EcoFrecvențe #5: Cum ne afectează încălzirea globală și ce soluții oferă natura?
11 Octombrie 2024, 14:16
În contextul schimbărilor climatice accelerate, vara anului 2024 a adus o nouă serie de recorduri alarmante la nivel global și regional, subliniind impactul semnificativ pe care încălzirea globală îl are asupra mediului și societății. Dar cum au evoluat temperaturile, stresul termic și fenomenele meteorologice extreme din România? Un nou raport privind starea climei din țara noastră tocmai ce a fost lansat și analizează situația cu care ne confruntăm în prezent, dar și riscurile care ar putea apărea în viitor.
Natura și forțele ei dezlănțuite pot fi un pericol pentru oameni, dar la fel de adevărat e că natura ne poate oferi și multe soluții. În cadrul podcastului Dialog pentru natură, realizat de Rețeaua pentru natură urbană, Adrian Dohotaru a stat de vorbă cu Tibor Hartel, ecolog la Universitatea Babeș Bolyai din Cluj Napoca. Podcastul poate fi ascultat în întregime pe YouTube.
Uraganul Milton a lovit cu toată puterea statul american Florida în această săptămână. Autoritățile au avertizat locuitorii că este un fenomen meteo extrem care apare o dată la un secol, iar în unele zone evacuările au fost obligatorii, pentru a se evita pierderile de vieți omenești.
Politicieni și influenceri de dreapta au răspândit, însă online teorii ale conspirației care sugerează că uraganul Milton ar fi fost creat de forțe nefaste, cu scopul final de a-i împiedica pe republicani să voteze în alegerile prezidențiale. Este un exemplu clasic de dezinformare, care dacă aterizează pe un teren fertil poate alimenta teorii ale conspirațiilor. Și e un bun moment să aflăm dacă putem schimba opinia cuiva care neagă evidența științifică.
În cartea sa ”Cum să discuți cu un negaționist al științei”, apărută în România la editura Humanitas, scriitorul Lee McIntyre abordează această temă.
EcoFrecvențe este o emisiune realizată de Dan Vasiliu