Idei în nocturnă - 20 mai 2021 - De ce trebuie și cum poate România să devină jucător în domeniul microelectronicii?
20 Mai 2021, 17:49
Argumentele - în această seară, la Idei în nocturnă, Radio România Cultural și pe www.radioromaniacultural.ro, de la 21.25 la 22.00.
O portiune dintr-o placă de siliciu cu circuite integrate
La nivel european, microelectronica a fost deja identificată ca domeniu esențial pentru investiții din Programul Uniunii Europene intitulat RRF „Recovery and Resilience Facility”, RRF (https://ec.europa.eu/info/business-economy-euro/recovery-coronavirus/recovery-and-resilience-facility_en)
În România a fost stabilit un Grup de Lucru sub egida Academiei Române pentru Proiectul Important de Interes Comun European în microelectronică (Important Project of Common European Interest / IPCEI, https://www.ipcei-me.eu/what-is/), grup de lucru care a pregătit deja luări de poziție și propuneri concrete.
Invitați Dr. Andreas Wild, membru al Comisiei de Știința și Tehnologia Micro-Sistemelor (https://www.link2nano.ro/acad/STMS/) a Academiei Române, fost director executiv al instituțiilor europene ENIAC și ECSEL (care finanțează cercetarea în componente și sisteme electronice), unul dintre coordonatorii Grupului de lucru înființat sub egida Academiei Române privind
Proiectul Important de Interes Comun European în Microelectronică „IPCEI-ME-2” (Important Project of Common European Interest / IPCEI, https://www.ipcei-me.eu/what-is/)) și prof. dr. Marius Enăchescu, Director general al Centrului pentru Știința Suprafețelor și Nanotehnologie din cadrul Universității Politehnica din București, (CSSNT-UPB), (https://cssnt-upb.ro/) , purtător de cuvânt și delegat la Proiectul Important de Interes European Comun (Important Project of Common European Interest / IPCEI) în microelectronică – ICPEI - ME la Bruxelles.
Idei în nocturnă, Radio România Cultural și pe www.radioromaniacultural.ro, de la 21.25 la 22.00, realizator Corina Negrea