Dimensiunea științifică a artei: Simona Deaconescu - Dans și cercetare
14 Aprilie 2021, 06:27
Dansul contemporan deși dă impresia de improvizație, este față de balet sau dansurile de societate (iertați-mi barbarismul comparației), cam cum este jazz-ul față de muzica clasică, să spunem.
Simona Deaconescu, despre ea este vorba, investighează relația între corp și tehnologie, între dans - coregrafie și tehnologie.
Astăzi vorbim astăzi despre cercetare. Despre cercetarea pe care o întreprinde artistul pentru conceperea unui spectacol.
În anul 2018 Simona Deaconescu, Ciprian Ciuclea, Olivia Nițiș și Cătălin Crețu au conceput împreună, un performance durațional și interactiv - Retro Walk Decades to the Sun - bazat pe câteva principii din fizica cuantică. Pentru asta au întreprins o vizită la Institul de Fizica si Inginerie Nucleară pentru a discuta cu fizicienii de acolo și a înțelege câte ceva din fizica cuantică.
Invitata mea din această săptămână este Simona Deaconescu, coregrafă și regizoare.
Ea explorează corpul în scenarii posibile, în care corpul întâlnește tehnologia, iar coregrafia se extinde dincolo de natura corpului uman. Ea examinează constructe sociale la frontiera între realitatea obiectivă și ficțiune, uneori cu ironie, alteori chiar cu umor negru.
Simona Deaconescu este absolventă a Universitatii de Arta Teatrala și Cinematografie specializarea Coregrafie. În anul 2014 a fondat Tangaj Colectiv și imediat, în anul următor este co-fondatoare a Festivalului Bucharest dance Film Festival.
Fotografii din spectacolul Retro Walk Decades to the Sun (2018) și vizita la IFIN-HH. Sursa: arhiva Simonei Deaconescu.
Interviu cu Simona Deaconescu, coregrafă și regizoare.
https://www.tangajdance.com/simonadeaconescu/
Realizator Mihaela Ghiță