A doua ediție a Festivalului Internațional de Film Queer ART200 vine și în online în perioada 25 - 31 octombrie!
26 Octombrie 2021, 14:24
Între 25 și 31 octombrie, ART200, festivalul internațional de film queer, te așteaptă online cu proiecții, lecturi de proză și poezie și spectacole de teatru! În această perioadă, ne vedem cu mai multe calupuri de scurtmetraje tematice, lungmetrajul Rebel Dykes, premiera digitală a spectacolului CorpFluid, lecturile cu participantx de la atelierele de poezie și proză queer și lansarea Madzine 2, revista despre sănătate mintală creată în colaborare cu Mad Pride România. Mai mult decât atât, ART200 pleacă și prin țară. Vor avea loc la Iași, Cluj și Timișoara trei evenimente locale organizate de Rise OUT, PRIDE România și Identity.Education.
Disponibile online în această perioadă vor fi calupurile de scurtmetraje Rainbow Families, Queer Vegan, Queer Migrant, Margini și periferii, Scurtmetraje românești. Scurtmetrajele au fost curatoriate de către persoane din comunitatea LGBTQ+ și oferă spectatorilor nu doar o diversitate mare, dar și consistentă, oferind viziuni asupra unor teme intersecționale. Detalii despre fiecare film se găsesc pe site-ul nostru (art200.ro).
La fel ca la prima ediție, temele de anul acesta din festival își propun să aducă în prim plan subiecte puțin vizibile, atât în comunitatea LGBTQ+, cât și mai larg, în societate. Anul acesta vorbim despre migrație, despre drepturile animalelor și anti-speciism, despre rasism și colonialism, despre relația părinților cu copiii lor queer.
Alături de calupurile de scurtmetraje, disponibil online va fi și filmul Rebel Dykes, un documentar de lungmetraj despre explozia care s-a petrecut atunci când punk-ul a întâlnit feminismul – povestea e spusă prin ochii unei găști de lesbiene care au trăit în Londra plină de proteste din anii ’80.
Tot între 25 și 31 octombrie, va avea loc premiera online a spectacolului CorpFluid. Istorii personale, ce este deopotrivă un manifest și o invitație la introspecție. Concertul performativ își propune să chestioneze relația noastră cu propriul corp, imaginea de sine și modelele sociale care o influențează. Performance-ul este bazat pe istorii personale de devenire pe teme de bullying, discriminare pe baza orientării sexuale, colorism și rasism.
Toate filmele, precum și concertul performativ vor putea fi accesate în mod gratuit prin platforma online Eventbook (https://eventbook.ro/festival/art200).
Sâmbătă, 30 octombrie, ora 19:00, pe pagina de Facebook ART200 vă invităm la o lectură de proză și poezie queer cu participantx de la atelierele de literatură din cadrul festivalului. Ne-am bucurat foarte mult să descoperim atât de multe voci queer unice și puternice, care sperăm să continue să crească și să fie auzite.
Duminică, 31 octombrie, ora 17:00, pe pagina de Facebook ART200 va avea loc lansareaMADZINE II, o zină realizată în colaborare cu Mad Pride România. Aceasta conține texte, ilustrații, poze, colaje de la diverse persoane nebune / mad / disabled / neurodivergente / suferinde. Prin această colecție de experiențe personale, se dorește cultivarea unei comunități în care să poată fi îndeplinite nevoile de apartenență, autenticitate, autonomie și competență.
În cadrul Lunii Istoriei LGBTQIA+ și a Festivalului Internațional de Film Queer Art200, Identity.Education va organiza un un eveniment local în Timișoara. Acesta se numește Queer Vegan Cooking, va avea loc pe 26 octombrie de la ora 19 și se va desfășura sub forma unui workshop online pe Zoom. Participanții vor găti împreună câteva preparate vegane și vor discuta despre niște alegeri mai atente față de mediu și comportamentele de consum.
Joi, 28 octombrie, de la 19:00, Rise Out găzduiește la Acaju în Iași, o seară de proiecții din cadrul celei de-a doua ediții a Festivalului Internațional de Film Queer ART200.La întâlnire vor fi vizionate calupurile de scurtmetraje din categoriile: Rainbow Families, Queer Vegan, Migrantx Queer, Margini și periferii, Scurtmetraje românești.
În plus, în următoarea perioadă se va desfășura și un eveniment local în Cluj, organizat de PRIDE România- mai multe detalii le veți putea afla de pe pagina organizației.
Pentru a afla mai multe despre festival și program, urmăriți paginile de social media ale ART200 aici (https://www.facebook.com/art200iff) și aici (https://www.instagram.com/art200iff/).
Proiectul se desfășoară în conformitate cu legislația în vigoare în ceea ce privește măsurile medico-sanitare de prevenție a infecției cu COVID-19.
---
Proiect cultural co-finanțat de AFCN.
Sponsori: Asociația Accept și Embassy of the Netherlands in Romania.
Cu sprijinul: Ambasada Spaniei, Ambasada Suediei, Institutul Francez, Forumul Cultural Austriac.
Proiect derulat în parteneriat cu: EUNIC.
Parteneri: British Council, Centrul Ceh București, Institutul Cervantes, Goethe-Institut, Asociația Culturală Replika, Asociația Easyeco, Asociația Festivalului de film Transilvania, Centrul Național al Dansului, Editura Hecate, Identity.Education, Mad Pride România, MozaiQ, GENDERDOC-M, PRIDE România, Rise Out, Cinemateca Română, Dispozitiv Books, Festivalul Super.
Parteneri media: All About Romanian Cinema, Asociatia Quantic, Asociația Cinefocus, Asociația de dezvoltare a filmului românesc (ADFR), Asociația informală a vocilor pentru incluziune (AIVI), CUTRA, Decât o Revistă, Film Menu, Perspektiva, Radio România Cultural, Radio Tanana, Vice România, Zile și nopți, Revista Arta.
Proiectul nu reprezintă în mod necesar poziţia Administrației Fondului Cultural Național. AFCN nu este responsabilă de conținutul proiectului sau de modul în care rezultatele proiectului pot fi folosite. Acestea sunt în întregime responsabilitatea beneficiarului finanțării.