Pastile antistres: Ce alegem? Astăzi despre Terapia Centrată pe Scheme Cognitive
08 Octombrie 2019, 05:56
„Modul în care gândim despre evenimentele din viața noastră – determină ceea ce simțim despre ele...” spuneJeffrey Young cel ce a dezvoltat terapia centrată pe scheme cognitive.
Aceasta este o modalitate psihoterapeutică de tip integrativ ce împletește tehnicile cognitive și comportamentale cu tehnici psihanalitice și experiențiale.
Dedicată inițial problemelor din sfera personalității a fost extinsă inclusiv în tulburările de alimentație, în intervențiile destinate copiilor și adolescenților, în intervențiile de grup și în terapia de cuplu.
Terapia centrată pe scheme cognitive face parte din „third wave psychotherapies” și își găsește aplicabilitatea cu succes:
- atunci când constatați că intrați mereu în relații cu persoane care se poarta rece sau
- când simțiți că nici persoanelor apropiate ne le pasă de dumneavoastră,
- când simțiți că aveți un defect fundamental și că nimeni nu v-ar iubi și accepta dacă v-ar cunoaște cu adevărat.
- când puneți nevoile altora înaintea celor proprii sau
- când vă temeți sistematic că ceva rău se va întâmplă.
- când continuați să vă simțiți nefericit, neîmplinit sau nedemn, în ciuda succesului public și a aprecierii sociale.
Recomandarea mea de astăzi este cartea „Cum să-ți reinventezi viața” – Jeffrey E. Young, Janet S. Klosko,Autorul acestei cărți, vă ajută să identificați 11 din cele 18 "scheme/tipare/capcane mentale" pornind de la sentimentul de abandon și de la dependență, până la excluderea socială, deprivarea emoțională, eșec și vulnerabilitate. Pe baza chestionarelor de autoevaluare și a unor tehnici bazate pe controlul emoțiilor, gândurilor și comportamentelor, veți face cunoștință cu modurile de "spargerei" a acestor reacții autodistructive, moduri ce sunt aplicate cu succes în cabinetele de psihoterapie.
O zi frumoasa vă doresc și mă semnez.......
Rubrică realizată de Roxana Alexandra POPA – Psiholog clinician și psihoterapeut
și coordonată de Mihaela Ghiță
Detalii pe: www.authenticmind.ro