Dimensiunea științifică a artei: Lucica Virginia Bianchi - Leonrado da Vinci artistul care a pus știința în slujba artei, ep. 2
15 Decembrie 2020, 06:30
Invitata de astăzi este Lucica Virginia Bianchi, istoric de artă și filosof, formată mai întâi la Universitatea din Cluj, și-a desăvârșit studiile în Italia. A dedicat 30 de ani din viața sa profesională studierii manuscriselor leonardiene, strânse de sculptorul Pompeo Leoni în ceea ce el a denumit Codice Atlantico.
Numele lui Leonardo da Vinci a devenit iconic pentru perioda renascentistă și a intrat în conștiința publică drept pictor.
Portretul Lisei Gherardini, soția lui Francesco del Giocondo, cunoscut sub numele de Mona Lisa, aflat în colecția Muzeului Luvru, începând cu 1797, este poate cel mai cunoscut portret realizat vreodată. Fresca intitulată Cina cea de taină, din refectoriul mânăstirii dominicane Santa Maria delle Grazie din Milano, este cea mai cunoscută imagine religioasă a tuturor timpurilor. Dar geniul lui creator s-a manifestat dincolo de pictură, spiritul său inventiv și-au pus amprenta asupra epocii, fiind considerat arhetipul omului renascentist, un spirit animat de o curiozitate nemaiîntâlnită până atunci. Animat de o imaginație fără precedent în istorie, el a fost pictor, sculptor, arhitect, muzician dar și inginer, inventator, anatomist, geolog, cartograf, botanist și nu în ultimul rând scriitor.
Interviu cu Lucica Virginia Bianchi, istoric de artă cercetător al operei lui da Vinci - Biblioteca Ambrosiana din Milano.
Realizator Mihaela Ghiță