Dă-te din soare – o nouă premieră la Reactor 6 septembrie 2021, ora 20 A doua reprezentație: 8 septembrie 2021 La Reactor de creație și experiment
31 August 2021, 13:24
În anul pandemiei, un grup de tineri artiști încearcă să facă un spectacol despre decalajul dintre generații, împreună cu un regizor dintr-o generație mai în vârstă. Între ședințe de Zoom, drafturi de text eșuate și efortul de a purta un dialog real, totul devine un delir de forme teatrale, o căutare febrilă de răspunsuri la întrebări retorice.
În data de 6 septembrie, de la ora 20, la Reactor va avea loc premiera spectacolului Dă-te din soare, pe un text scris de Alexa Băcanu, cu inserții ale echipei artistice. Spectacolul este regizat de Leta Popescu și îl are ca invitat în proiect pe regizorul Alexandru Dabija, care a început proiectul în 2020, la distanță. După o prezentare a etapei de lucru în luna noiembrie, proiectul a fost preluat de Leta Popescu, care a dus cercetarea mai departe, aducând-o pe scenă.
Spectacolul a fost creat în cadrul programului cultural Decalaj. Narațiuni Intergeneraționale, și a fost gândit ca o întâlnire între generații, între moduri diferite de a gândi despre viață și despre teatru.
Decorul este realizat de Mihai Păcurar, mișcarea scenică de Mihai Mihalcea, iar din distribuție fac parte: Andreea Ajtai, Radu Dogaru, Raluca Mara, Oana Mardare, Cosmin Stănilă, Adonis Tanța. Apariții în spectacol au și actorii invitați, angajați ai Teatrului Național „Lucian Blaga”: Ionuț Caras, Ramona Dumitrean, Anca Hanu, Radu Lărgeanu, Alexandra Tarce, Irina Wintze.
„În ritmul vieții pre-Covid, un spectacol era gata în câteva luni, de la scrierea textului la premieră era un drum direct și clar, în care atenția era îndreptată în mare parte pe rezultat. Ciudățenia neașteptată a anului trecut a făcut ca totul să își schimbe ritmul, să se poticnească, să se miște sinuos și în direcții care nu păreau că ar duce undeva, așa că rezultatul devenea tot mai îndepărtat, tot mai neclar, pierzându-și treptat și atracția și puterea. Ce s-a întâmplat când am mers pe drumul ocolitor a fost un răgaz să mă gândesc la drum, nu doar în termeni pragmatici de cât mai e și ce asfalt e mai durabil, ci și de ce e, cum a ajuns să fie așa, poate fi și altfel?, și, mai ales, are vreun sens să fie?” (Alexa Băcanu, autoarea textului de spectacol)
„Cu spectacolul ăsta aș vrea să-mi închei niște socoteli, așa că m-am pus pe treabă și înmormântez: mentorul și moștenirile, teatrul politic militant, dramaturgia fragmentată, formele pretinse a fi noi. Din toată înmormântarea asta uriașă sper să se nască altceva, nu știm ce, vom vedea la următorul proiect. Până atunci invit spectatorii la o comedie autoironică despre chinul de a-ți depăși condiția.” (Leta Popescu, regizoarea spectacolului)
„Niciodată nu am putut să iau sala Reactorului ca pe o sală de Teatru. Pentru că nu e o sală de teatru. Și sper că în viitor ea va fi folosită din ce în ce mai puțin ca o sală de teatru, chiar dacă în ea se va juca teatru în continuare. Cu ocazia acestui proiect am ales să dau curs unor gânduri mai vechi care vin din această zonă. Cât e de necesar decorul de Teatru într-un spațiu neconvențional? Cât ne ajută și cât ne stă în drum? Dacă tot vorbim de moștenire... Ce dăm mai departe?” (Mihai Păcurar, scenograful spectacolului)
Dă-te din soare
Text de: Alexa Băcanu cu inserții ale echipei
Regia: Leta Popescu
Invitat: Alexandru Dabija
Cu: Andreea Ajtai, Radu Dogaru, Raluca Mara, Oana Mardare, Cosmin Stănilă, Adonis Tanța
Cu participarea: Ionuț Caras, Ramona Dumitrean, Anca Hanu, Radu Lărgeanu, Alexandra Tarce, Irina Wintze
Scenografia: Mihai Păcurar
Costumele: Teodora Frîncu
Muzica: Radu Dogaru și Adonis Tanța
Mișcarea scenică: Mihai Mihalcea
Asistente de regie: Irisz Kovacs și Ana Maria Țîrlea
Durata: 120 min.
Vârsta: 16+
Limba: română
Mulțumiri speciale: Rondocarton
Spectacolul se va juca cu public redus, iar biletele se pot procura de pe site-ul Eventbook: http://bit.ly/biletereactor.
Un proiect cofinanțat de Primăria și Consiliul Local Cluj-Napoca, în programul „Reactor 2021. Proiecții despre viitor”.
________________________________________________
Mai multe detalii despre proiectele Reactor de creație și experiment pe site-ul www.reactor-cluj.com, pe pagina de Facebook: www.facebook.com/ReactorCluj și pe cea de Instagram: www.instagram.com/reactor.cluj.