Ziua Carenței de Fier – 26 noiembrie 2020
26 Noiembrie 2020, 13:14
• Deficitul de fier și anemia feriprivă afectează una din trei persoane la nivel mondial;
• Femeile aflate în perioada de premenopauză, femeile însărcinate și copiii cu vârsta sub cinci ani fac parte din categoria persoanelor cu risc;
• Carența de fier poate fi ușor diagnosticată cu ajutorul unui set de analize de sânge și se poate trata.
București, 26 noiembrie 2020 - Ziua Carenței de Fier este un eveniment internațional dedicat creșterii gradului de conștientizare a impactului carenței (deficitului) de fier și al anemiei feriprive.
Un apel pentru înțelegerea impactului semnificativ pe care această afecțiune îl poate avea asupra vieții celor cu carență de fier a fost lansat și în mediul online, prin intermediul platformei www.carentadefier.ro, care invită populația să afle mai multe despre simptomele specifice și să se adreseze medicului, atunci când este cazul.
Fierul are un rol vital pentru întregul organism, inclusiv în producerea globulelor roșii, asigurarea funcționării eficiente a inimii și a creierului și în prevenirea infecțiilor și a bolilor. Când nu există suficient fier, organismul uman nu poate funcționa corect, iar calitatea vieții pacienților este afectată semnificativ. Printre simptomele frecvente se numără oboseala, amețeala și senzația de lipsă de aer. Se estimează că deficitul de fier și anemia feriprivă afectează una din trei persoane la nivel mondial. Totuși, în ciuda consecințelor grave și a prevalenței crescute, carența de fier rămâne în continuare o condiție medicală care nu este suficient valorizată, diagnosticată și tratată.
„Deficitul de fier este o afecțiune foarte răspândită, asociată cu deteriorarea stării generale de sănătate și a calității vieții. Rolurile fiziologice ale fierului sunt foarte importante pentru organism: captarea și transportul oxigenului la țesuturi, depozitarea oxigenului, producerea de energie și eritropoieza. În cazul pacienților cu insuficiență cardiacă, consecințele deficitului de fier sunt: creșterea numărului de spitalizări, oboseala, scăderea capacității de efort și senzația de lipsă de aer. Ziua Carenței de Fiereste o inițiativă binevenită, care poate ajuta la educarea populației pentru a se adresa medicului, la nevoie” a declarat prof.univ. dr.Daniel Lighezan, medic primar cardiologie și medicină internă, Spitalul Clinic Municipal de Urgență Timișoara.
Deficitul de fier, independent de prezența anemiei, poate slăbi organismul și poate duce la agravarea bolilor cronice preexistente, inclusiv insuficiența cardiacă și boala cronică de rinichi, contribuind la creșterea morbidității și mortalității.
Carența de fier poate afecta pe oricine, însă femeile aflate în perioada de premenopauză, femeile însărcinate și copiii sub cinci ani prezintă un risc crescut. Cu instrumentele corecte, educație și sprijin, carența de fier poate fi ușor de diagnosticat (prin intermediul unui test simplu de sânge) și de tratat eficient.
„Este important ca mamele să știe că deși anemia este cea mai cunoscută manifestare a deficitului de fier, efectele acesteia asupra dezvoltării neurocomportamentale sunt cele care ar trebui să ne îngrijoreze. Consecințele deficitului de fier instalat în copilărie sunt multiple și constau în scăderea capacității de concentrare, atenție, memorare, apariția tulburărilor de somn, a comportamentului ezitant, deficiențe de adaptare socială. Identificarea precoce a categoriilor de copii la risc, inițierea unei diete adecvate și a unei profilaxii sunt esențiale pentru prevenirea apariției unui deficit de fier și ulterior a anemiei feriprive” a declarat prof.univ.dr. Doina Anca Pleșca, medic primar pediatrie și pneumologie pediatrică, Spitalul Clinic de Copii "Dr.Victor Gomoiu”, Președintele Societății Române de Pediatrie.
Încă din anul 2015, Ziua Carenței de Fier își propune să ajute populația la nivel global să înțeleagă importanța fierului pentru organism și ce se poate întâmpla când deficitul de fier nu este diagnosticat și tratat corespunzător. Ziua Carenței de Fier din acest an este susținută de organizații importante la nivel mondial și național. Pentru mai multe informații despre carența de fier și verificarea listei cu simptome, accesați www.carentadefier.ro.
Despre carența de fier
Deși carența de fier poate afecta pe oricine, este mai des întâlnită la femeile aflate în perioada de premenopauză, femeile însărcinate și la copiii cu vârsta sub cinci ani. Netratată, poate duce la instalarea anemiei feriprive. Efectele deficitului de fier diferă de la o persoană la alta, dar pot duce la deteriorarea stării generale de sănătate și a stării de bine. Chiar și în absența anemiei, deficitul de fier poate slăbi organismul și poate duce la agravarea bolilor cronice preexistente, inclusiv insuficiența cardiacă și boala cronică de rinichi, contribuind la creșterea morbidității și mortalității. Simptomele frecvente includ oboseala, paloarea, unghiile friabile, pofta de lucruri necomestibile precum pământ sau gheață, lipsa capacității de concentrare. La copii, deficitul de fier poate afecta semnificativ dezvoltarea cognitivă și motorie.
Sursă FOTO - www.scoalapacientilor.ro