ACROBAȚII – 7 zile din viața unor profesori de țară, un nou spectacol de David Schwartz în premieră la Teatrul Evreiesc de Stat din București Intrare liberă la spectacole, doar pe bază de rezervare
05 Septembrie 2022, 06:37
Cum se desfășoară viața și munca unui cadru didactic din mediul rural?
Care sunt aspirațiile profesorilor și unde se întâlnesc cu necesitățile elevilor?
Care este raportul între problemele sistemului de învățământ și problemele structurale ale societății în ansamblu?
În parteneriat cu Teatrul Evreiesc de Stat din București și Asociația Constantin Hamangiu din Bârlad, Platforma de Teatru Politic prezintă, în premieră absolută, spectacolul ACROBAȚII – 7 zile din viața unor profesori de țară, în regia lui David Schwartz. Premiera va avea loc la Teatrul Evreiesc de Stat din București (Str. Iuliu Barasch 15), pe 8 și 9 septembrie, cu începere de la orele 19:00.
Intrarea va fi liberă în limita locurilor disponibile. Se va realiza completând formularele de rezervare de mai jos.
REZERVĂ-ȚI LOCUL PE 8 SEPTEMBRIE
ACROBAȚII – 7 zile din viața unor profesori de țară spune povestea a cinci profesori și profesoare la o școală gimnazială dintr-o comună fictivă din România. Cinci cadre didactice dedicate, care vor să schimbe lumea de la catedră. Prin intermediul experiențelor acestora, pe parcursul unui an școlar, se construiește radiografia unei comunități, cu toate tensiunile și contradicțiile specifice procesului de învățământ în mediul rural din România anului 2022.
Spectacolul, deși ficțional, se bazează pe o cercetare riguroasă, desfășurată pe parcursul unui an, realizată de echipa artistică, prin intermediul unor interviuri, ateliere de teatru participativ și discuții informale cu diverși actanți din sistemul de învățământ – cadre didactice, elevi, directori, inspectori, lideri de sindicat ș.a..
Cu: David Drugaru, Anamaria Feraru, Silvana Mihai, Katia Pascariu, Octavian Voina; scenografia: Irina Gâdiuță; muzica și versurile: Paul-Ovidiu Cosovanu; mișcarea scenică: Paul Dunca / Paula Dunker; asistență regie și producție: Eva Todică; scenariul și regia: David Schwartz; documentare: David Drugaru, Anamaria Feraru, Silvana Mihai, Katia Pascariu, David Schwartz, Eva Todică, Octavian Voina. Grafică: Cătălin Rulea.
Mulțumiri: Gabi Albu, Simona Bîrsan, Cristian Caravană, Ioana Călin, Irina Cârnu, Dora Constantinovici, Elena David, Ioana Diaconu, Cristina Ene, Andrei Huiban, Aurelia Huiban, Veronica Mihaela Huiban, Diana Istrate, Irina-Elena Istrate, Alexandru Lupu, Silvia Manciu, Alice Monica Marinescu, Mircea Marinescu, Ivona Măgdăliniș, Mihaela Michailov, Maia Morgenstern, Irina Munteanu, Elisabeta Pobereznic, Alexandru Potocean, Francisca Purice, Sorin Răducanu, Costi Rogozanu, Octavian Rusu, Nicoleta Scurtu, Diana Sîrbu, Coca Stanciu, Loredana Stegaru, Speranța Ștefănescu, Anda Ștefanică, Andra Tarara, Mihaela Tătaru, Andreea Titire.
ACROBAȚII – 7 zile din viața unor profesori de țară reprezintă cea de-a treia producție teatrală nouă din cadrul proiectului Perifeeria – Stagiunea de Teatru Politic 2021-2022 finanțat prin Granturile SEE 2014 – 2021 în cadrul Programului RO-CULTURA, proiect ce își propune facilitarea accesului la cultură și dezvoltarea capacității de (auto)reprezentare prin teatru pentru grupuri și categorii marginalizate din punct de vedere social, economic și cultural, în București și mai multe localități din România.
Noi reprezentații ale spectacolului vor avea loc, pe 22 și 23 septembrie, la Centrul de Teatru Educațional Replika din București.
Cu un portofoliu de peste douăzeci de producții de teatru, care adresează și explorează de peste zece ani dimensiuni socio-politice, Platforma de Teatru Politic găzduiește, în cadrul Stagiunii de Teatru Politic - Toamnă 2022, pe lângă premiera ACROBAȚII – 7 zile din viața unor profesori de țară și câteva reprezentații ale spectacolelor din portofoliul său existent: Amortals, în regia lui Bogdan Georgescu și Rafina, în regia Irinei Gâdiuță – alte două producții teatrale noi realizate în proiectul Perifeeria, în parteneriat cu organizații locale din Turnu-Măgurele și Zalău. În plus, la începutul lunii octombrie 2022, veți putea viziona spectacolul Originea lumii, în regia Irinei Gâdiuță, la Galeria 26 din capitală.
Mai multe informații despre programul complet al Stagiunii de Toamnă 2022 puteți afla urmărind paginile de social media, Facebook și Instagram ale Stagiunii de Teatru Politic – @stagiuneadeteatrupolitic sau pe e-mail: teatrupolitic@gmail.com.
Parteneri în cadrul proiectului Perifeeria – Stagiunea de Teatru Politic: Compania Morten Bruun Norvegia, Centrul de Teatru Educațional Replika, Teatrul Evreiesc de Stat din București, Centrul Național al Dansului din București, Galeria 26, Reactor de Creație și Experiment Cluj-Napoca, Teatrul Național „Marin Sorescu” din Craiova, Asociația Constantin Hamangiu Bârlad, Asociația Urbanium Turnu Măgurele, Muzeul Județean de Istorie și Artă Zalău, Baricada, Scena9, CUTRA.
Proiect finanțat prin Granturile SEE 2014 – 2021 în cadrul Programului RO-CULTURA.
Proiectul se desfășoară în perioada mai 2021 - octombrie 2022. Valoarea sprijinului financiar nerambursabil este 900.405,9 lei (182.972,14 euro).
Granturile SEE reprezintă contribuția Islandei, Principatului Liechtenstein și Regatului Norvegiei la reducerea disparităților economice și sociale în Spațiul Economic European și la consolidarea relațiilor bilaterale cu cele 15 state beneficiare din estul și sudul Europei și statele baltice. Aceste mecanisme de finanțare sunt stabilite în baza Acordului privind Spațiul Economic European, ce reunește statele membre UE și Islanda, Liechtenstein și Norvegia ca parteneri egali pe piața internă. În total, cele trei state au contribuit cu €3,3 miliarde între 1994 și 2014 și €1,55 miliarde pentru perioada de finanțare 2014-2021.
Mai multe detalii sunt disponibile pe: www.eeagrants.org și www.eeagrants.ro
Programul RO-CULTURA este implementat de Ministerul Culturii prin Unitatea de Management a Proiectului și are ca obiectiv general consolidarea dezvoltării economice și sociale prin cooperare culturală, antreprenoriat cultural și managementul patrimoniului cultural.
Bugetul Programului este de aproximativ 34 milioane de euro.
Mai multe detalii sunt disponibile pe www.ro-cultura.ro.