Dimensiunea științifică a artei: Manuspectrum - Aura Bălănescu și Elena Badea - Pergamentul este un precursor al limbajului multimedia digital
07 Iunie 2021, 07:30
Colagenul și vechile pergamente au fost sursă de inspirație pentru Aura Bălănescu, artist multimedia care a luat parte la Fusion AIR - rezidențele artistice în institute de cercetare, ediția 2021. Pergamentul, prin colagenul din care este constituit, conține în afară de informația scrisă pe el și o sumedenie de informații nescrise dar pe care cercetătorii le pot decripta prin intermediul analizelor de microscopie sau spectroscopie.
Pergamentul este un precursor al limbajului multimedia digital, spune Aura Bălănescu, despre lucrarea sa Manuspectrum, realizată în cadrul Fusion AIR - rezidența artistice în institute de cercetare.
Lucrarea Manuspectrum realizata de Aura Bălănescu în coordonarea științifică a Elenei Badea, vorbește despre tactilitatea pielii, este o lucrare interactivă, complexă care include un pergament adevărat, care la atingere va răspunde sonor și vizual. Este un pergament multimedia, spune Aura Bălănescu.
Vineri 11 iunie, la Galeria SAC - Spațiul de Artă contemporană de la Malmaison, va avea loc vernisajul expoziției Fusion AIR - Structuri convertibile, curatoriată de Olivia Nițiș, eveniment care care încheie proiectul Fusion AIR - rezidențe artistice în institute de cercetare, organizat de Asociația Qolony și co-finanțat de Administrația Fondului Cultural Național.
Inrerviuri cu: Aura Bălănescu - artist multimedia și Elena Badea cercetătoare la Institutul Național de Cercetare Dezvoltare pentru Textile și Pielărie.
Credit foto: Aura Bălănescu, Manuspectrum (2021).
Realizator Mihaela Ghiță