Ion Cantacuzino - colecţionarul de artă
09 August 2021, 06:00
Orasul vorbeste - 9 august 2021
Un punct de interes in mini-istoria radiofonica dedicată Centenarului Institutului Cantacuzino din Bucuresti este latura de fin si cunoscător colectionar de arta a fondatorului acestuia, savantul Ion Cantacuzino.
In contextul artistic si cultural al perioadei interbelice, o "oprire" necesara este Muzeul Toma Stelian, spune Steluța Boroghină, dr. in medicină și în Istoria Artelor, medic primar pediatru, cadru didactic universitar la Catedra de Istoria Medicinei a Universității de Medicină și Farmacie Carol Davila Bucuresti.
Steluta Boroghina este autoarea unui studiu doctoral despre profesorul Ion Cantacuzino.
Orasul vorbeste - 2 august 2021
Continuam serialul dedicat Centenarului Institutului Ion Cantacuzino din Bucuresti.
Nu putem vorbi, insa, despre institut fara a vorbi despre fondatorul sau, profesorul Ion Cantacuzino, care n-a fost doar un exceptional om de stiinta dar si un pasionat si fin cunoscator, colectionar si sustinator al artelor.
Steluța Boroghină, dr. in medicină și în Istoria Artelor, medic primar pediatru, cadru didactic universitar la Catedra de Istoria Medicinei a Universității de Medicină și Farmacie Carol Davila Bucuresti vorbeste, într-un studiu doctoral, despre Ion Cantacuzino - colecţionarul de artă, inconjurat, intotdeauna, de alti celebri oameni de stiinta romani, trecuti, majoritatea dintre ei, prin scoala Institutului Pasteur din Paris.
Orasul vorbeste - 26 iulie 2021
Episodul de astăzi este dedicat lui Ion Cantacuzino - colecţionarul de artă, ”expert în gravură şi cunoscător extrem de rafinat al artei extrem-orientale”, dupa cum spune Steluța Boroghină, dr. in medicină și dr. în Istoria Artelor, medic primar pediatru, cadru didactic universitar la Catedra de Istoria Medicinei a Universității de Medicină și Farmacie Carol Davila Bucuresti (episodul I)
Orasul vorbeste - 19 iulie 2021
Ion Cantacuzino - Jean Cantacuzene, pentru francezi - a jucat un rol foarte important in semnarea documentelor Tratatului de pace de la Paris din anul 1920.
Despre asta, si astazi, cu Octavian Buda, medic psihiatru, prof.univ dr., titularul disciplinei Istoria medicinei şi cultură medicală a Facultății de Medicina a Universitatii de Medicina si Farmacie Carol Davila din Bucuresti.