Mircea Ivan: „Ce a început acum să apară în presă referitor la frauda științifică este doar vârful aisbergului!”
20 Iunie 2024, 15:03
”A fost acoperit acest fenomen (...) dar au fost articole sporadice, fără să existe o continuitate a acestora (...) Abia acum începeme să ne dăm seama cât de mare este acest ghețar al fraudei științifice și nu putem decât să ne îngrijorăm gândindu-ne la enormitatea acestui fenomen”, mai spune Mircea Ivan, Doctor în medicină, Associate Professor la Facultatea de Medicină, Microbiologie și Imunologie a Universității Indiana din Indianapolis, Statele Unite ale Americii (https://medicine.iu.edu/
faculty/5103/ivan-mircea)
”Sunt foarte multe cauze care au dus la această situație și foarte multe aspecte ale acestui fenomen” - și le vom discuta în această seară la ”Idei în nocturnă. Diaspora. Dincolo de granițe”, la Radio România Cultural și pe www.radioromaniacultural.ro, de la 21.10 la 22.00, realizatoare Corina Negrea.
Mircea Ivan este prim-autor al primului articol care a raportat descoperirea senzorilor celulari de oxigen, cercetare care a dus la Premiul Nobel în Medicină sau Fiziologie, în 2019, (https://www.nobelprize.
Între 1998 și 2002, Mircea Ivan a fost Post-doctorand și instructor la Harvard Medical School și Institutul pentru Cancer Dana Farber în laboratorul Dr. William Kaelin (https://medicine.iu.edu/
”Orice idee reală în știință trebuie să fie supusă unui șir de teste ulterioare. (...) Dar în momentul în care pui bazele unui sistem științific în care nu există decât stimulentul să publici cât mai mult, atunci articolele devin extrem de superficiale la nivel fundamental. Părerea mea este că trebuie să revenim la modul de a face știință riguros”, mai spune Mircea Ivan.
Mircea Ivan a absolvit Universitatea de Medicină și Farmacie ”Carol Davila” din București (1993), apoi doctoratul, în 1997, la Universitatea Wales din Cardiff. A fost, apoi, Post-doctorand și Instructor la Harvard Medical School și Institutul pentru Cancer ”Dana Farber”, ambele din Statele Unite.
În anul 1993 și-a deschis propriul laborator la Universitatea Tufts, Massachusetts, SUA, unde descoperă primele gene “necodificante” care răspund la deprivarea celulară de oxigen, conform propriilor descrieri.
Din 2008 se mută la Universitatea Indiana din Indianapolis, SUA (https://www.iupui.edu/), unde este Tenured Professor și continuă să lucreze pe domenii de interfața, descriind noi gene care răspund la deprivarea celulară de oxigen, dar și la stimuli hormonali și imuni.
TIME100 Health: Sholto David | TIME
https://pubpeer.com/publications/FF5706E8826CB8D45481E942A679EE