Asociația Artis organizează proiecții de film la Universitatea de Vară de la Râmnicu Sărat
21 August 2023, 17:26
Pentru al doilea an consecutiv, Asociația Artis din Iași va proiecta, în cadrul Universităţii de Vară de la Râmnicu Sărat, filme-capodoperă, documentare și producții premiate internațional.
În perioada 21 - 23 august 2023, pe marele ecran de la Râmnicu Sărat vor fi difuzate trei filme artistice, care aduc în atenție regimul comunist și destinul oamenilor: Războiul rece - Cold War (regia: Pawel Pawlikowski, 2018), Europa Europa (regia: Agnieszka Holland, 1990), Chuck Norris vs Communism (regia: Ilinca Călugăreanu, 2015). Discuțiile vor fi moderate de Andrei Giurgia, directorul Festivalului Serile Filmului Românesc.
Organizat de Institutul de Investigare a Crimelor Comunismului şi Memoria Exilului Românesc (IICCMER), proiectul Universitatea de Vară de la Râmnicu Sărat a ajuns la cea de-a XV-a ediție. Anul acesta, celor 20 de studenți participanți le va fi prezentată, prin workshop-uri, proiecții de film, vernisaje și vizite la obiectivele istorico-memoriale din județele Buzău și Vrancea, tema „Viața cotidiană în comunism’’.
„Pentru anul acesta, tema aleasă este cea a vieții cotidiene, a adaptării și a rezistenței în timpul comunismului. Alegerea noastră nu este întâmplătoare. Prea mulți uită de miile de copii asasinați în așa-zisele instituții de îngrijire, de miile de femei moarte în urma încercărilor de întrerupere a sarcinii în condiții improprii, de miile de pacienți morți în spitale ca urmare a absenței minimului necesar de medicamente și aparatură medicală. De mizeria morală și materială generalizată a anilor ’80, de imensele cozi formate în fața magazinelor, de frigul și de întunericul din case și de celelalte privațiuni sub semnul căror se desfășura viața celor mai mulți dintre noi”, a declarat, în debutul ceremoniei de deschidere a cursurilor Universității de Vară, prof.univ.dr. Daniel Șandru, Președintele executiv al IICCMER.
PROGRAMUL PROIECȚIILOR DE FILM
Luni, 21 august 2023
În intervalul orar 18:30 - 20:00 | Pensiunea „Poienița”, Sala de Conferințe | Proiecție de film și sesiune de Q&A
Războiul rece - Cold War, 2018 (regia Pawel Pawlikowski)
În timpul Războiului Rece, undeva între Polonia stalinistă, ruinată de cel de-Al Doilea Război Mondial, și Parisul boem al anilor ’50, un muzician înnebunit după libertate și o tânără cântăreață pătimașă trăiesc o iubire imposibilă, într-o perioadă istorică imposibilă. Îi desparte totul: trecutul lor, temperamentul, caracterul, ideile lor politice, imperfecțiunile fiecăruia și inevitabilele lovituri ale sorții. Cu toate acestea, sunt, în mod fatal, condamnați să fie împreună. Cold War, în regia lui Paweł Pawlikowski, este o poveste de dragoste improbabilă și, totuși, neobișnuit de puternică.
Marți, 22 august 2023
În intervalul orar 18:30 - 20:00 | Pensiunea „Poienița”, Sala de Conferințe | Proiecție de film și sesiune de Q&A
Europa Europa, 1990 (regia Agnieszka Holland)
Filmul se bazează pe evenimentele reale petrecute între 1938 și 1945. Salomon „Solly" Perel este un evreu polonez din Germania, a cărui viață se schimbă radical atunci când naziștii intră cu forța în apartamentul soției sale. Separat de părinții și frații săi, Solly se salvează numai datorită uniformei naziste pe care o îmbracă. Acest prim gest este avanpremiera viitoarei sale „cariere”. De aici, Solly este supus multor încercări, însă cea mai mare este aceea de a ucide la rându-i evrei. Filmul a câștigat Globul de Aur pentru cel mai bun film străin.
Miercuri, 23 august 2023
În intervalul orar 18:30 - 20:00 | Pensiunea „Poienița”, Sala de Conferințe | Proiecție de film și sesiune de Q&A
Chuck Norris vs Communism, 2015 (regia Ilinca Călugăreanu)
Filmul prezintă povestea uimitoare a casetelor video piratate care au transformat vocea unei femei într-un simbol al libertății și care au permis unor milioane de români să „păcălească” regimul represiv comunist. Ascunsă de ochii vigilenți ai Securității, Irina-Margareta Nistor a tradus peste 5.000 de filme străine în România comunistă a anilor ‘80.
Despre ARTIS
Asociația ARTIS este una dintre cele mai active asociații din Iași, cu un portofoliu special de proiecte culturale organizate în Iași, în țară, în Republica Moldova și Ucraina.
Asociația se bazează pe activitatea specialiștilor în management cultural, relații publice, logistică, fundraising, contabilitate, foto&video, dezvoltare și managementul evenimentelor culturale. Crearea proiectelor, dezvoltarea inițiativelor, desfășurarea evenimentelor, atragerea de lobby instituțional, cultural și media sunt doar câteva dintre cele mai importante puncte de pe agenda asociației.
În cea mai mare parte, proiectele culturale implică promovarea cinematografiei românești și europene.
Portofoliul ARTIS: Serile Filmului Românesc (14 ediții), Centenarul Filmului Românesc, CineCopilăria de Elisabeta Bostan, Les Films de Cannes à Iași, Caravana SFR (Vaslui, Moinești, Onești, Râmnicu Sărat), SFR la Timișoara, Film Bun la Moinești, Festivalul Internațional de Psihanaliză și Film, Filme Dar – Feldioara, Centenarul Încoronării Regelui Ferdinand I și a Reginei Maria.