Siguranța rutieră în Uniunea Europeană
15 Iunie 2020, 21:27
Drumurile europene devin mai sigure, dar progresele rămân prea lente – conform cifrelor oficiale raportate la nivel european. Din păcate, obiectivul UE de a reduce la jumătate numărul deceselor cauzate de accidente rutiere între 2010 și sfârșitul anului 2020 nu va fi atins. Măsurile luate în scopul combaterii pandemiei de coronavirus au ca efect și reducerea accidentelor rutiere, însă această scădere nu va fi suficientă pentru atingerea obiectivului.
Potrivit cifrelor preliminare publicate recent, de Comisia Europeană, numărul persoanelor care și-au pierdut viața pe drumurile din Uniunea Europeană în 2019 este mai mic decât cel din anii precedenți. Se estimează că 22.800 de persoane au murit într-un accident rutier anul trecut, cu aproximativ 7.000 de decese mai puțin decât în 2010, ceea ce înseamnă scădere de 23%, în timp ce în comparație cu 2018, numărul a scăzut cu doar două procente. Cu o medie de 51 de decese cauzate de accidente rutiere la 1 milion de locuitori, Europa rămâne, de departe, cea mai sigură regiune din lume în materie de siguranță rutieră.
Tendința de fond rămâne descendentă. Opt state membre au înregistrat o scădererecord a numărului de accidente mortale în 2019, respectiv: Croația, Finlanda, Franța, Germania, Grecia, Letonia, Luxemburg și Suedia. Cu toate acestea, progresele au încetinit în majoritatea țărilor. Prin urmare, obiectivul UE de a reduce la jumătate numărul deceselor cauzate de accidente rutiere între 2010 și sfârșitul anului 2020 nu va fi atins. Deși este probabil ca numărul accidentelor rutiere mortale să scadă semnificativ în 2020, ca urmare a măsurilor luate în scopul combaterii pandemiei de coronavirus, această scădere nu va fi suficientă pentru atingerea obiectivului.
Deși performanțele statelor membre în materie de siguranță rutieră converg, numărul de decese cauzate de accidente rutiere din țara cu rezultatele cele mai slabe rămâne de patru ori mai mare decât cel din țara cu rezultatele cele mai bune. În 2019, cele mai sigure drumuri au fost cele din Suedia (cu 22 de decese la un milion de locuitori) și din Irlanda (29/milion). La polul opus, în România, Bulgaria și Polonia s-au raportat cele mai ridicate rate ale mortalității, respectiv 96, 89 și 77 de decese la un milion de locuitori, în timp ce media UE a fost de 51 de decese la un milion de locuitori.Țări precum Grecia, Spania, Portugalia, Irlanda, cele trei țări baltice (Letonia, Lituania, Estonia) și Croația au înregistrat progrese mai prin reduceri peste medie (respectiv între 30 % și 40 %) ale numărului de accidente rutiere mortale.Sursă foto - Reprezentanța în România a Comisiei Europene