Dimensiunea științifică a artei: Mumia cu părul albastru - ep. 2
05 Mai 2021, 06:00
În patrimoniul Complexului Muzeal Național Astra din Sibiu se găsește o mumie egipteană cu o vechime de peste 2 mii de ani, donată în anul 1907 de către Herman von Hannenheim, Consulul Imperiului Austro-ungar la Cairo, către Asociația Ardelenească pentru Științe Naturale.
În anul 2019, s-a luat decizia mutării colecției de etnografie universală Franz Binder, într-unul din depozitele Muzeului Astra, aflat la kâțiva km distanță de centrul Sibiului, pentru a permite restaurarea clădirii Muzeului din Piața Mică.
Investigațiile spectrometrice prin fluorescenta de raze X realizate de cercetători pe suprafața pictata a sarcofagului și mumiei au relevat compoziția chimică si au permis identificarea pigmentilor folositi de egipteni acum mai bine de 2000 de ani.
Analizele efectuate in situ au funizat informații până la nivel atomic despre materialele folosite în decorarea sarcofagului si acoperământului mumiei. Am fost, de asemenea, curioasă să știu si ce au aflat specialiștii despre viața persoanei mumificate, conform tradiției egiptene din perioada Dinastică ptolemaică, întemeiată de Ptolemeu I, general al lui Alexandru Macedon, dinastie care se incheie odată cu moartea faimoasei regine Cleopatra și cucerirea Egiptului de către armata romană.
Fotografii din colecția de documentare a Complexului Naţional Muzeal ASTRA,din Sibiu
Interviuri cu: Simona Maria Păunescu - asistent de cercetare în cadrul grupului de Patrimoniu din Departamentul de Pielărie al Institutului Național de Cercetare Dezvoltare pentru Textile și Pielărie.
Andrea Bernath expert în conservare preventivă din cadrul Complexului Naţional Muzeal ASTRA,din Sibiu.
Realizator Mihaela Ghiță