Asociația Artis organizează proiecții de film la Universitatea de Vară de la Râmnicu Sărat
22 August 2022, 13:12
Asociația Artis din Iași anunță parteneriatul cu Institutul de Investigare a Crimelor Comunismului şi Memoria Exilului Românesc (IICCMER) în organizarea celei de-a XIV-a ediţii a Universităţii de Vară de la Râmnicu Sărat. Evenimentul se desfășoară sub sloganul „Pedagogia memoriei și datoria neuitării” și oferă ocazia participanților de a-și îmbogăți cunoștințele în domeniul comunismului şi post-comunismului românesc şi est-european, prin prelegeri, dezbateri și proiecții de film.
Timp de trei zile, în perioada 22-24 august 2022, vor fi difuzate trei filme artistice, care aduc în atenție regimul comunist și destinul oamenilor. Discuțiile vor fi moderate de Andrei Giurgia, directorul Festivalului Serile Filmului Românesc.
Proiecțiile de film au loc cu sprijinul Independența Film și Bad Unicorn.
„Doresc să le mulțumesc partenerilor noștri pentru că au acceptat invitația de a se implica în acest proiect și sunt convins că proiecțiile de film vor fi apreciate de către studenții participanți la Universitatea de Vară de la Râmnicu Sărat. Mă bucură interesul manifestat de Asociația Artis pentru partea aceasta a istoriei poporului român, dar și pentru dorința de a veni în fața publicului tânăr să prezinte, printr-un instrument artistic, faptele brutale petrecute în comunism”, a declarat prof. univ.dr. Daniel Șandru, Președintele IICCMER.
Programul evenimentelor:
Luni, 22 august 2022
Orele 17.30-20.00 – Proiecție film artistic și sesiune Q&A
Walesa: Man of Hope: Omul speranței (regia Andrzej Wajda), 2013
În 1970, la Gdansk, autoritățile comuniste înăbușesc sângeros un protest al muncitorilor. Printre ei se află Lech Walesa, un simplu muncitor la șantierul naval care încearcă să facă față problemelor zilnice cu soția sa Danuta. El refuză să respecte regulile și curând se va trezi în fruntea unei revoluții ce nu doar va răsturna o dictatură poloneză, ci va da brânci și imperiului sovietic aflat în prag de colaps.
Marți, 23 august 2022
Orele 18.30-20.30 - Proiecție film artistic și sesiune Q&A
Good-bye Lenin – Adio Lenin (regia Wolfgang Becker), 2003
Octombrie 1989 a fost un moment inoportun pentru coma în care a căzut mama lui Alex, în Germania de Est. Când, opt luni mai târziu, aceasta se trezește, Alex va trebui să-i evite orice șoc mai important. El va transforma familia și apartamanetul lor într-o insulă a trecutului, pentru a-i da mamei comuniste impresia că, totuși, Lenin a învins!
Miercuri, 24 august 2022
Orele 21.00-23.00 - Proiecție film artistic și sesiune Q&A
Dovlatov (regia Aleksey German), 2018
Filmul Dovlatov urmărește șase zile din viața renumitului scriitor înzestrat cu un simț al umorului ușor satiric, Sergei Dovlatov, a cărui viziune depășea constrângerile Rusiei Sovietice din anii '70. Împreună cu poetul și prietenul său, Iosif Brodsky, Dovlatov a luptat pentru menținerea talentului și integrității sale, fiind martor în același timp la suprimarea celorlalți colegi de breaslă de către un sistem puternic, de neclintit, de care vor scăpa ulterior odată cu emigrarea în New York, lăsând în urmă tot ce au construit.
Despre ARTIS
Asociația ARTIS este una dintre cele mai active asociații din Iași, cu un portofoliu special de proiecte culturale organizate în Iași, în țară, în Republica Moldova și Ucraina.
Asociația se bazează pe activitatea specialiștilor în management cultural, relații publice, logistică, fundraising, contabilitate, foto&video, dezvoltare și managementul evenimentelor culturale. Crearea proiectelor, dezvoltarea inițiativelor, desfășurarea evenimentelor, atragerea de lobby instituțional, cultural și media sunt doar câteva dintre cele mai importante puncte de pe agenda asociației.
În cea mai mare parte, proiectele culturale implică promovarea cinematografiei românești și europene.
Portofoliul ARTIS: Serile Filmului Românesc (13 ediții), Centenarul Filmului Românesc, CineCopilăria de Elisabeta Bostan, Les Films de Cannes à Iași, Caravana SFR (Vaslui, Moinești, Onești), SFR la Timișoara, Film Bun la Moinești, Festivalul Internațional de Psihanaliză și Film, Filme Dar – Feldioara, Centenarul Încoronării.
Parteneri academici: Institutul de Istorie „Nicolae Iorga”, Universitatea „Lucian Blaga” din Sibiu, Universitatea „Ovidius” din Constanța, Universitatea „Petre Andrei” Iași, Facultatea de Ştiinţe Politice a Universităţii din Bucureşti
Parteneri instituționali: Ministerul Culturii, Consiliul Județean Buzău, Primăria Municipiului Râmnicu Sărat, Asociația Artis Iași
Partener educațional: Editura Litera
Un proiect susținut de: Noir Coffee Roaster