Pastila antistres: Tulburarea de personalitate obsesiv compulsivă
23 Iunie 2020, 06:16
*Informațiile din acest articol sunt strict educative. Această înregistrare nu are scopul de a preveni, diagnostica, trata sau vindeca nici o afecțiune.
Stilul de personalitate obsesiv compulsivă este foarte valorizat în cultura contemporană mai ales în rândul populației masculine. Acest lucru se datorează probabil prețuirii de care se bucură în societate anumite caracteristici ale acestui stil cum ar fi - atenția pentru detalii, autodisciplina, controlul emoțional, perseverență, seriozitate, politețea, meticulozitate și conștiinciozitate în legătură cu lucrurile ce țin de moralitate și etică.
Există totuși momente în care aceste caracteristici sunt conduse niște zone extreme ce produc o limitare funcțională și un distrez subiectiv. Astfel – apare în fața noastră o persoană rigidă perfecționistă, dogmatică, măcinată de gânduri, moralistă, inflexibilă, nehotărâtă, și blocată din punct de vedere emoțional și cognitiv.
..........................
Când se apropie încheierea terapiei, pacienții trebuie să preveniți în legătură cu posibilitatea recidivei și pot fi informați că, din când în când ei pot reveni în cabinetul terapeutului lor, pentru ședințe periodice pentru ancorarea motivație da e a continua transformarea.
O zi frumoasă vă doresc!
Cu bine!
Rubrică realizată de Roxana Alexandra Popa - Psiholog Clinician și Psihoterapeut și coordonată de Mihaela Ghiță
Bibliografie:
Aaron T. Beck, Arthur Freeman, Denise D. Davis și colaboratorii – Terapia cognitivă a tulburărilor de personalitate, Cluj Napoca, Editura ASCR 2011Inventarul Clinic Multiaxial Millon, București, Editura GOS România 2010