Andrei Șerban la prima colaborare cu unteatru (independent) în România
01 Iunie 2018, 08:17
Pescărușul de Cehov - „sper că această versiune va fi ultima”
Andrei Șerban montează spectacolul „Pescărușul” de Anton Pavlovici Cehov, ca invitat la unteatru. Premierele spectacolului au loc pe 16 și pe 17 iunie la unteatru, de la ora 15:00, iar avanpremierele sunt programate pe 12, 13, 14 și 15 iunie, de la ora 19:00. Andrei Șerban va participa la câte o sesiune de întrebări și răspunsuri cu publicul după fiecare premieră. Spectacolul face parte și din „Zilele unteatru”, festivalul consacrat pentru perioada verii în capitală și aflat în 2018 la ediția a opta.
„Pescărușul” de la unteatru este și o altfel de premieră, fiind prima colaborare a reputatului regizor cu un teatru independent din România.
„Am primit bucuros invitația de a lucra la unteatru. Am regăsit atmosfera anilor mei de tinerețe de la La Mama din New York, același spirit prietenos și liber, o comunitate de artiști care, fără niciun considerent material, sunt animați de pasiunea de a face teatru altfel, de a descoperi <<forme noi>>”, spune regizorul Andrei Șerban. El adaugă: „Este o piesă care m-a urmărit toată viața și pe care nu am înțeles-o pe deplin, deși am montat-o în limbi diferite pe trei continente, de fiecare dată altfel. Sper ca această versiune să fie ultima.”
Spectacolul are mai multe distribuții:
Medvedenko – Ionuț Vișan / Liviu Pintileasa
Mașa – Mădălina Anea / Sabrina Iașchevici
Sorin – Constantin Cojocaru
Treplev – Bogdan Cotleț / Anghel Damian / Bogdan Nechifor
Nina – Silvana Mihai / Alina Rotaru
Dorn – Richard Bovnoczki / Vitalie Bichir
Polina – Virginia Mirea / Florina Gleznea
Șamraev – Gelu Nițu / Silviu Debu
Arkadina – Mihaela Trofimov / Claudia Ieremia
Trigorin – Emilian Oprea / Richard Bovnoczki
La această montare, Andrei Șerban a lucrat împreună cu regizorul secund Sânziana Stoican și cu asistenții de regie Cosmin Alexandru Purice și Florin Liță. Valentin Vârlan este scenograf consultant. Iar textul este o adaptare liberă după o traducere de Mașa Dinescu și Andrei Șerban.
Andreea și Andrei Grosu, „gazdele” de la unteatru, declară: „Colaborarea cu Andrei Șerban ne onorează și se încrie în logica în care am construit aici un loc, o comunitate și un repertoriu în care credem cu totul. Noi spunem că se scrie istorie cu această întâlnire și vrem să îi mulțumim lui Andrei Șerban care a acceptat provocarea de a lucra prima dată într-un teatru independent din Romania. Vrem să mulțumim și publicului nostru pentru că ne este alături mereu. Așteptăm cu bucurie premiera acestui spectacol eveniment”, concluzionează cei doi și adaugă ”Veniți la unteatru unde echipa noastră demonstrează în fiecare zi că teatrul independent este teatru profesionist.”
Biletele se vor pune în vânzare pe platformele specializate, iar detaliile vor fi publicate pe unteatru.ro în scurt timp. Rezervările se pot face prin sms la 0721 268 516 sau email la rezervari@unteatru.ro , specificând numele, data, spectacolul și numărul de locuri.
Despre unteatru
Teatrul unteatru a respirat pentru prima oară pe 25 iulie 2010 , născându-se din entuziasmul regizorilor Andrei și Andreea Grosu. Aici nu aplauzi pentru că trebuie, ci pentru că simți.
unteatru promovează o generație de artişti, regizori, actori, muzicieni, coregrafi și artişti plastici. unteatru promovează educaţia prin cultură. unteatru asigură un spaţiu de repetiţii şi producţii independente care merită expunerea în instituții consacrate, dar care nu pot fi văzute din cauza numeroaselor proiecte desfăşurate în aceste instituţii de teatru.
Despre Andrei Șerban
Andrei Șerban s-a născut la 21 iunie 1943, la București, este căsătorit și are 2 copii. În 1968 a absolvit Institutul de Teatru și Cinematografie București, în clasa lui Radu Penciulescu. În 1971 a fost invitat peste ocean de compania La Mama din New York, cu o bursă Ford, unde a obținut un succes imediat care l-a propulsat într-o muncă de cercetări teatrale și numeroase spectacole. A montat teatru și operă în America, Europa, Japonia și România. Este profesor la prestigioase universități din SUA, Franța, Suedia și Japonia și a fost recompensat cu distincții și premii în țară și străinătate.