EcoFrecvențe #3 - Orașul ”beton” e verde
27 Septembrie 2024, 13:56
România este una dintre țările codașe la capitolul spații verzi în orașe. Uniunea Europeană recomandă un minimum de 26 de metri pătrați pe cap de locuitor de spațiu verde, în timp ce Organizația Mondială a Sănătății un nivel de 50 de metri pătrați/cap locuitor.
Bucureștiul, spre exemplu, are sub 10. Parcurile se taie și se incendiază pentru a face loc tiribombelor sau proiectelor imobiliare. Grădinile blocurilor sunt acoperite cu pavele. Și, bineînțeles, efectele se fac resimțite din plin. Mai mult beton și mai puțin copaci, înseamnă temperaturi mai mari. Asfaltarea reduce capacitatea solului de a absorbi apa în cazul unor ploi torențiale, iar străzile orașelor se transformă în canale venețiene.
Despre importanța infrastructurii verzi din orașe aflăm mai multe de la Vladimir Boc, inginer peisagist, doctor în Horticultură, preocupat de evaluarea, planificarea, proiectarea și managementul infrastructurii verzi urbane.
Cercetătorul Bogdan Antonescu, expert în fenomene meteo extreme, ne face o recomandare de carte, iar din volumul lui Lee McIntyre, ”Cum să discuți cu un negaționist al științei”, apărut la editura Humanitas, vom afla alte trei caracteristici comune ale celor care aleg să nege dovezile evidente pe care ni le furnizează știința.
EcoFrecvențe este o emisiune realizată de Dan Vasiliu.