Dimensiunea științifică a artei: Elena Badea - Studiul icoanelor bizantine de la Muzeikon va continua, Ep. 4
03 Iunie 2021, 05:59
Mănăstirile, bisericile și muzeele din Balcani și zona Mediteranei de Est sunt deținătoare de artefacte religioase, icoane sau mobilier ecleziastic de proveniență rusească. Traseul, transferul și recepția acestor obiecte în această parte de Europa este un proces care reflectă relațiile culturale și politice dintre Rusia și comunitățile ortodoxe din Imperiul Otoman și statele din Balcani pe o perioadă lungă de timp, între secolul al XVI-lea și începutul secolului al XX-lea.
Proiectul european RICONTRANS își propune să exploreze miile de icoane rusești și alte obiecte de artă religioasă, aduse din Rusia în Balcani în această perioadă de timp.
Acesta este contextul în care, 8 icoane aparținând departamentului Museikon al Muzeului Național al Unirii din Alba Iulia au ajuns să fie studiate până la nivel de elemente atomice, în cadrul laboratorului Arch Lab Invitata mea este Elena Badea, coordonatoarea acestui colectiv specializat în studiul patrimoniului din cadrul Institutului Național de Cercetare Dezvoltare pentru Textile și Pielărie din București.
FOTO: Detaliu, Prăznicar cu patru scene, Colecția Museikon, Muzeul National al Unirii, Alba Iulia.
Interviu cu dr. Elena Badea coordonatoarea grupului Arch Lab pentru Știința Patrimoniului de la Institutul de Textile și Pielărie
Realizator Mihaela Ghiță