Asociațiile MaiMultVerde și Bloc Zero lansează proiectul "Documentare pentru Schimbare" cu o proiecție de film în aer liber, la Deva
27 Iulie 2021, 08:30
Vă invităm la evenimentul de lansare a proiectului „Documentare pentru Schimbare”, ce va avea loc vineri, 30 iulie, ora 20.30 în Parcul Central din Deva. La eveniment va fi proiectat filmul documentar ROȘIA MONTANĂ, UN LOC LA MARGINEA PRĂPASTIEI / ROȘIA MONTANĂ, TOWN ON THE BRINK (r. Fabian Daub, Germania - Romania, 2012, 92 min).
Accesul la evenimentul de lansare a proiectului #DocumentarePentruSchimbare este gratuit și se face în limita locurilor disponibile. Purtarea măștii în spațiul de proiecție este obligatorie pe toată durata evenimentului. Evenimentul va avea loc respectând toate măsurile de siguranță pentru prevenirea răspândirii virusului COVID-19, pe baza reglementărilor aflate în vigoare.
Descriere film
Situația din Roșia Montana se caracterizează printr-o stare de confuzie generată de sosirea unei corporații românești cu acționari canadieni din domeniul mineritului aurifer. Corporația plănuiește să radă de pe fața pământului o mare parte din comună și din împrejurimile sale, pentru a avea acces la cel mai mare zăcământ aurifer din Europa. Exploatarea va implica utilizarea de cianură pentru extragerea aurului, un risc necesar pentru a impulsiona dezvoltarea economică din zonă, însă unul cu potențial fatal pentru mediul înconjurător și pentru frumoasele peisaje din zonă. Peste 2000 de oameni urmează să-și piardă casele. Mulți dintre ei au ales să se mute în orașele mari, însă un grup mic de locuitori înfruntă Compania și își apără casele cu tot ce au. O luptă îndelungată dusă de oameni într-o comună adânc divizată, unde falia dintre oponenții și suporterii proiectului minier desparte chiar și familii.
Despre proiectul „Documentare pentru schimbare”
Proiectul „Documentare pentru Schimbare” utilizează filmul documentar ca instrument educațional, cu scopul de a încuraja adolescenții din județul Hunedoara să conștientizeze problemele de mediu din comunitatea lor și să se implice în rezolvarea lor. În cadrul proiectului cu sloganul "Nu da cu seen problemelor de mediu", tinerii din 11 unități de învățământ din zona municipiului Deva vor aprofunda teme precum ecologia, activismul și drepturile omului și vor descoperi o abordare alternativă și inovatoare, în care proiecțiile de film devin un context în care profesorii și elevii colaborează și învață împreună.
În unitățile de învățământ incluse în proiect se va organiza, pe perioada unui an de zile, o serie de proiecții de film documentar urmate de dezbateri pe teme de mediu și activism civic la care vor participa specialiști în temele abordate de filme și experți în educație prin film documentar. Pentru a completa și aplica cunoștințele dobândite în urma proiecțiilor, tinerii vor participa la un atelier de practici activiste, unde vor descoperi măsuri concrete pentru lupta cu problemele de mediu de pe plan local. Tot în cadrul atelierului, tinerii vor identifica cea mai presantă problemă de mediu din zona lor și vor realiza o campanie de conștientizare în vederea soluționării ei. Campania va avea rolul de a sensibiliza și mobiliza comunitatea locală să se implice în luarea deciziilor care le afectează calitatea vieții la nivel local și va fi documentată video.
Proiectul include și:
- Crearea unui catalog de filme pe teme de mediu, accesibil gratuit de către profesori și elevi pe kinoteca.bloczero.ro
- Dezvoltarea unui ghid de educație de mediu care va conține o componentă teoretică despre noțiunile cheie din domeniul ecologiei, sustenabilității și activismului civic, dar și una mai aplicată, care va propune o serie de activități practice pentru elevi
- Implementarea unei sesiuni de formare în predarea educației de mediu prin film documentar, adresată profesorilor din unitățile școlare partenere.
- Organizarea unei acțiuni de ecologizare la nivel local
***
Proiect derulat de Asociația MaiMultVerde, în parteneriat cu Asociația Bloc Zero, cu sprijinul financiar Active Citizens Fund România, program finanțat de Islanda, Liechtenstein și Norvegia prin Granturile SEE 2014-2021. Scopul proiectului este mobilizarea tinerilor din școlile și liceele din orașul Deva și Comuna Șoimuș pentru a se poziționa ca actori responsabili și implicați civic, conștienți de problemele comunității din care fac parte.
Parteneri locali: Primăria Municipiului Deva, Centrul Cultural Drăgan Muntean Deva, Asociația Lions Deva
Parteneri media naționali: Iqads, Spotmedia, ȘtiriONG, Greennews.ro, Iqool, Aivimediahub.
Parteneri media locali: KISS FM Deva, Big FM Deva, Hunedoara Liberă, Accent Media.
***
Despre ProgramulActive Citizens Fund România
Programul Active Citizens România este finanțat prin Granturile SEE 2014-2021. Obiectivul general al Granturilor este de a reduce disparitățile economice și sociale și a consolida relațiile bilaterale dintre cele 15 state beneficiare și statele donatoare (Islanda, Liechtenstein, Norvegia). Programul este administrat de către consorțiul din Fundația pentru Dezvoltare Societății Civile, Fundația pentru Parteneriat, Centrul de Resurse pentru Comunitățile de Romi, Fundația PACT și Frivillighet Norge, care acționează în calitate de Operator de Fond desemnat de către FMO - Oficiul Mecanismului Financiar al Granturilor SEE și Norvegiene. Active Citizens Fund România vizează consolidarea societății civile și a cetățeniei active și creșterea capacității grupurilor vulnerabile. Cu o alocare totală de 46.000.000 euro, programul urmărește dezvoltarea pe termen lung a sustenabilității și capacității sectorului societății civile, intensificând rolul său în promovarea participării democratice, a cetățeniei active și a drepturilor omului și consolidând în același timp relațiile bilaterale cu statele donatoare Islanda, Liechtenstein și Norvegia. Pentru mai multe informații despre Active Citizens Fund în România, vă rugăm accesați www.activecitizensfund.ro. Pentru mai multe informații despre Granturile SEE și Norvegiene, accesați www.eeagrants.ro.
Despre Asociația MaiMultVerde
Asociaţia MaiMultVerde(www.maimultverde.ro) este o organizaţie neguvernamentală de protecţie a mediului ce are misiunea de a construi o nouă cultură a responsabilității și voluntariatului pentru mediu în România. De la înființarea sa în anul 2008, MaiMultVerde a activat în 50 de comunități din țară, a lucrat cu 26.850 de voluntari, a plantat peste 1.700.000 de puieţi, a strâns peste 350 de tone de deşeuri, a implementat primul sistem de bike-sharing din Bucureşti, Oradea şi Timişoara, Cicloteque, a derulat mai multe campanii naţionale de informare şi educaţie de mediu şi a organizat prima gală de strângere de fonduri pentru proiecte de mediu, Gala Verde. În aproape doisprezece ani, MaiMultVerde a atras 5.827.714 de euro pentru acțiuni de protejare a naturii, fonduri obţinute din sponsorizări ale marilor companii din România, donații individuale și finanţări publice nerambursabile.
Despre Asociația Bloc Zero
Înființată în 2019, asociația Bloc Zero derulează proiecte și programe aflate la intersecția dintre educație și cultură care urmăresc crearea unor rețele culturale active în zone defavorizate cultural, precum și dezvoltarea managementului cultural și a ofertei culturale în zonele respective, implicând activ comunitățile locale în acest proces.
Metodologiile și modelele de acțiune propuse de Asociația Bloc Zero includ elemente dintr-o varietate de arii artistice și de cunoaștere, de la artă cinematografică și arte vizuale, la antropologie, ecologie și educație civică și pentru drepturile omului.
***
Pentru mai multe informații vă invităm să urmăriți site-ul și platformele de social media:
Site: www.maimultverde.ro
Facebook https://www.facebook.com/voluntarmaimultverde
Instagram https://www.instagram.com/maimultverde/
Site www.bloczero.ro
Facebook https://www.facebook.com/bloczero
Instagram https://www.instagram.com/bloc.zero/