Dimensiunea științifică a artei:Irina Petroviciu - Coșenila - insecta din care se extrage acidul carminic, celebrul E120 folosit în industriile alimentară și cosmetică
15 Octombrie 2020, 06:21
Colorantul
roșu extras din insecta numită ”coșenila” și care este mai bine
cunoscut drept ”carmin”, se folosește în industria alimentară pentru
colorarea cărnii din mezeluri pentru că îi conferă o culoare apropiată
cu aceea a cărnii proaspete, culoare care este mult mai rezistentă la
acțiunea luminii decât coloranții de sinteză. Tot coșenilele, aceste
minuscule insecte care cresc și se înmulțesc parazitând anumite specii
de cactus, sunt cele care se folosesc și în industria cosmetică pentru
rujuri.
Dar
acestea sunt utilizările contemporane, în vechime, culoarea extrasă din
coșenile era folosită pentru pigmentarea fibrelor și a țesăturilor. Cu
siguranță era nevoie de o mare cantitate de astfel de insecte pentru a
obține suficinet colorant. Irina Petroviciu - chimist specializat în
coloranții naturali extrași din plante și insecte ne povestește cum se
procedează pentru a obține acești coloranți în cantitățile industriale
necesare.
Credit JIM WEST / SCIENCE PHOTO LIBRARY, sursa foto: https://www.sciencephoto.com/media/722102/view/cacti-farm-for-cochineal-insects-mexico
Interviu cu Irina Petroviciu - cercetător la Muzeul Național de Istorie a României.
Realizator Mihaela Ghiță