„BURQA ȘI BASMA” - Prezențe online la festivaluri internaționale
11 Noiembrie 2020, 17:40
Cu bucurie vă anunțăm că, deși orașul Baia Mare este în plină carantină, Teatrul Municipal participă cu spectacolul ”Burqa și basma” la Festivalul Internațional ”Les Rencontres Chorégraphiques de Casablanca”, care se va desfășura online, în perioada 12 - 15 noiembrie 2020 și la Festivalul de Artă Numerică de la Casablanca care va avea loc tot la Casablanca și tot online, în perioada 15 – 25 noiembrie 2020.
Spectacolul este programat și la „DaFeSt” Festivalul Internațional de Teatru de Studio Pitești ediția online 2020, care va avea loc în perioada 28 noiembrie - 05 decembrie 2020.
Acest spectacol a fost realizat de Asociația Atelier 92 în colaborare cu Compania Col’jam din Casablanca, în parteneriat cu Teatrul Municipal Baia Mare, ca urmare a proiectului „Danse Contamination” finanțat de Organizația Internațională a Francofoniei, prin Programul „Contrat de Confience” și ca urmare a proiectului ”Burqa și basma – spectacol pluridisciplinar” finanțat de Administrația Fondului Cultural Național (AFCN).
Dedicat cercetării inovatoare în domeniul coregrafiei, scenografiei, artei digitale și scrierii dramatice, proiectul ”Burqa și basma – spectacol pluridisciplinar” este un exemplu de colaborare între artiști individuali și operatori culturali din Africa de Nord și Europa Centrală și de Est. Realizat după o idee a lui Radu Dinulescu, spectacolul îi are în distribuție pe :
Actori dansatori: Carmen Bulancea, Denisa Blag, Camelia Blidar Strat, Raul Hotcaș, Iulian Bulancea,
Voce: Esther Lozano Torne (Spania)
Regia artistică: Raul Hotcaș și Wajdi Gagui (Tunisia),
Coregrafia: Raul Hotcaș și Ahlam El Morsli (Maroc),
Imagine 3D stereoscopică – Armand Richelet-Kleinberg (Belgia),
Scenografie și costume: Mihai Vălu,
Asistent Regie: Iulian Bulancea
„Spectacolul Burca și basma atinge un punct extrem de sensibil - violența contra femeii - temă care, atât în zona Africii de Nord, cât și la noi, în România, are conotații diferite, în funcție de cutume, tradiții și apartenențe religioase. Dar, indiferent de zona geografică, de calitatea culturală a spațiului exemplificat, de apartenența socială a subiecților, manifestările violenței au același impact uman, același profund efect degradant al grupului social în care se manifestă”. – Radu Dinulescu.
Spectacolul a fost prezentat în 2019 în formă de work-in-progress la Festivalul Internațional de Teatru „Atelier” de la Baia Mare și a avut premiera în varianta finală, în 11 octombrie 2020 la Baia Mare.