Dimensiunea științifică a artei Filmul de weekend - The most unknown (2018), în regia lui Ian Cheney
12 Noiembrie 2021, 09:00
Recomandarea pentru acest sfârșit de săptămână se îndreaptă către filmul The most unknown (Necunoscutul cel mai necunoscut) (2018), în regia lui Ian Cheney.
Ian Cheney, regizorul acestui documentar, ne propune un periplu cu nouă opriri și nouă întalniri dintre el și nouă oameni de știință sau cercetători, dar și între ei, la rândul lor. Fiecare participant la acest proiect ne face cunoștință cu domeniul lor de cercetare, dar în același timp intră în contact cu domeniul de cercetare al unui alt om de știință/cercetător. Ceea ce rezultă este o privire panoramică asupra comunității științifice, prin care ajungem să descoperim caracterele, interesele și frustrările acestora. Dar în același timp și ceea ce îi leagă cu adevărat, adică curiozitatea inepuizabilă și determinarea de a aduce la lumină ceea ce se ascunde încă în negura existenței, fie că este vorba de existența la nivel atomic, celular, sau cosmic.
”Există o perspectivă asupra lucrurilor, care cred că este un argument destul de slab, dar care se numește misterianism. Este ideea conform căreia, deși am putea să ajungem să avem cele mai performante computere posibile și toată tehnologia de cercetare aferentă, tot vor fi anumite lucruri și aspecte ale existenței care ne vor sfida înțelegerea, fiindcă noi, oamenii, suntem limitați cognitiv, într-un fel. ... Dar pe de altă parte, istoria științei a fost una destul de uimitoare. Au fost lucruri despre care s-a crezut că ne depășesc total nivelul de înțelegere și totuși, am reușit să le descoperim.” - aceste cuvinte aparțin lui Anil Kumar Seth, profesor și cercetător în domeniul neuroștiinței cognitive la Universitatea din Sussex, Marea Britanie și unul dintre pariticipanții la acest documentar-experiment.
Sursa foto: https://www.rottentomatoes.com/m/the_most_unknown#&gid=1&pid=11
Text Raul Pahonea
Interviu cu Raul Pahonea, regizor
Realizator Mihaela Ghiță