Dimensiunea științifică a artei: Ionuț Enculescu - Mușchii artificiali, o abordare biomimetică în dezvoltarea de soft-robots
24 Martie 2021, 06:19
Organismele vii sunt mașinării extrem de eficiente, care exploateaza o chimie complexă pentru a transforma energia din nutrienți în energie cinetică, termică sau o folosesc pentru procesarea informației. Omenirea își dorește să transfere cât mai multe din operațiile realizate de oameni în sarcina diferitelor tipuri de roboți și pentru a face asta, imitarea naturii este o abordare extrem de promițatoare. Marea majoritate a roboților existenți sunt bazați pe motoare electrice sau pneumatice și construiți din materiale dure, fiind bine adaptați pentru munci grele, dar mai puțin potriviți pentru operațiuni ce presupun finețe, fragilitate. Mușchii artificiali polimerici își propun să înlocuiasca motoarele și pistoanele și să permită construirea unor așa numiți soft-robots care să ne facă viața mai ușoară.
Astăzi vă prezentăm cea de a treia echipă artist cercetător: Floriama Cândea - bioartist și Ionuț Enculescu dr. în fizica materialelor, cercetator la Institutul National de Cercetare Dezvoltare pentru Fizica Materialelor, de pe platforma Măgurele.
Tema propusă de cercetători pentru Fusion AIR - rezidențe artistice în institute de cercetare este aceea a Mușchilor artificiali - priviți dintr-o perspectivă biomimetică, cu alte cuvinte cercetătorii doresc să dezvolte materiale sintetice care să imite natura și care să se comporte precum niște mușchi naturali, adică să se contracte și să acționeze dispozitive robotice delicate utilizabile în medicină, bunăoară.
Fusion AIR - rezidențe artistice în institute de cercetare este un proiect inițiat de Asociația Qolony - colonia pentru artă și știință și co-finanțat de Administrația Fondului Cultural Național.
Interviuri cu dr. Ionuț Enculescu - directorul Institutului Național de Cercetare Dezvoltare pentru Fizica Materialelor
și Floriama Cândea - bioartist