Dimensiunea științifică a artei: Irina Marinescu - Dansul contemporan ca terapie și metodă de identificare și exprimare a emoțiilor - ep. 4
14 Mai 2020, 05:59
Săptămâna aceasta vorbim despre dans contemporan și performance cu invitata mea Irina Marinescu. O să vă reamintesc despre spectacolul ”Nu o lua personal” un spectacol de dans contemporan de tip performance în care publicul este invitat să acționeze și să reacționeze la stimulii emoționali dați de sunete, muzica, mișcarea scenică a artistei. Este un concept care amintește într-un anumit fel de Marina Abramovic și performance-ul ei în care ea, ca performer se afla într-o ipostază pasivă și publicul era invitat să interacționeze cu ea, având la dispoziție o serie de obiecte, precum: markere, vopsele, o pană, foarfecă, țesături, dar și cuțit și chiar un pistol, aproape 100 de astfel de obiecte care duceau cu gândul la diferite moduri de a le folosi.
În spectacolul ”Nu o lua personal”, Irina Marinescu propune un demers oarecum asemănător, publicul se află pe aceeași scenă cu ea și este invitat să intervină, să reacționeze conform emoțiilor și trăirilor de moment, ca efect al muzicii, dansului sau scenografiei. Irina poartă pe mână un senzor programabil, de mărimea unui ceas, care îi înregistrează mișcările și le transformă în muzică, cu alte cuvinte este o muzică ce se autogenerează și un performance de fiecare dată alt fel, în funcție de cum interacționează fiecare spectator în parte și toți la un loc, ei între ei sau în relaționare cu artista.
Continuăm dialogul cu Irina Marinescu, ea vede acest demers artistic ca pe o cercetare cu rădăcini în psihologie care să ofere teme de reflecție asupra acțiunilor noastre. Când oamenii sunt invitați să facă orice, într-un act performativ, ei devin mai empatici? Devin agresivi? Devin pasivi? Se iau unii după alții? Acționează în colectiv? Separat?
Foto din arhiva Irina Marinescu
Interviu cu Irina Marinescu - danasatoare și performer.
Realizator Mihaela Ghiță