Dimensiunea științifică a artei: Revoluția algelor a început - Bogdan Drugă este clujeanul care studiază adaptarea algelor la încălzirea globală. ep. 1
08 Februarie 2021, 06:14
Cu toții am auzit de clădiri alimentate de energie solară sau eoliană, dar ce spuneți de o clădire alimentată cu energia algelor?
În Hamburg, Germania au fost proiectate și realizate clădiri ale căror fațade sunt protejate de bio-reactoare, un fel de … să le zicem acvarii, de grosime foarte mică, seamănă mai de grabă cu jaluzelele verticale. În interiorul acestora sunt cultivate alge. Aceste acvarii-jaluzele, asigură mediul de viață pentru alge și umbra pentru interiorul clădirii. În plus, bio-reactoarele captează energia termică creată de alge, care poate fi apoi recoltată și utilizată pentru alimentarea clădirii.
Cercetătorii spun că mai mult de jumatate din oxigenul din atmosferă este produs de algele din mediul marin.
Tot cercetătorii avertizează asupra încălzirii globale, un fenomen natural sau indus de activitatea omului pe planetă, asta aproape că nu mai are importanță pentru că încălzirea globală este o realitate dovedită de măsurători și statistici.
Un grup de cercetători de la Cluj insă, au propus un proiect de 1 milion de euro, aprobat spre finanțare printr-un grand al guvernului norvegian, ca să studieze și să vadă ce se întâmplă cu algele din mările și oceanele lumii și implicit cu oxigenul de pe planetă, în cazul creșterii temperaturii. Invitatul meu din această săptămânâ este Bogdan Drugă directorul de proiect, cercetător la institutul de cercetări biologice din Cluj Napoca
Proiectul ”Evoluția adaptivă a algelor marine în contextul schimbărilor climatice și consecințele asupra serviciilor oceanice" este finanțat prin programul RO-NO 2014-2021, parte a unui mecanism financiar numit „Granturile SEE (Spațiul Economic European) și Norvegiene”, prin care Norvegia, Islanda și Liechtenstein finanțează cercetarea într-o serie de state europene. Scopul acestui mecanism financiar constă în consoție de 85% de către Norvegia, și 15% de către Statul Român. Fondurile sunt coordonate de către UEFISCDI (Unitatea Executivă pentru Finanțarea Învățământului Superior, a Cercetării, Dezvoltării și Inovării), care este o instituție publică aflată în subordinea Ministerului Educației Naționale. UEFISCDI are rol de Operator de Program.
Institutul de Cercetări Biologice (ICB) Cluj este coordonatorul proiectului, iar partenerul norvegian este Institutul Norvegian pentru Cercetari Acvatice (NIVA).
Interviu cu Bogdan Drugă - dr. în biologie, cercetător la Institutul de Cercetări Biologice din Cluj, directorul proiectului.
Realizator Mihaela Ghiță