DEPARTELE APROAPE – o metaforă a lipsei de dialog între generații
05 Februarie 2021, 11:46
Vineri, 5 februarie, ora 20:00, pe canalul YouTube al Teatrului Dramaturgilor Români, sunteți invitați la spectacolul Departele aproape, după un text de Cornel Udrea, concept original de Marin Grigore și Andreea Grămoșteanu - un demers autentic de destabilizare emoțională. Spectacolul este realizat după una dintre monodramele câștigătoare ale concursului de creație teatrală și literară „Distanța”.
Monodrama este metafora îndepărtării de sine, a singurătății colective, a lipsei de dialog între generații, și efectele neconsumării unor etape de viață din firescul existențial. Sub pretextul călătoriilor sub semnul moral al cunoașterii, fie că este vorba de cele cutumiare, sau de cele inițiatice, omul se află întotdeauna pregătit cu răspunsuri la întrebările care nu se vor pune niciodată. Contemplarea sinelui, înțeles ca o apă curgătoare, adâncește criza existențială și cea a sentimentelor dornice de a fi exprimate, spuse, strigate, ca un semnal de alarmă, ca o revendicare în normalitate.
Dintre dramaturgii aleși de juriu în selecția finală a concursului, Cornel Udrea este cel mai experimentat și mai jucat, pe numeroase scene. S-a consacrat prin umorul său sec și prin modul surprinzător în care conduce acțiunea. „Departele aproape” este o dramă postmodernistă, cu unele trimiteri livrești și „citate” din texte și din desfășurarea unor piese cunoscute. Temele călătoriei și gării ca aventură și spațiu alienant converg ingenios spre tema generică a distanței, amintind de o cunoscută anecdotă: „- Cum?! Atât de departe? – Departe de ce?”