18 proiecte din 5 țări, selectate în ediția a VI-a a programului FILM+
22 Septembrie 2021, 13:17
FILM+, programul alternativ de susținere a producțiilor cinematografice independente cu buget redus, anunță rezultatele selecției celei de-a șasea ediții. Din cele 91 de proiecte înscrise de tineri cineaști din Bulgaria, Moldova, România, Serbia și Grecia au fost selectate 18 proiecte, dintre care: patru lungmetraje documentare, un lungmetraj de ficțiune, 11 scurtmetraje de ficțiune, un scurtmetraj de animație și un mediu metraj de ficțiune.
„Ne bucurăm că anul acesta am avut parte de cea mai bogată selecție și astfel am stabilit un record al proiectelor pe care ne angajăm să le susținem într-o singură ediție - 18. De asemenea, extindem cu această ocazie granițele programului nostru și către o a cincea țară, Grecia. Participanții celei de-a șasea ediții a FILM+ vor avea parte de tot sprijinul nostru, atent personalizat pentru fiecare dintre cele trei mari module - Dezvoltare, Producție și Work in Progress - și secțiunea Expanded. Suntem alături de realizatorii de film care au nevoie de structuri, îndrumare și ajutorul necesar care să le faciliteze un debut de succes în industrie, cu atât mai mult în această perioadă marcată de dificultăți”, spune Ana Drăghici, coordonatoarea programului FILM+.
Reprezentanții proiectelor selectate din cele cinci țări se vor întâlni în această toamnă într-o rezidență de o săptămână, în cadrul căreia vor participa la masterclass-uri cu cineaști consacrați, sesiuni de îndrumare individuală, laboratoare și grupuri de lucru, urmate de stabilirea calendarului de acțiune pentru fiecare proiect în parte, croit pe necesitățile sale particulare. Totodată, în prima jumătate a anul viitor, programul FILM + va include noi sesiuni de lucru și masterclass-uri cu invitați din domeniu.
Proiectele selectate pentru cea de-a șasea ediție FILM + sunt:
Modulul Work in Progress: cinci scurtmetraje de ficțiune
- Aurică, viață de câine, de Mihai Dragolea - România
- Berliner Kindl, de Lucia Chicoș - România
- September Dawn, de Ivan Djurovic - Serbia
- The Course of the Dutchman, de Noura Al Kadri - Bulgaria
- Vreau să sparg sera, de Teona Galgoțiu - România
Modulul Producție: patru scurtmetraje de ficțiune și un scurtmetraj de animație
- Cats, de Danilo Stanimirovic - Serbia, scurtmetraj ficțiune
- Închis. Deschis. de Teodora Mihaila și Catalina Pistol - Moldova | România, scurtmetraj animație
- Karina, de Ilinca Hărnuț - România, scurtmetraj ficțiune
- Nu mânca dacă nu-ți place, de Doru Vatavului - România, scurtmetraj ficțiune
- Revedere, de Vasile Todincă - România, scurtmetraj ficțiune
Modulul Dezvoltare: trei lungmetraje documentare, un lungmetraj documentar de ficțiune, un mediu metraj și un scurtmetraj de ficțiune
- Boro / Ramiz, de Ana Dragic - Serbia, lungmetraj documentar
- Bărbatul de velur, de Emil Vasilache - România, mediumetraj
- Classics Never Go Out Of Style, But… They Do, de Ivelin Kostadinov - Bulgaria, scurtmetraj
- Last Man Standing, de Maria Bălănean - România, lungmetraj documentar
- Unacknowledged, de Elena Borcea - România, lungmetraj documentar
- The Poor Dove, de Călin Laur - Moldova, lungmetraj, ficțiune
Acestora li se adaugă alte două proiecte, incluse în noua secțiune, introdusă anul trecut,
Expanded:
- Lethe, de Nefeli Rapti - Grecia, scurtmetraj ficțiune
- More Than Love, de Maria Cîrstea - România, lungmetraj, documentar
FILM+ a fost inițiat în 2016 de o echipă de tineri cineaști, formată din directoarea de imagine Ana Drăghici, producătoarea Anamaria Antoci, regizorul Paul Negoescu și Alex Trăilă, consultant în cinematografie și audiovizual, fiind primul program din Europa Centrală și de Est ce reunește resurse și expertiză în cadrul unei platformei de colaborare unice.
Conceput ca un laborator de lucru, sprijin și promovare dedicat proiectelor de film independent, FILM+ este singurul program din România și din regiune destinat formării profesionale în domeniu, cu un caracter practic, axat pe dezvoltarea, realizarea și promovarea producțiilor audiovizuale de microbuget. Proiectele sunt propuse și derulate de tineri artiști proaspăt absolvenți sau autodidacți din România, Serbia, Bulgaria, Republica Moldova și Grecia, ce beneficiază în cadrul programului de experiența acumulată de profesioniștii români din cinematografie.
Programul inițiat de Asociația Graphis 122 este implementat alături de parteneri și specialiști implicați în programul de mentorat.
Cea de-a șasea ediție FILM+ este cofinanțată de către programul Europa Creativă – MEDIA, derulat de Comisia Europeană.*
Parteneri media: AaRC.ro, Cinemap, Zile și Nopți, Cooperativa Urbană, Radio România Cultural, IQAds, Modernism.ro, Ziarul Metropolis, Films in Frame.
* Sprijinul acordat de Comisia Europeană pentru realizarea acestui program nu constituie o aprobare a conținutului, care reflectă doar opinia autorilor, iar Comisia nu poate fi trasă la răspundere pentru orice utilizare a informațiilor conținute în acesta.
INFORMAȚII: contact@film-plus.ro