Dimensiunea științifică a artei Raluca Nestor Oancea - ep. 1 - O retrospectivă new-media 2021 - valul NFT
17 Ianuarie 2022, 07:00
În anul 2013 un tânăr programator, pe numele său Gavin Wood, împreună cu Vitalik Buterin, Charles Hotkinson, Anthony Di Iorio și Joseph Lubin, pun bazele a ceea ce ei au numit Ethereum - un computer pentru întreaga planetă. Adică un program open source, liber să fie accesat și modificat de oricine, descentralizat, capabil sa genereze contracte inteligente. Acest program stă la baza criptomonedelor Ethereum, cea de a doua dintre criptomonedele cu capitalizare bursieră.
Am făcut această introducere pentru că această tehnologie care inițial a fost creeată pentru contracte inteligente, mai apoi pentru criptomonede, acum a intrat destul de abrupt în piața de artă și în creearea de artă de tip NFT.
Invitata mea din această săptămână este Raluca Nestor Oancea lector la Universitatea Națională de Artă, curator și critic de artă. Ea însăși implicată în curatoriatul câtorva expoziții NFT care au avut loc în anul 2021.
Împreună cu Raluca facem un fel de retrospectivă a evenimentelor new-media din anul 2021 care a trecut, din această perspectivă a valului de NFT - Non Fungible Token, un termen mai degraba bancar decat artistic.
Foto din arhiva Raluca Nestor Oancea
Interviu cu Raluca Nestor Oancea - lector la Universitatea Națională de Artă, curator și critic de artă.
Realizator Mihaela Ghiță