Idei în nocturnă - 27 mai 2021 - PNRR și reforma cercetării româneşti
27 Mai 2021, 16:05
Ultima actualizare a Planului Național de Redresare și Reziliență (PNRR), prezentată marți, 26 mai a.c., în Parlamentul României, prevede alocarea a 1,7 miliarde de euro pentru capitolul "Suport pentru sectorul privat, cercetare, dezvoltare și inovare, și reforma companiilor de stat" (https://mfe.gov.ro/wp-content/uploads/2021/05/62b9c35193ec15ffb9d493b516c91c91.pdf).
Alături de " 4.000 de contracte de finanțare pentru digitalizarea IMM-urilor", "280 de contracte de finanțare pentru ajutarea firmelor din România în procesul de listare la bursa", "Un Fond de Fonduri creat, pentru digitalizare, acțiune climatică și alte domenii de interes", "Garanție de portofoliu pentru Acțiune climatică" și ”Reforma companiilor de stat”, apare și mențiunea ”10 institute de cercetare finanțate pentru excelență, printr-un proiect pilot”.
Sunt, toate acestea, suficiente pentru o reformă reală a cercetării din România? Și, mai ales, de ce ar fi nevoie de o reformă a cercetării din România?
O parte dintre răspunsuri - în seara asta, la Idei în nocturnă, la Radio România Cultural și pe www.radioromaniacultural.ro, de la 21.10 la 22.00.
Invitați: Ioana Podină, dr. psihologie, conf. univ. în cadrul Facultății de Psihologie și Științele Educației, FPSE (https://fpse.unibuc.ro/), Universitatea din București (https://unibuc.ro/), fondatoarea și coordonatoarea primului Laborator de Științe Cognitive Clinice al Universității București (http://laboratorstiintecognitiveclinice.ro); Marius Andruh, președintele Secției de Științe Chimice a Academiei Române (https://acad.ro/sectii/sectia05_chimie/chim_membri.htm și directorul Centrului de Chimie Organica "Costin D. Nenitescu" al Academiei Române (https://ccocdn.ro/), Ștefan Szedlacsek, dr. biochimie, Șeful Departamentului de Enzimologie al Institutului de Biochimie al Academiei Române (www.biochim.ro), Vlad Manea, dr. în geoștiințe, cercetător senior la Universitatea Autonomă din Mexic (https://www.unam.mx/) și Lucian Pârvulescu, dr. biologie, conferiențiar la Facultatea de Chimie, Biologie și Geografie a Universității de Vest din Timișoara (https://www.facebook.com/cbg2016/), realizator Corina Negrea.