Ascultă Radio România Cultural Live

Dan Vodnar: „Nu cred că va mai exista vreo boală în care medicii să nu se uite la analiza de microbiom intestinal”

Dan Vodnar: „Nu cred că va mai exista vreo boală în care medicii să nu se uite la analiza de microbiom intestinal”

08 Februarie 2025, 10:15

Într-o lume în care risipa alimentară este o problemă tot mai presantă, profesorul Dan Vodnar, specialist în chimia alimentelor, gastronomie moleculară și biotehnologie alimentară la Universitatea de Științe Agricole și Medicină Veterinară din Cluj-Napoca, demonstrează că orice este posibil în bucătăria moleculară. Împreună cu echipa sa, acesta dezvoltă proiecte inovatoare care transformă reziduurile alimentare în preparate spectaculoase. De la burgeri moleculari la ingrediente extrase din cojile de tomate, descoperirile lui schimbă complet perspectiva asupra gastronomiei moderne.

Unul dintre proiectele inedite coordonate de profesorul Vodnar este un „street burger” creat cu ajutorul tehnologiilor moleculare. Acesta păstrează aspectul unui burger clasic, dar ingredientele sunt complet reinventate.

De fapt este un burger în care am integrat tehnologiile moleculare.”

Un alt proiect remarcabil al echipei profesorului Vodnar se axează pe valorificarea reziduurilor de tomate. Industria prelucrării tomatelor generează cantități mari de pielițe și semințe, însă acestea sunt o sursă bogată de carotenoide, compuși antioxidanți esențiali pentru sănătate.

Am făcut extracția de carotenoide, carotenoidele le-am caracterizat, după care am obținut din semințe inclusiv o fracție de ulei.”

Un alt domeniu de cercetare abordat de echipa lui Dan Vodnar este impactul microbiotei intestinale asupra sănătății mentale. Studii recente arată că bacteriile probiotice joacă un rol esențial în producerea de neurotransmițători precum dopamina și serotonina, influențând astfel stările emoționale și prevenind afecțiuni precum depresia și anxietatea.

O direcție foarte importantă pentru noi este reprezentată de microbiota intestinală. Probioticele sunt bacterii bune pentru organismul nostru, însă și aceste probiotice pot fi clasificate în mai multe categorii. Există o categorie care se numește psihobiotice. Psihobioticele sunt reprezentate de către bacterii, dar totodată psihobioticele pot fi reprezentate și de către prebiotice, adică de mâncarea pe care o dăm noi bacteriilor probiotice. Aceste bacterii împreună cu prebiotice, cu sursa lor de hrană, reușesc să producă neurotransmițători sau chiar molecule care conduc la formarea de neurotransmițători.”

Bucătăria viitorului nu doar că poate reduce risipa alimentară, ci și aduce beneficii nutriționale importante. De la deserturi realizate din reziduuri alimentare la suplimente alimentare obținute din tomate și strategii inovatoare pentru sănătatea microbiotei intestinale, aceste descoperiri conturează o nouă eră în gastronomie și nutriție.

Lavinia Mureșan: „Aceste tărâțe au multe alte întrebuințări și cea pe care noi am identificat-o ca următoare temă de cercetare după finalizarea doctoratului a fost să utilizăm aceste tărâțe ca sursă de hrană pentru un nou microorganism”
Știință cu sare și piper 21 Februarie 2025, 13:11

Lavinia Mureșan: „Aceste tărâțe au multe alte întrebuințări și cea pe care noi am identificat-o ca următoare temă de cercetare după finalizarea doctoratului a fost să utilizăm aceste tărâțe ca sursă de hrană pentru un nou microorganism”

Un proiect de cercetare de la Universitatea de Științe Agricole și Medicină Veterinară din Cluj-Napoca promite să transforme...

Lavinia Mureșan: „Aceste tărâțe au multe alte întrebuințări și cea pe care noi am identificat-o ca următoare temă de cercetare după finalizarea doctoratului a fost să utilizăm aceste tărâțe ca sursă de hrană pentru un nou microorganism”
Lavinia Mureșan: „Tot ce înseamnă minerale, vitamine, compuși fenolici, se regăsesc în tărâțe. Tărâțele conțin întreg spectrul de vitamine și minerale care se regăsește în bobul de grâu”
Știință cu sare și piper 14 Februarie 2025, 12:09

Lavinia Mureșan: „Tot ce înseamnă minerale, vitamine, compuși fenolici, se regăsesc în tărâțe. Tărâțele conțin întreg spectrul de vitamine și minerale care se regăsește în bobul de grâu”

Cât de des ne gândim la tărâțe ca la un superaliment? De cele mai multe ori, acestea sunt percepute ca...

Lavinia Mureșan: „Tot ce înseamnă minerale, vitamine, compuși fenolici, se regăsesc în tărâțe. Tărâțele conțin întreg spectrul de vitamine și minerale care se regăsește în bobul de grâu”
Dan Vodnar: „Gastronomia franțuzească ne spune că o maioneză conține strict gălbenuș, ulei și sare. Și dacă adaugi muștar în ea, se obține sosul remoulade”
Știință cu sare și piper 31 Ianuarie 2025, 10:53

Dan Vodnar: „Gastronomia franțuzească ne spune că o maioneză conține strict gălbenuș, ulei și sare. Și dacă adaugi muștar în ea, se obține sosul remoulade”

În istoria gastronomiei moleculare, unul dintre numele-reper este Harold McGee. ”El a devenit chiar o...

Dan Vodnar: „Gastronomia franțuzească ne spune că o maioneză conține strict gălbenuș, ulei și sare. Și dacă adaugi muștar în ea, se obține sosul remoulade”
Dan Vodnar: „Gastronomia moleculară este știința care se ocupă cu înțelegerea fenomenelor asociate cu procesele de gătit”
Știință cu sare și piper 24 Ianuarie 2025, 14:05

Dan Vodnar: „Gastronomia moleculară este știința care se ocupă cu înțelegerea fenomenelor asociate cu procesele de gătit”

Tocmai de aceea e nevoie de ”Știință cu sare și piper” - proiectul și podcastul realizat cu  Dan Vodnar...

Dan Vodnar: „Gastronomia moleculară este știința care se ocupă cu înțelegerea fenomenelor asociate cu procesele de gătit”
Dan Vodnar: „Bucătăria este, probabil, primul nostru laborator. Acolo putem să ne considerăm, cumva, oameni de știință, mici, dar importanți”
Știință cu sare și piper 17 Ianuarie 2025, 12:55

Dan Vodnar: „Bucătăria este, probabil, primul nostru laborator. Acolo putem să ne considerăm, cumva, oameni de știință, mici, dar importanți”

În momentul în care facem un preparat în bucătărie, nu iese ceva, intervii cu un alt ingredient,...

Dan Vodnar: „Bucătăria este, probabil, primul nostru laborator. Acolo putem să ne considerăm, cumva, oameni de știință, mici, dar importanți”
Ascultă live

Ascultă live

06:00 - 07:00
Album de colecție
Ascultă live Radio România Cultural
05:05 - 07:00
Bună dimineaţa, România!
Ascultă live Radio România Actualităţi
Acum live
Radio România Muzical
Ascultă live Radio România Muzical
06:00 - 07:00
English 6
Ascultă live Radio România Internaţional 1
05:07 - 07:00
România, devreme (RRA)
Ascultă live Radio România Internaţional 2
Acum live
Radio România Internaţional 3
Ascultă live Radio România Internaţional 3
Acum live
Radio România 3net
Ascultă live Radio România 3net
06:00 - 07:00
Folcloria
Ascultă live Radio România Antena Satelor
Acum live
Radio Vacanța Fresh
Ascultă live Radio Vacanța Fresh
Acum live
Radio Vacanța Gold
Ascultă live Radio Vacanța Gold
Acum live
Radio Vacanța Nostalgia
Ascultă live Radio Vacanța Nostalgia
Acum live
Radio România București FM
Ascultă live Radio România București FM
Acum live
Radio România Braşov FM
Ascultă live Radio România Braşov FM
Acum live
Radio România Cluj
Ascultă live Radio România Cluj
Acum live
Radio România Constanța FM
Ascultă live Radio România Constanța FM
Acum live
Radio România Constanța Folclor
Ascultă live Radio România Constanța Folclor
06:03 - 10:00
BUNĂ DIMINEAȚA, OLTENIA!
Ascultă live Radio România Oltenia Craiova
Acum live
Radio România Iași
Ascultă live Radio România Iași
06:00 - 10:00
BUNĂ DIMINEAȚA, BANAT!
Ascultă live Radio România Reșița
Acum live
Radio România Tg Mureș
Ascultă live Radio România Tg Mureș
06:03 - 10:00
Bună dimineața, vest!
Ascultă live Radio România Timișoara FM
Acum live
Radio România Timișoara AM
Ascultă live Radio România Timișoara AM
Acum live
Radio România Arad FM
Ascultă live Radio România Arad FM
Acum live
Radio Chişinău
Ascultă live Radio Chişinău
Acum live
Radio România Tg Mureș în limba maghiară
Ascultă live Radio România Tg Mureș în limba maghiară
Acum live
Radio România Cluj în limba maghiară
Ascultă live Radio România Cluj în limba maghiară
Acum live
Radio eTeatru
Ascultă live Radio eTeatru