Istoria celui mai puternic laser din lume
12 Iunie 2018, 06:43
Acum câteva săptămâni, o dată cu primele probe făcute la ELI-NP, CETAL a coborât de pe piedestalul celui mai puternic laser din Europa. La origine termenul laser este acronimul format în limba engleză de la denumirea Light Amplification by Stimulated Emission of Radiation („amplificare a luminii prin stimularea emisiei de radiație”). Puțină lume știe că la Institutul de Fizica Laserilor Plasmei și Radiațiilor s-a creat arborele genealogic al celui mai puternic laser din lume, ELI-NP (Extreme-Light Infrastructure - Nuclear Physics ) Infrastructura luminii extreme - fizica nucleară.
România a fost a patra țară din lume, care a raportat realizarea unui laser, se întâmpla in anul 1961, în urma cercetărilor întreprinse de un colectiv condus deIon I. Agârbiceanu (fiul scriitorului Ion Agârbiceanu).
Facem acum o incursiune în istoria laserului, conduși de dr. Marian Zamfirescu directorul CETAL - Centrul de Tehnologii Avansate cu Laser de pe platforma Măgurele.
Un astfel de laser este de fapt o fabrica de lumină. Se pornește de la o lumină foarte slabă, ceva cam ca un bec de veioză, care trece printr-un sistem de oglinzi speciale, este expandată și amplificată și tot așa mai departe până la etajul final când se ajunge la o energie de 30 de jouli. Nu e mult, cât 30 de aspiratoare. Dar puterea are o formulă simplă: energia împărțită la timp. Și când timpul este extrem de mic, puterea devine extrem de mare.
Am coborât în buncăr. O construcție subterană cu pereți groși de un metru și jumătate, dintr-un beton foarte dens prin care nu poate trece nici una din radiațiile de mare energie care se creează în momentul în care laserul își atinge ținta. Un puls laser durează o femtosecundă. Ca să vă faceți o idee, o femtosecundă este pentru o secundă, cam cat este o secundă pentru 30 milioane de ani. Adică într-o femtosecundă, lumina parcurge doar 300 de nanometri – cam cât o bacterie.
Interviu cu dr. Marian Zamfirescu, director CETAL - Centrul de Tehnologii Avansate cu Laser de pe platforma Măgurele.
Realizator Mihaela Ghiță