Dimensiunea științifică a artei: Sororitatea Locomotive - Feminismul în artă, o problemă sociologică
08 Iunie 2020, 06:42
Pentru artiștii care se exprimă în zona artelor vizuale există titulatura de ”artist vizual”. Lucrurile stau simplu când vorbim despre un bărbat, dar, cum se face acordul în gen atunci când avem de a face cu o doamnă, spunem artistă vizual sau artistă vizuală? În limba engleză lucrurile sunt mai simple pentru că sintagma ”visual artist” este valabilă atât pentru femei cât și pentru bărbați. Iată o problemă lingvistică și nu e singura legată de problematica feminismului în arta contemporană.
Liberte, egalite, sororite - este mottoul unei prime expoziții a 14 artiste din diferite domenii de exprimare ale artei: de la arte vizuale în general, la muzică, poezie, sau regie. Cele 14 artiste de care vă vorbesc au decis sa creeze o alianță, o grupare exclusiv feminină, după foarte cunoscutele modele masculine ale frățietății, ele s-au constituit într-o SORORITATE. Sororitatea Locomotive - prin analogie cu locomotivele care tractează /împing întregi garnituri feroviare.
Cele 14 fondatoare ale Sororității Locomotive promovează atât egalitatea de gen cât și o abordare intersecțională.
Selma Dragoș, Nona Șerbănescu, Raluca Ilaria Demetrescu sunt 3 dintre cele 14 membre ale Sororității Locomotive. Ele dau glas unei forme de protest, având o poziționare feministă în contextul artei contemporane. Sororitatea se concentrează asupra promovării drepturilor și intereselor artistelor. Temele explorate includ fără a se rezuma la: discriminarea, stereotipizarea, opresiunea și patriarhatul. Interesul comun este evidențierea calitativă și cantitativă a artei feminine și feministe în România și recunoașterea ei ca valoare intrinsecă a artei contemporane românești.
Interviu cu Raluca Ilaria Demetrescu, Nona Șerbănescu - artiste în zona plasticii și vizualului și Selma Dragoș - regizoare și dramaturg.
Realizator Mihaela Ghiță