Știința 360 - 12 aprilie 2021 - Noua tulpină SARS-CoV-2, ce prezintă și mutația E484K, depistată în România, pe baza secvențierilor efectuate la Universitatea „Ștefan cel Mare” din Suceava
12 Aprilie 2021, 19:00
Invitat, la Știința 360, Prof.univ.dr. Mihai Dimian, Prorector cu activitatea științifică în cadrul Universității „Ștefan cel Mare” din Suceava și responsabilul proiectului „Secvențierea genomului SARS-CoV-2 și analiza filogenetică a tulpinilor circulante în România”, proiect finanțat de Unitatea Executivă pentru Finanțarea Învățământului Superior, a Cercetării, Dezvoltării și Inovării,
UEFISCDI și co-finanțat de Universitatea „Ștefan cel Mare” din Suceava (partea I).
Mihai Dimian a obținut doctoratul în 2005 la Universitatea Maryland, College Park (SUA) (https://www.umd.edu/), cadru didactic universitar (până în 2015, profesor asistent și apoi profesor asociat) la Universitatea Howard din Washington DC (https://home.howard.edu/).
Site-ul proiectului de secventiere
RoGenoFil SARS-CoV-2 - Universitatea „Ștefan cel Mare” din Suceava (usv.ro)
În acest proiect, Universitatea „Ștefan cel Mare” are ca parteneri Spitalul Județean de Urgență „Sfântul Ioan cel Nou” Suceava, Universitatea de Medicină și Farmacie „Victor Babeș” Timișoara, Spitalul Clinic de Boli Infecțioase și Pneumoftiziologie „Dr. Victor Babeș” Timișoara, Institutul Oncologic „Prof. dr. Ion Chiricuță” Cluj Napoca și Universitatea de Medicină și Farmacie Craiova, unde se efectuează activități de prelevare si testare a probelor si selecția probelor pentru secvențiere conform criteriilor stabilite.
Directorul de proiect, ce coordoneaza activitatea tuturor instituțiilor implicate, este domnul prof.univ.dr. Mihai COVAȘĂ, director al Departamentului de Sănătate si Dezvoltare Umană din Universitatea „Ștefan cel Mare” din Suceava (http://www.dsdu.usv.ro/) și profesor asociat la Western University of Health Sciences, California (SUA) (https://www.westernu.edu/).
Comunicatul de la castigarea competitiei.