt trei fete de 20 de ani care pot vorbi ore întregi despre machiaj, haine sau poze de profil pe social media. Un tânăr regizor, Máté, le urmărește pe cele trei cu camera de filmat până la absolvire, pentru a afla ce se ascunde în spatele machiajului lor perfect. Între timp, fiecare învață ceva de la celălalt și toți fac un pas spre maturitate.
Pe lângă cele 3 locații deja menționate, sunt confirmate pentru următoarele luni proiecții la:
Arad (organizator local CitiZenit)
Bistrița (Palatul Culturii)
Brașov (Artburg, la Centrul Multicultural al Universității Transilvania)
Brăila (Cinematograful de Artă Cinefeel)
Galați (Muzeul de Artă Vizuală)
Izvoarele (Curba de Cultură, la Centrul de Tineret)
Întorsura Buzăului (Liceul Teoretic Mircea Eliade)
Ploiești (Craft & Light)
Reșița (Muzeul Cineastului Amator)
Alte orașe, parteneri și locații se pot alătura circuitului pe parcursul anului.
Totodată, între 30 mai și 5 iunie, Muzeul Național al Literaturii Române din București sărbătorește 65 de ani de existență printr-o serie de evenimente speciale.
În prima seară a acestui program, de la ora 20:00, va avea loc o proiecție „Casa cu păpuși”, realizat de Tudor Platon. Documentarul face o incursiune într-un univers special: vacanța anuală a unor femei de 70 de ani care se izolează voluntar într-o vilă de pe Valea Oltului, departe de bărbați și de lumea dezlănțuită. După proiecție vă invităm la un Q&A cu regizorul.
Pe 5 iunie, de la 19:30, programul aniversar MNLR se va încheia cu documentarul „Lemn”, realizat de Monica Lăzurean-Gorgan, Michaela Kirst și Ebba Sinzinger. Urmărind tăierile ilegale care au devenit o afacere globală de miliarde, filmul este un thriller de mediu care vorbește despre pădure și despre oamenii care trăiesc din comerțul cu lemn.
KineDok este un program unic în Europa, desfășurându-se concomitent în 6 țări partenere: Republica Cehă, Slovacia, Ungaria, Croaţia, Georgia şi România, unde este coordonat de către Asociația One World Romania, în strâns parteneriat cu festivalul de film. Fiecare dintre țările participante contribuie cu cele mai noi documentare, care rulează apoi în sute de locații din toate cele 6 ţări, generând astfel o comunitate culturală impresionantă. Publicul are șansa să vadă o selecție deosebită de filme care nu circulă în cinematografele obișnuite și să participe la dezbaterile animate de după proiecții, unde sunt invitați regizori, protagoniști și specialiști locali din diferite domenii.
Organizator național: Asociația One World Romania
Online: www.kinedok.net/ro | www.oneworld.ro
Parteneri: Institute of Documentary Film (Rep. Cehă), Filmtopia (Slovacia), Anthropolis (Ungaria), ReStart (Croația), Chai Khana (Georgia)
Cu sprijinul: Creative Europe - MEDIA Programme of the European Union, Centrul Național al Cinematografiei
Partener de monitorizare: mediaTRUST Romania