Dr. Marius Geantă: ”România nu a trecut încă nici de valul întâi (al pandemiei, n.r)”
23 Iunie 2020, 09:32
#raportuldegarda la Știința 360 - 23 iunie 2020
”România nu a trecut încă (…) de valul întâi (al pandemiei, n.r)” spune dr. Marius Geantă, președintele Centrului pentru Inovație în Medicină, InoMed, la #raportuldegarda de la Știința 360 de astăzi, 23 iunie a.c. de la ora 13.20.
”Valul doi nu se referă la situația în care este România acum, adică o creștere a numărului de cazuri după măsurile de relaxare; valul doi este atunci când numărul de cazuri începe să crească după ce nu s-a mai înregistrat nici un caz nou, așa cum este zilele acestea în China. (În România) Pare, mai degrabă, că suntem pe o posibilă a doua cocoașă a valului întâi, foarte posibil de a atinge vârful în perioada următoare”.
Sursa https://raportuldegarda.ro/articol/predictie-scenarii-varf-covid19-evolutie-romania/
”Un al doilea val de COVI-19 este aproape inevitabil, mai ales pe măsură ce ne vom apropia de lunile de iarnă”, spune Prof Jonathan Ball, virolog la Universitatea Nottingham din Marea Britanie (https://www.bbc.com/news/health).
Sursa https://www.bbc.com/news/health
Pare că se dărâmă și alte mituri, precum cel conform căruia virusul nu rezistă la căldură și, deci, vara, numărul de cazuri noi urma să scadă. ”Vom asista cu siguranță la o transmitere care nu va încetini în perioada următoare. În România, nr. de cazuri noi dar și cel al deceselor crește în fiecare zi. Există chiar trei pacienți în România, din rândul personalului medical, la care boala a reapărut la câteva săptămâni după primul episod de infecție cu COVID-19, ceea ce ridică un serios semn de întrebare legat de capacitatea organismului de a genera anticorpi protectori (…).
Recent, OMS a devansat termenul la care estima apariția pe piață a unui vaccin anti COVID-19 - sfîrșitul anului 2021, față de jumătatea anului 2021”, mai spune dr. Marius Geantă.
Iar un articol apărut recent în Nature, vorbește despre rata de fatalitate a virusului (IFR), un indicator extrem de important pentru specialiști cu privire la agresivitatea și letalitatea virusului - mult mai ridicată decât se estima inițial, spun unii specialiști, mult suprastimată, conform altora (https://www.nature.com/articles/d41586-020-01738-2).
Sursa https://www.nature.com/articles/d41586-020-01738-2