Cântăreața Cheală - o nouă premieră în sală la Teatrul Municipal „Matei Vișniec” Suceava
15 Aprilie 2021, 19:04
Considerată una dintre cele mai importante piese ce aparțin marelui dramaturg Eugène Ionesco, creație ce marchează începuturile teatrului absurdului, „Cântăreața Cheală” este montată la Teatrul Municipal „Matei Vișniec” Suceava, în regia lui Alex Bogdan.
Noutatea acestui spectacol este că se joacă cu publicul pe scenă alături de actori, desigur cu respectarea tuturor reglementărilor în vigoare privind limitarea răspândirii infecției cu Covid-19. Din acest motiv numărul de locuri este redus iar pentru a răspunde tuturor solicitărilor de bilete, spectacolul „Cântăreața Cheală” va beneficia de trei premiere, în zilele de 16, 17 și 18 aprilie.
„Cântăreaţa Cheală”/„La Cantatrice Chauve” reprezintă debutul dramaturgic al lui Ionesco și a fost jucată pentru prima dată în mai 1950, la Théâtre des Noctambules, în Franţa. Chiar dacă la început această creație nu a avut prea mare succes, mai târziu i-a fost recunoscut din plin meritul de a fi deschis drumul teatrului absurdului și a devenit una dintre cele mai jucate piese din Franţa, primind Premiul Molière d'honneur.
Este aproape imposibil să faci un rezumat al firului epic al piesei - nu există judecăți sau comportamente care să intre în conflict, ci replici banale, un limbaj absurd și incoerent, încărcat de un sens profund, toate acestea fiind înşiruite fără nici o logică, ducând către lipsa unei comunicări reale între personaje. Tragicul transpare din orice formă a cotidianului ridicol, pentru că suntem permanent pândiţi, şi apoi dominaţi de spaima de necunoscut, înţeles în cele mai diverse forme.
„Ca fiecare dintre noi, simt că această perioadă prin care trecem, este într-un anumit fel, absurdă. Izolați de ceilalți și poate cel mai grav, izolați de noi înșine. Cred că teatrul este o instituție a sufletului și avem nevoie să putem consemna, prin teatru, incredibila perioadă prin care trecem. Este motivul pentru care am ales piesa lui Eugène Ionesco. Nu din dorința de a arăta absurdul, ci singurătatea și apăsătoarea senzație că suntem blocați într-un timp fără viitor. În care omul își epuizează sufletul, devenind din ce în ce mai singur și mai închis. Încerc, prin acest spectacol, să arăt că piesa lui Ionesco, nu este deloc absurdă. Dacă după „Cântăreața Cheală” o să fiți mai buni, mai calzi cu ceilalți, dacă acasă, în intimitatea voastră, o să vă deschideți mai mult și n-o să vă fie frică să fiți vulnerabili, cred că ne-am atins un pic misiunea”, spune regizorul Alex Bogdan.
Teatrul Municipal „Matei Vișniec” Suceava mai are în repertoriu un spectacol pe un text semnat de Eugène Ionesco. Este vorba de „Rinocerii”, în regia lui Alain Timár.
Aşadar de trei ori premieră, pe 16, 17 și 18 aprilie, cu respectarea tuturor măsurilor igienico-sanitare și de distanțare fizică pentru limitarea răspândirii infecției cu Covid-19!